eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Kocogó emberek egy londoni parkban 2020. március 25-én. Nagy-Britanniában a lakosság három napja csak az alapvető szükségleti cikkek, főleg élelmiszerek és gyógyszerek beszerzésekor léphet az utcára a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Brit hatóságok: félévig is tarthatnak a korlátozások

Az angol tisztifőorvos helyettese szerint akár hat hónapig is eltarthat, amíg Nagy-Britannia visszatérhet a normális élethez a koronavírus-fertőzés nyomán. Jenny Harries ugyanakkor hozzátette, ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy fél éven át totális karantén lesz.

Sokáig tarthat, míg Nagy-Britanniában visszatérhet az élet a normális mederbe – jött a kellemetlen figyelmeztetés vasárnap. A Covid-19-beteg Johnson miniszterelnök és a magát szintén elzárt tisztifőorvos helyettese, Dr Jenny Harries közölte a rossz hírt: akár hat hónapig is fennmaradhatnak a korlátozások.

Ez nem jelenti a féléven át tartó totális elzárást, de az országnak „felelősen kell viselkednie és fokozatosan csökkentenie a társadalmi távolságtartási lépéseket”.

Több a haláleset, két orvos is köztük van

Vasárnap este már 1228-nál tartott a nagy-britanniai koronavírus-halálozások száma és köztük volt két orvos is.

A múlt héten egy szervátültetési specialista halt meg, most pedig egy 55 éves orr-fül-gégész.

A tisztifőorvos-helyettes közölte, hogy leghamarabb három hét múlva vizsgálják felül a karantén-rendelkezéseket.

"Hirtelen azonban nem lehet visszatérni a normális élethez, az nagyon veszélyes volna... hiábavaló lenne minden erőfeszítésünk és egy potenciális második hullámra kellene felkészülnünk."

- fejtegette.

Hozzátette, hogy két-három hónapig tart majd annak felmérése, hogy tényleg sikerült-e „eltaposni” a vírust.

A héten lehet a leginkább kritikus időszak

A brit hatóságok arra számítanak, hogy a most kezdődő hét folyamán megugrik a halálesetek száma és csak az azutáni időszakra remélik azt, hogy sikerül lejjebb szorítani megbetegedéseket és elhalálozásokat.

Boris Johnson miniszterelnök ezt megelőzően 30 millió brit otthonba küldött levelet, amiben arról írt, hogy a válság először rosszabbra fordul, mielőtt a javulás jeleit lehetne majd látni.

A kormányfő – aki maga is Covid-19-beteg és ezért karanténba vonult – arra figyelmeztetett, hogy ha szükséges, tovább szigoríthatják az intézkedéseket.

Most már bírságolni is fogják a karantén megsértőit

A britek egyelőre egyszer egy nap kimehetnek az utcára vagy a parkba sétálni, futni vagy kerékpározni és ha nagyon szükséges, a boltokba és patikákba is ellátogathatnak.

A kormányt ugyanakkor már korábban is bírálták, amiért nem volt egyértelmű és határozott a fellépése.

Közben vasárnaptól Észak-Írországban akár 1000 eurónak megfelelő összegre is lehet bírságolni azokat a személyeket, akik nem tesznek eleget a korlátozásoknak. Angliában és Walesben alacsonyabb a büntetés: először 60 font, másodszor már a duplája.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×