INFORÁDIÓ 
2020. július 12. vasárnap
Dalma, Izabella

internet

függőség

kutatás

Még mindig nem veszik elég komolyan az internetfüggőséget

Még mindig nem veszik elég komolyan az internetfüggőséget

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pszichológiai Intézetének kutatásából kiderült: majdnem minden huszadik felnőttnél fennáll a kockázata az internetfüggőség kialakulásának.

Király Orsolya, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pszichológiai Intézetének egyetemi adjunktusa részletesen ismertette az intézet kutatását. Elmondta: a teljes népességet vizsgálták, 18 és 64 éves kor között. Nagyon sok eredmény viszont kifejezetten a 18-34 éves korosztályra lett bemutatva.

A felnőtteknél az internetfüggőség 4,5 százalékos, a közösségi média problémás használata 3,9 százalékos volt,

az online videojátékok problémás használata pedig 1 százalékot tett ki.

"4,5 százalék tényleg sok, de másrészről azt gondolom, hogy a ténylegesen veszélyeztetettek aránya és száma sokkal kisebb, mint ahogy azt a média sugallja" - fejtette ki az adjunktus, hangsúlyozva, hogy ettől függetlenül valóban magas a veszélyeztetettek aránya.

Arra a kérdésre, hogy mit jelent az internetfüggőség, Király Orsolya azt válaszolta: az internet- és közösségimédia-függőség hivatalosan nem létezik. Ezeknél a tevékenységeknél

nem az számít, hogy az illető mennyi időt tölt el, a kérdés az, hogy milyen szintű életminőség-romlást idéznek elő.

Ha valaki úgy használja ezeket, hogy az alkoholizmushoz hasonlóan tönkreteszi az életét, elveszíti a kontrollt, nem veszi észre mennyi időt emészt fel a szenvedély, elhanyagol minden más tevékenységet az életében (házimunka, családtagok, barátok, vagy akár mosdás, evés, alvás) és folytatja annak ellenére, hogy ő maga is érzi, mindez negatív hatással van az életére, akkor beszélünk függőségről.

Nyitókép: Wikipédia/Rawpixel

Kapcsolódó hang

A digitális világ függőségei
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018