eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Nyitókép: orf.at

Újabb fordulat a lezárt osztrák–magyar határ ügyében

Egy magyar ügyvédi iroda 11,50 eurós pert indított a schattendorfi önkormányzat ellen, amely egyoldalúan lezárta a határt.

Az Ágfalva és Schattendorf (Somfalva) közötti határátkelő évek óta vita tárgya. Az Ausztriába ingázó magyarok ugyanis problémát jelentenek a helyi lakóknak, a települési önkormányzat pedig különböző módokon próbálja meggátolni az átmenő forgalmat. A legújabb megoldás egy az aszfaltból kiemelkedő sorompó, amelyen csak azok hajthatnak át, akik igazolják, hogy a szomszédos faluban van dolguk, és megfizetik a 160 eurós éves díjat, de egyelőre senki sem kapott ilyen engedélyt.

Az utat elzáró oszlopok miatt nem tudtak átjutni a határon az NZP Nagy Legal ügyvédi iroda munkatársai sem, ezért most a kerülőúttal keletkező többletköltség – ez a 11,50 euró – miatt indítottak pert a schattendorfi önkormányzat ellen – írja az orf.at. A határ hónapok óta csak gyalogosan vagy kerékpárral használható, az oszlopok nem mozdulnak.

Az ügyvédi iroda álláspontja szerint ez a lépés sérti az uniós jogot is, ezért több jogi fórumon, többek között az Európai Unió Bíróságán és az Alkotmánybíróságon is eljárást kezdeményezett, sőt az uniós korrupcióellenes hatóságot, az OLAF-ot is be akarja vonni, mert az önkormányzat uniós forrásból újította meg a határátkelőt, majd azonnal lezárta.

Thomas Hoffmann, az osztrák település polgármestere szerint azonban az önkormányzat jogszerűen lépett fel, ezért a kereset elutasítását kérte. Hoffmann azt is bejelentette, hogy december elsejétől működik majd a sorompó, most bírálják el az eddig beérkezett mintegy 300 kérelmet.

Címlapról ajánljuk

A NATO-tagság ígérete helyett mást kínál Ukrajnának Csehország

„Csehország kétoldalú biztonsági megállapodást készít elő Ukrajnával, amelyet májusban vagy júniusban köthetnek meg” – jelentette be Petr Pavel cseh köztársasági elnök a Vilniusban tartott Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozón. A szlovák külügyminiszter megerősítette, hogy Robert Fico kormánya támogatja az Ukrajna által kezdeményezett júniusi békekonferenciát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Az uniós foglalkoztatás és szociálpolitika elmúlt 20 éve

Az uniós foglalkoztatás és szociálpolitika elmúlt 20 éve

A Magyar Közgazdasági Társaság „20 éve az Európai Unióban és a jövő” címmel számos – szakmai partnerszervezettel együttműködve – szakterületenként tekinti át hazánk két évtizedes uniós tagságának tapasztalatait, eredményeit. A következő napokban-hetekben hat rövid elemzésben foglaljuk össze az egy éven át tartó konferenciasorozat eddigi tanulságait, eredményeit.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×