eur:
394.46
usd:
370.32
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

"Ha a további eredmények is jók, egy kész gyógyszer van a kezünkben" - biológus

A tudósok ma már annyi mindent tudnak a koronavírusról, mint tíz-húsz éve ezer vírusról sem, a globalizáció pedig az információ áramlásába is besegít - mondta az InfoRádiónak Müller Viktor kutató-biológus.

A koronavírus, de a tudás is gyorsan terjed a globalizációnak köszönhetően – véli Müller Viktor, az ELTE TTK Diagnosztika és Terápia Kiválósági Program elméleti biológusa, a koronavírus elleni harcra létrejött magyar gyógyszerfejlesztési konzorcium egyik kutatója.

"Elképesztő gyorsasággal

terjed az információ, és az az összefogás, amelyben a kutatások folynak"

- említette Müller Viktor, rámutatva, hogy a publikációkat kvázi már a szokásos ellenőrzés előtt közzéteszik, amint megvannak az eredmények, a szakcikkeket pedig minden tudós számára a terjesztő felületek hozzáférhetővé teszik.

Úgy látja, ma már annyi mindent tudni a koronavírusról, mint "ezer vírusról sem 10-20 évvel ezelőtt, mindez néhány hónap terméke. Pontosan tudjuk a felépítését, genetikai állományát, a fehérjéit, nagyon sokat tudunk arról, hogy hogyan fertőzi a sejteket".

A gyógyszerfejlesztéssel kapcsolatban elmondta, szerinte akár néhány héten belül kiderülhet, hogy milyen készítmények gyógyíthatják a betegséget.

"Két sáv létezik.

A gyorsítósávban a már létező hatóanyagokat próbálják ki. Ezek között van néhány, amely ott tart, hogy kliensekben próbálják ki, állatoknál már ígéretes eredményeket hozott,

rokon vírusoknál hatásosnál tűnt. Ha a további eredmények is jók, egy kész gyógyszer van a kezünkben" - jelentette ki. Ebből fél-egy év alatt lehet olyan gyógyszer, amely befolyásolja a járványt.

A másik sáv egy "lassabb": új hatóanyagokat tesztelnek, de ez esetben újra kell kezdeni mindent, a mellékhatásokat is végigvenni. Ebben az esetben egy-másfél évre vagyunk a gyógyszertől - mondta Müller Viktor.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×