eur:
393.98
usd:
364.69
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot visel egy nő Rómában  2020. március 23-án. Olaszországban már 59138 fertőzött személyt regisztráltak és 5476 ember vesztette életét.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

Néhány pontban összefoglalták, miért döntötte le a vírus Olaszországot

Az elején hibáztak az olaszok, és még ma sem tartják be a szigorú szabályokat, ugyanakkor a magas látencia miatt sokkal alacsonyabb is lehet a halálozási ráta az országban.

Olaszországban a szigorú intézkedések ellenére nem lassul a koronavírus terjedése, de szerencsére nem is gyorsul. Az országban a megjelenés után nagyon gyors volt a felfutás, a halálozási ráta pedig magasabb a nemzetközi átlagnál.

Olaszország március 8-án vezetett be kijárási tilalmat, amit csak napokkal később szigorítottak. A bevezetéstől azonban már eltelt két hét (a maximális lappangási idő), így elméletileg már érezni kéne a hatásokat.A járvány növekedési üteme egyelőre nem lassult, de nem is nőtt – az új esetek növekedése nagyjából a kijárási tilalomtól számított második hét környékén állt meg.

A Portfolio összeszedte, miért éppen a déli ország került ilyen súlyos helyzetbe.

  • Az olasz társadalom elöregedett – a lakosság 25 százaléka hatvan év feletti, de nem ez az egyedüli oka annak, hogy ilyen gyorsan terjed a járvány és ennyire magas a halálozási ráta: a társadalmi szokások és az alacsony tesztelési kapacitás is hozzájárultak a rossz adatokhoz.
  • Az emberek úgy álltak kezdetben a vírushoz, hogy ez „távoli probléma”, ez az attitűd pedig hozzájárult a gyors terjedéshez.
  • A halálozási ráta azzal is összefügg, hogy mennyi embert teszteltek, és ezen a téren az olaszok és a spanyolok nem állnak jól, pedig a korábban felismert esetekkel szemben az egészségügy dolgozói hatásosabban tudnak fellépni.
  • Az igazolt esetszámnál a valós számok akár tízszeresen nagyobbak is lehetnek, így pedig nem kizárt, hogy már egymillió megbetegedés van az országban. Ebbe az esetben viszont lényegesen kevesebb beteg hal bele a vírusba.
  • Az olasz szokások is közrejátszanak a könnyű terjedésben, vasárnaponként ugyanis jellemzően összeül a család a nagyszülőkkel együtt, és ilyenkor könnyen tudják családon belül adni a vírust. Az sem ritka, hogy az olasz családokban több generáció él együtt.
  • A gyors terjedést az is nagyban segíti, hogy a mobiltelefonok cellainformációiból tisztán látszik: az olaszok nem tartják be a karantént. A mobiltelefonok adatai szerint a milánóiak 43 százaléka tett meg indokolatlanul nagy távolságot, miközben a kijárási korlátozások szerint ezt nem tehette volna meg.
  • Az olasz kutatók szerint már ősszel megjelenhetett a koronavírus Olaszországban, nagyon megugrott ugyanis a lombardiai tüdőgyulladásos megbetegedések száma. Milánóban egyébként nagy lélekszámú ázsiai közösség él, nem lenne meglepő, ha esetleg a Kínából érkező családtagok, vagy akár a turisták már a vírus felismerése előtt behozták volna.

Éppen az olasz helyzet mutatott nekünk utat, így a szigorú szabályokat már sokkal korábban meg tudtuk hozni, és a társadalom tagjai is sokkal elővigyázatosabbak azt látva, hogy nem csak a távoli Kínában, de a fejlett nyugati társadalomban is nagy pusztítást tud végezni a vírus.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×