eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: NZP Nagy Legal/YouTube

Újabb felvonás az ágfalvi magyar-osztrák határbotrányban

Az osztrák ombudsmani testület is vizsgálja a Somfalva (Schattendorf) és Ágfalva közötti útszakasz lezárásának jogszerűségét. A hatóság a magyarországi alapvető jogok biztosa beadványával együtt az ágfalvi civileket is képviselő ügyvédi iroda panaszait is figyelembe veszi.

Az osztrák ombudsmani testület levélben kereste meg az NZP Nagy Legal ügyvédi irodát, hogy hozzájuk is juttassák el azt a beadványukat, amiben több hatóságnál kifogással éltek a Somfalva (Schattendorf) és Ágfalva közötti útszakasz lezárása miatt – írja a Kisalföld.

Ahogy arról korábban az Infostart is beszámolt, az ügyvédi iroda korábban panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz, és egyedi normakontroll-kérelmet az osztrák alkotmánybírósághoz. Augusztus közepén Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa is levélben kereste meg az osztrák ombudsmani testület vezetőjét a két település közötti útszakasz lezárásával kapcsolatban. Álláspontja szerint a magyar állampolgárok Ausztriába történő belépését korlátozó intézkedések

felvetik a személyek és a munkaerő szabad mozgásához kapcsolódó alapjog sérelmének veszélyét,

ezért kért vizsgálatot. Az osztrák testület ehhez a megkereséshez kapcsolódóan kívánja bevonni a vizsgálatba a saját jogon eljáró, és az ágfalvi civileket is képviselő ügyvédi irodát.

„Az osztrák ombudsman hatóságként megvizsgálja a beadványokat, adatokat gyűjt be, és ha szükségesnek látja tanúkat is meghallgat. Amennyiben arra az eredményre jut, hogy jogsérelem történt, felhívja a somfalvi önkormányzat figyelmét, hogy szüntesse meg a jogsértő állapotot” – közölte a megyei hírportállal Ruzicska Máté, az NZP Nagy Legal munkatársa.

A Sopron melletti Ágfalva és az osztrák Somfalva (Schattendorf) határon amiatt mérgesedett el a helyzet, hogy a munkába ingázó magyarok – és a magyar szolgáltatásokat választó osztrákok – az eredetileg kerékpárosoknak és gyalogosoknak szánt, majd bővített és leaszfaltozott átkelőt egyre nagyobb számban kezdték el használni, amit osztrák oldalon nem néznek jó szemmel. Kezdetben a határ lezárása is szóba került, majd végül matricás rendszert vezettek be, korlátozva a forgalmat.

Címlapról ajánljuk
Hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak  - Versenyfutás az idővel

Hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak - Versenyfutás az idővel

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×