eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: NZP Nagy Legal/YouTube

Rendületlenül állnak a csilliárdos autósszomorító oszlopok az osztrák-magyar határon

Továbbra is zárva van az autósok előtt az Ágfalva és Somfalva közötti osztrák-magyar határ. Az osztrák faluban ugyanis javításra hivatkozva nem hajlandók leengedni a gépkocsiforgalmat akadályozó oszlopokat.

Ahogy arról az Infostarton többször is beszámoltunk, lényegében lezárták a magyar autósok elől az Ágfalva és Somfalva közötti határt. Ezt az osztrák oldali település polgármestere kezdeményezte. Olyan oszlopokat helyeztek el, amelyek fel-le ereszthetők akkor, ha engedéllyel érkező autó közelíti meg. Most azonban ideiglenesen sem hajlandók beüzemelni.

A kisalfold.hu-nak dr. Taller Péter, az NZP Nagy LEGAL ügyvédi iroda munkatársa vázolta a helyzetet. Eszerint "a berendezés ténylegesen lehetetlenné teszi a gépkocsiforgalmat a határon". Az a fura, hogy az iroda kérdésére az osztrákok azt írták, hogy

ugyan ki tudnák kapcsolni az egész berendezést úgy, hogy a javításokig be legyenek húzódva az oszlopok, de ezt mindannyiunk biztonsága miatt nem teszik meg.

Amúgy hozzávetőlegesen 120 ezer eurót költöttek eddig a berendezésre.

Mindenesetre valószínűleg november végén lesz a határkérdésben egy bírósági tárgyalás, ahol az ügyvédi irodájuk a felperes.

A lap beszámolója szerint most az a helyzet a kérdéses határnál, hogy az emberek az egyik oldalon leteszik a kocsit, a túloldalon pedig beszállnak egy másikba és úgy mennek tovább. Aki a közelben lakik és Somfalván van dolga, az megoldja biciklivel, vagy a magyar oldalon hagyja a kocsit és gyalog megy át. Sokan már-már beletörődtek a pár éve még elképzelhetetlen helyzetbe.

Megszólaltatnak egy férfit, aki asztalosként dolgozik Ausztriában. Azt mondta: a kollégám autója a másik oldalon maradt, reggel amikor jövünk, azzal megyünk tovább Lépesfalvára, most pedig az enyémmel haza. A kintiek közül sem ért mindenki egyet a lezárással, mert így nekik is kerülni kell, de ők vannak kevesebben - teszi hozzá és még arról is beszél, hogy

nem nézik jó szemmel a magyar munkavállalókat a határ túloldalán.

Hiába mondjuk, hogy a magyarok azt a munkát végzik el, amit az osztrákok nem vállalnak, de az eredmény mégis az, hogy ezzel letörik a kinti béreket.

A mostani állapot március 1-jétől tart. Kezdetben ugyanis csak reggel és este zárták le a határt, azóta azonban útépítési munkálatokra hivatkozva nem engedik le az oszlopokat.

Szó volt arról is, és erről mi is írtunk, hogy egy 160 eurós matrica megvásárlása esetén szabad lenne a közlekedés. Ezt az összeget a helyi üzletekben le lehetett volna vásárolni. A kisalfold.hu szerint azonban matricát hiába igényeltek az ágfalviak, senki nem kapott választ a kérelmére. Az emelkedő-süllyedő oszlopok pedig hónapok óta nem üzemelnek.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×