eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Csontos Zoltán tüdőgyógyász főorvos röntgenfelvételeket elemez. Mivel az elmúlt évben hetvenhattal emelkedett a tbs-s betegek száma a 210.000 lakosú Debrecenben és az érték meghaladja a 25 százezreléket, ezért a város tüdőgondozójának területén elrendelték a 30 év fölötti lakosság szűrését. A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Szakigazgatási Szerve a kötelező tüdőszűrést 2012. május 1-jéig rendelte elvégezni. A tüdőgondozóban naponta 400 behívott polgár szűrését végzik el.
Nyitókép: MTI/Oláh Tibor

Új módszerrel szűrtek és megdöbbentő eredményre jutottak a belgák

A belgák tüdővizsgálattal szűrtek minden, a kórházba érkező beteget és elképedtek azon, amit a tünetmentes vírushordozók számával kapcsolatban tapasztaltak.

Akár a tünetmentesek nyolc százaléka is vírushordozó lehet - erre jutottak az orvosok Brüsszel Szabad Egyetemének Kórházában (UZB – Universitair Ziekenhuis Brussel), ahol kísérletképpen egy hétig minden, az intézménybe bármilyen panasszal érkező beteget tüdővizsgálatnak - beleértve a tüdő CT-t is - vetettek alá, függetlenül attól, hogy volt-e bármilyen légzési panasza.

A CT-vizsgálat első két napján az ellenőrzött páciensek öt százaléka a vírus meglétének jeleit mutatta, amit a klasszikus teszt is megerősített később

- írta a Magyar Hang. Az érintettek egyike sem mutatott tüneteket. Egy hét elteltével ez az arány ötről nyolc százalékra nőtt. Volt közöttük két nő is, akik szülni érkeztek a kórházba.

„Azért dolgozunk, hogy megvédjük személyzetünket és más betegeket, de magukat a vizsgált betegeket is” – mondta Johan De Mey professzor, a radiológia vezetője. Hozzátette, hogy mindez megerősíti, hogy a vírus sok olyan emberben is jelen van, akik nem mutatják a betegség egyetlen tünetét sem.

„Olyan embereknek volt pozitív a tesztje, akik ízületi gyulladással, törésekkel és egyéb problémákkal érkeztek”

– mondta a professzor.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×