eur:
393.37
usd:
363.06
bux:
66184.39
2024. március 1. péntek Albin
Nyitókép: orf.at

Bíróság előtt a határon a magyarokkal packázó osztrák polgármester

Az osztrák település továbbra is zárva tartja a határt az ingázók előtt, jelentős kerülőre kényszerítve őket. Egy német-magyar ügyvédi iroda több fronton is eljárást indított a schengeni övezetet figyelmen kívül hagyó intézkedés ellen.

Huszonhét eurócent, azaz nagyjából 100 forint kártérítést követel a somfalvai (schattendorfi) önkormányzattól az NZP Nagy Legal ügyvédi iroda, amiért még nyáron egy ügyfelük meglátogatásakor kerülőre kényszerültek az Ágfalva és Somfalva között lezárt határ miatt, és így több benzint fogyasztottak - írja a Magyar Nemzet.

Taller Péter, az ügyvédi iroda munkatársa azt mesélte a lapnak, felajánlották, hogy 20 eurócentben is meg tudnak egyezni, de visszautasította az önkormányzat, mondván, az összeg nincs benne a költségvetésben. Természetesen nem az összeg a fontos. A jogászok azért indítottak kártérítési eljárást, hogy végre egy jogi fórum elé tudják vinni a problémát.

A november végén, az einsenstadi tartományi bíróságon tartott úgynevezett perfelvételi eljárás pedig reményt keltően zajlott.

Az osztrák bírók elég nyíltan el szokták mondani, hogyan látják előzetesen a jogi helyzetet. A bíró szerint alapvetően a schengeni kódex alapján jogellenes lehet a határzár, mert az kimondja, hogy semmilyen akadályt nem lehet emelni a határátkelőknél – magyarázta a lapnak Ruzicska Máté, az ügyvédi iroda másik munkatársa.

Más fronton is "támadnak" a jogászok: próbálkoznak az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF) is. Ennek alapja, hogy az Európai Unió korábban 500 ezer eurót adott a határátkelő felújítására. "Az adófizetők pénzéből felújították a határátkelőt, majd mikor az autósok használni kezdték, hirtelen rájöttek, hogy ez nem jó, és határzárat építettek" - tették hozzá. Közérdekű adatigényléssel már azt is tudják, mennyit költött erre schattendorfi önkormányzat: 120 ezer eurót. Azt azonban igyekeznek világossá tenni, hogy nem akarják csalás látszatát kelteni, hiszen az útfelújítás idejében még a városvezetés is más volt, ám a történtek azt mindenképpen felvetik, hogy hanyagul bántak az uniós forrásokkal.

"A legutóbbi tárgyalási napon az önkormányzati hivatal vezetője egyértelműen kijelentette, hogy a határ lezárásával semmilyen más céljuk nem volt, mint a magyar ingázókat távol tartani"

– mutatott rá a lap szerint egy másik lényeges pontra Taller Péter. Elmondásuk alapján a szociáldemokrata polgármester korábban ennél is tovább ment, egy interjúban arra figyelmeztetett, hogy ő fogja eldönteni, ki léphet be a faluba.

A két jogász nem akart találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy miért olyan fontos a határzár, csupán arra emlékeztettek, hogy a legutóbbi önkormányzati választásokon központi téma volt a kampányban, hogy „a magyar ingázó munkavállalók miatt élhetetlen a város”.

Aki a közelben lakik, és Somfalván van dolga, az megoldja biciklivel, vagy a magyar oldalon hagyja a kocsit, és gyalog megy át.

Nem nézik jó szemmel a magyar munkavállalókat a határ túloldalán. Hiába mondjuk, hogy a magyarok azt a munkát végzik el, amit az osztrákok nem vállalnak, de az eredmény mégis az, hogy ezzel letörik a kinti béreket. A romló szomszédi viszonynak ez is oka - idézte a vármegyei lap az egyik ingázót.

Címlapról ajánljuk

Gyulay Zsolt: tőlünk kérdezik a külföldiek, hogy kell sok F1-jegyet eladni

Ugyanis elfogyott az összes a július 21-ei Magyar Nagydíjra, már csak bizonyos kísérőeseményekre lehet bejutni – tudta meg az InfoRádió a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatójától. Gyulay Zsolt szerint még az autósport elitsorozatában sem szabad drasztikusan drágítani. Arról is beszélt, hogy jól halad az új depó építése, az év második felében pedig még nagyobb volumenű átalakítások jönnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×