eur:
393.5
usd:
368.15
bux:
66491.82
2024. április 25. csütörtök Márk
Kirchdorf am Inn, 2018. július 18.Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök felkeres egy ellenörző állomást a német-osztrák határ bajor oldalán, Kirchdorf am Innben 2018. július 18-án. A bajor határrendőrséget 2018-ban állították fel, hogy a német szövetségi rendőrséggel karöltve bűnözőket keressen a tartomány határtérségében. (MTI/EPA/Andreas Schaad)
Nyitókép: MTI/EPA/Andreas Schaad

Németország: heti 40 milliárd euróba kerül a gazdaság lefagyasztása

Továbbra is fenn kell tartani a koronavírus-járvány lassításáért elrendelt korlátozásokat Németországban – hangsúlyozta a német szövetségi kormány szóvivője. A bajor tartományi kormány bejelentette, hogy a más német tartományoknál korábban bevezetett és szigorúbb intézkedések legalább április 19-ig érvényben maradnak.

Németországban a legfrissebb adatok szerint eddig mintegy 63 ezer koronavírusos megbetegedést és 560 halálesetet regisztráltak, ami 0,8 százalékos halálozási aránynak felel meg. Utóbbit a jó német kórházi ellátásnak tulajdonítják, valamint annak, hogy rengeteg tesztet végeznek el, amellyel gyorsan ki lehet szűrni a betegeket, fel lehet készülni a kezelésükre és el lehet szigetelni őket, hogy ne fertőzzenek meg másokat.

Markus Söder bajor miniszterelnök sajtókonferenciáján megerősítette, amit a német kancellária vezetője, Helge Braun már szombaton bejelentett: a német szövetségi kormány kijárási korlátozásokra vonatkozó ajánlását április 19-ig meg fogják hosszabbítani. Angela Merkel szerint csak akkor enyhítik a korlátozásokat, ha a megbetegedések számának megduplázódása 10 napnál hosszabb lesz.

Németországban májustól alkalmaznak majd olyan

koronavírus-gyorsteszteket, amelyekkel percek alatt tisztázni lehet, hogy valaki fertőzött-e.

Többek között a Bosch és a Digital Diagnostics AG is ilyen megoldásokon dolgozik.

Berlin egészségügyi szenátora egy rádióinterjúban elmondta, hogy a berlini vásár területén április végére készül el egy ezerágyas koronavírus-kórház. Ebben az enyhébb lefolyású eseteket kezelnék, a súlyosabb betegeket továbbra is a klinikák intenzív osztályára veszik fel. Berlinben az eddig 2462 fertőzött közül 11-en haltak meg a koronavírus miatt.

A aacheni klinikán intenzív osztályos orvosok részvételével "virtuális kórház" néven egy olyan telefonos konzultációs központot létesítettek, ahová kisebb kórházak orvosai fordulhatnak tanácsért, ha nincs kellő tapasztalatuk a súlyos betegek intenzív kezelésében.

Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban belső határt létesítettek a fertőzés átterjedése ellen és a Berlinből, Brandenburgból odaérkező turistákat visszaküldik.

Olaszországból és Franciaországból is már több mint 100 súlyos, intenzív kezelést igénylő beteget hoztak Németországba. A német kórházszövetség elnöke szerint

egymillió fertőzött beteg esetén a súlyos esetek ellátására – ami az esetek öt százalékát jelentheti – van elegendő kapacitás.

Egy szombat esti televíziós talkshow-ban Clemens Fuest, a müncheni ifo intézet vezetője elmondta, hogy a járvány okozta korlátozások a német gazdaságnak becsléseik szerint 729 milliárd euró kárt fognak okozni, a gazdasági élet lefagyasztásának költségeit pedig heti 40 milliárd euróra saccolta. Ez Németország egyéves védelmi költségvetésének felel meg. Gazdaságkutatók mai becslése szerint

a német gazdaság visszaesése 2020-ban 2,8, legrosszabb esetben akár 5,4 százalék is lehet.

Az Egyesült Államokhoz hasonlóan az autóipar Németországban is kész átállni a szükséges lélegeztető készüléket, gyógyászati berendezések, eszközök gyártására. A Siemens vállalta, hogy havonta egymillió maszkot fog gyártani.

Az Aldi a koronavírus-járvány idejére a tevékenységétől függően 100 és 250 euró közötti bónuszt fizet a dolgozóinak. Az áruházlánc ezt vásárlási utalványok formájában nyújtja. A Lidl és más élelmiszer-áruházak is hasonló összegű jutalmat könyvelnek el a dolgozóik vásárlási kártyáira. Ennek az az előnye, hogy ez nettó juttatás, így nem kell utána adózni.

Angela Merkel felhívott egy az ő választási körzetében, Rügen szigetén lévő tűzoltóállomást, hogy köszönetet mondjon a munkájukért, de a telefont felvevő tűzoltóparancsnok azt hitte, hogy valaki szórakozik velük, és letette a kagylót. De a kancellár asszony nem hagyta annyiban, és sajtóreferensével újra felhívatta őket, így végül az egész csapatnak meg tudta köszönni áldozatos munkáját.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tombol a jelentési szezon, mi történik a tőzsdéken?

Tombol a jelentési szezon, mi történik a tőzsdéken?

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák előtt. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×