INFORÁDIÓ 
2020. július 5. vasárnap
Emese, Sarolta

németország

luxemburg

hollandia

belgium

koronavírus

egészségügy

Elnéptelenedett utcák a Berlin amerikai és szovjet szektorát összekötő egykori határátkelő, a Checkpoint Charlie közelében 2020. március 29-én. Németországban átlépte az 58 ezres határt az új típusú koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma, a járvány okozta betegségben elhunytak száma 455-re emelkedett.

Hatvanezer fölött a fertőzöttek száma Németországban

Infostart / MTI

Németországban átlépte a 60 ezres határt az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása és a Worldometers adatai szerint hétfő délelőtt 62 435 fertőzöttet tartottak nyilván. Ez 4740 esettel - 8,2 százalékkal - több az egy nappal korábbi 57 695-nél.

A nyilvántartott németországi fertőzések számának növekedési üteme így továbbra is viszonylag lassú, legalábbis a járvány első szakaszához, február végéhez, március elejéhez képest, amikor még kétnaponta duplázódott az esetek száma.

A vírus okozta betegségben (Covid-19)

elhunytak száma viszont jelentősen nőtt, 433-ról 541-re emelkedett vasárnap délelőtt óta.

A hatóságok leginkább attól tartanak, hogy terjedni kezd a vírus a leginkább veszélyeztetett csoportok, az idősek és a krónikus betegségben szenvedők körében. Ezt nem sikerült megakadályozni egy wolfsburgi bentlakásos otthonban, ahol többnyire demenciában szenvedő időseket ápolnak. A 165 lakó közül a hét végéig több mint 70 fertőződött meg és 15-en meghaltak, közülük hárman - egy 80, egy 86 és egy 88 éves ápolt - vasárnap.

Essen, 2020. március 30.
Autójukban ülve néznek filmet emberek egy autósmoziban a németországi Essenben 2020. március 29-én. Az autósmozik egyre nagyobb forgalmat bonyolítanak országszerte több városban, azt követően, hogy a hagyományos mozik és szórakozóhelyek a koronavírus-járvány miatt bezártak.
MTI/EPA/Friedemann Vogel
Autójukban ülve néznek filmet emberek egy autósmoziban a németországi Essenben 2020. március 29-én. Az autósmozik egyre nagyobb forgalmat bonyolítanak országszerte több városban, azt követően, hogy a hagyományos mozik és szórakozóhelyek a koronavírus-járvány miatt bezártak. MTI/EPA/Friedemann Vogel

Hollandiában átlépte a tízezret az igazolt fertőzöttek száma, ahol a vasárnap bejelentett több mint 1200 új fertőzés után hétfőre újabb 1111 ember esetében lett pozitív a koronavírus-teszt, ezzel jelenleg 10 930 nyilvántartott fertőzött van az országban.

Az elmúlt 24 óra leforgása alatt a vasárnapi számokhoz képest mintegy 40-nel többen, 132-en haltak meg az országban, ezzel 771-re emelkedett a halottak száma. Az új koronavírus okozta betegségből eddig összesen 353 ember gyógyult fel.

A helyi sajtó beszámolója szerint a járvány megfékezésére nemrégiben bevezetett intézkedések hatására nem torpant meg a vírus terjedése. Jacco Wallinga, a holland egészségügyi intézet (RIVM) munkatársa azt mondta: a múlt héten vázolt, derűlátó forgatókönyv nem valósult meg. Az intézet arra számít, hogy az intenzív osztályokon ápolt jelenlegi valamivel több, mint 1100 beteg száma, akik a szokásos 10 helyett 23 napos ellátásban részesülnek, április közepére elérheti a 2500-at.

Luxemburgban a járvány terjedése folyamatos. A múlt hét folyamán napi száz alatti új fertőzöttről számoltak be az illetékes hatóságok, de pénteken már meghaladta a százat, szombaton 150 fölé emelkedett. Amíg vasárnap további több mint 200 embernél lett pozitív a koronavírus-teszt eredménye, addig számuk hétfőn 119 lett több, ezzel a mintegy 620 ezer lakosú országban jelenleg 1950 fertőzöttet tartanak nyilván. A halálos áldozatok száma a pénteki kilencről hétfőre 21-re emelkedett. A betegségből eddig 40-en gyógyultak fel. Az első koronavírussal fertőzött esetet február 29-én jegyezték fel Luxemburgban. A nagyhercegségben eddig mintegy 14 ezer tesztet végeztek el.

Belgium az igazolt fertőzések számát illetően vasárnap átlépte a 10 ezret. Az országban friss adatokat déltájban közölnek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Jens Schlüter
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018