eur:
394.22
usd:
369.41
bux:
65294.16
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: NZP Nagy Legal/YouTube

Rendületlenül állnak a csilliárdos autósszomorító oszlopok az osztrák-magyar határon

Továbbra is zárva van az autósok előtt az Ágfalva és Somfalva közötti osztrák-magyar határ. Az osztrák faluban ugyanis javításra hivatkozva nem hajlandók leengedni a gépkocsiforgalmat akadályozó oszlopokat.

Ahogy arról az Infostarton többször is beszámoltunk, lényegében lezárták a magyar autósok elől az Ágfalva és Somfalva közötti határt. Ezt az osztrák oldali település polgármestere kezdeményezte. Olyan oszlopokat helyeztek el, amelyek fel-le ereszthetők akkor, ha engedéllyel érkező autó közelíti meg. Most azonban ideiglenesen sem hajlandók beüzemelni.

A kisalfold.hu-nak dr. Taller Péter, az NZP Nagy LEGAL ügyvédi iroda munkatársa vázolta a helyzetet. Eszerint "a berendezés ténylegesen lehetetlenné teszi a gépkocsiforgalmat a határon". Az a fura, hogy az iroda kérdésére az osztrákok azt írták, hogy

ugyan ki tudnák kapcsolni az egész berendezést úgy, hogy a javításokig be legyenek húzódva az oszlopok, de ezt mindannyiunk biztonsága miatt nem teszik meg.

Amúgy hozzávetőlegesen 120 ezer eurót költöttek eddig a berendezésre.

Mindenesetre valószínűleg november végén lesz a határkérdésben egy bírósági tárgyalás, ahol az ügyvédi irodájuk a felperes.

A lap beszámolója szerint most az a helyzet a kérdéses határnál, hogy az emberek az egyik oldalon leteszik a kocsit, a túloldalon pedig beszállnak egy másikba és úgy mennek tovább. Aki a közelben lakik és Somfalván van dolga, az megoldja biciklivel, vagy a magyar oldalon hagyja a kocsit és gyalog megy át. Sokan már-már beletörődtek a pár éve még elképzelhetetlen helyzetbe.

Megszólaltatnak egy férfit, aki asztalosként dolgozik Ausztriában. Azt mondta: a kollégám autója a másik oldalon maradt, reggel amikor jövünk, azzal megyünk tovább Lépesfalvára, most pedig az enyémmel haza. A kintiek közül sem ért mindenki egyet a lezárással, mert így nekik is kerülni kell, de ők vannak kevesebben - teszi hozzá és még arról is beszél, hogy

nem nézik jó szemmel a magyar munkavállalókat a határ túloldalán.

Hiába mondjuk, hogy a magyarok azt a munkát végzik el, amit az osztrákok nem vállalnak, de az eredmény mégis az, hogy ezzel letörik a kinti béreket.

A mostani állapot március 1-jétől tart. Kezdetben ugyanis csak reggel és este zárták le a határt, azóta azonban útépítési munkálatokra hivatkozva nem engedik le az oszlopokat.

Szó volt arról is, és erről mi is írtunk, hogy egy 160 eurós matrica megvásárlása esetén szabad lenne a közlekedés. Ezt az összeget a helyi üzletekben le lehetett volna vásárolni. A kisalfold.hu szerint azonban matricát hiába igényeltek az ágfalviak, senki nem kapott választ a kérelmére. Az emelkedő-süllyedő oszlopok pedig hónapok óta nem üzemelnek.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×