eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Facebook/Sopronmedia

Nincs béke a magyar–osztrák határon

Pikniken emlékeztek arra Ágfalvánál, hogy a határzár egy modernebb formában 34 év után visszakúszott a két ország közé.

Poller Piknik néven szerveztek ágfalvi civilek zenés-táncos, szendviccsel és sörrel is csábító programot a magyar Ágfalva és az osztrák Somfalva (Schattendorf) közötti mezőn vasárnap délután. A szervezők tiltakozó és figyelemfelkeltő demonstrációnak szánták a rendezvényt, mert a poller ez esetben azt a sorompófunkciót betöltő oszlopot jelenti, amiből négy március óta fizikai akadályt képez a két település közötti határátkelőn – írja a Telex.

Ahogy arról már az Infostart is többször beszámolt, az Ágfalva és Somfalva között uniós támogatásból még út is épült alig tíz évvel ezelőtt, de az elmúlt években hihetetlenül megnőtt az ingázók száma, és emiatt éleződött ki a viszony a helybeli osztrákok és az ingázó magyarok között.

A jelen állás szerint csak azokat engedik át, akiknek kérelmét kedvezően bírálja el az osztrák falu vezetése, és kifizetik a két évre szóló 160 eurós matricát. Ez az összeg levásárolható ugyan a somfalvi üzletekben, csakhogy nem kaphatja meg bárki. A vasárnapi pikniken kiderült, még egy magyar állampolgár sem kapott ilyen engedélyt, pedig sokan szívesen kifizetnék az árát.

Egy ügyvédi iroda keresetet is benyújtott az osztrák nemzeti bíróságnak, mert szerintük uniós jogot sért az osztrák határátkelőknél a rendőrségi ellenőrzés és jogszerűtlenek a pollerek is, csakhogy korábban az ágfalvi civilek is jelezték a problémát számtalan hivatal felé, foglalkozott az egyoldalúan lezárt határral az Európai Bizottság Migrációügyi és Uniós Belügyi Főigazgatósága is, de mindenkinek megfelelő megoldás eddig nem született.

Az egyik lehetőség, amely a pikniken is napirendre került, egy új út építése lenne, amely elkerülné a két érintett települést. Gaál István, Ágfalva korábbi polgármestere szerint van is egy osztatlan közös tulajdonú határút a két falu között, ami tökéletesen megfelelne elkerülőnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×