INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

ensz

klímacsúcs

antonio guterres

greta thunberg

donald trump

klímaváltozás

Az ENSZ klímacsúcsának nyitófilmjét nézik a résztvevők két óriási kivetítőn a világszervezet New York-i székházában 2019. szeptember 23-án.

ENSZ-főtitkár: ha nem változtatunk sürgősen, az életünket veszélyeztetjük

Infostart / MTI

Eddig hatvanhat ország, tíz régió, 102 város és 93 konzorcium vállalta, hogy 2050-ig klímasemleges lesz - utalt a konkrét ígéretek listájára Antonio Guterres ENSZ-főtitkár, aki New Yorkban megnyitotta az ENSZ-klímacsúcsát.

Az éghajlatváltozással foglalkozó csúcsértekezleten a 66 állam- és kormányfő - köztük Áder János köztársasági elnök - vesz részt.

Guterres hangsúlyozta:

az egyes országok vezetőinek kötelessége, hogy lépjenek fel a környezeti válság ellen.

"Ha nem változtatunk sürgősen életmódunkon, magát az életünket veszélyeztetjük" - jelentette ki.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár kijelentette: nincs idő tárgyalni, hanem cselekedni kell, hogy a világ karbonsemlegessé váljon 2050-re. A megnyitó másik fő szónoka, Greta Thunberg fiatal svéd klímavédő aktivista többek között úgy fogalmazott, hogy a világ vezetői "üres szavaikkal ellopták az álmait és a gyermekkorát".

A fiatalok jövője került veszélybe

- hangoztatta a 16 esztendős Thunberg, aki szerint a változás elkerülhetetlen.

A csúcstalálkozón több mint 60 vezető szólal fel.

Angela Merkel beszédében hangsúlyozta: meghallották a fiatalok figyelmeztését és felszólította a világ vezetőit, lépjenek fel a klímaváltozás globális kihívása ellen. Merkel kormánya az előző héten fogadott el klímavédelmi tervet, amelynek értelmében Németorszában - amelynek a párizsi klímavédelmi egyezmény alapján 1990-hez képest 55 százalékkal kell csökkentenie szén-dioxid-kibocsátását 2030-ig - "fokozatosan beárazzák" a szén-dioxid-kibocsátást és a lakosság terheinek növelése nélkül ösztönzik a klímabarát magatartást.

A klímacsúcson az előzetes program ellenére, teljesen váratlanul megjelent Donald Trump amerikai elnök

is Mike Pence alelnök kíséretében.

Ferenc pápa nagyobb átfogó erőfeszítésekre szólította fel a világ vezetőit az ENSZ-klímacsúcs alkalmából készített videofelvételen.

"Bár nem jó a helyzet és a Föld szenved, még mindig nyitva a lehetőség ablaka. Még mindig időben vagyunk. Ne hagyjuk bezárulni" - fogalmazott a katolikus egyházfő, aki a világ egyik legkomolyabb és legaggasztóbb jelenségének" nevezte az éghajlatváltozást.

"Fel kell tenni a kérdést, van-e valóságos politikai szándék arra, hogy nagyobb emberi, pénzügyi és technikai forrásokat szenteljük az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak kivédésére, és segítsünk a legszegényebbeken és a legvédtelenebbeken, akik ezt a legjobban megszenvedik" - így Ferenc pápa.

Washingtonban hétfőn környezetvédő aktivisták tüntettek, hogy felhívják a figyelmet az általános éghajlatváltozásra és bírálják az amerikai vezetők tétlenségét a kérdésben. Az Extinction Rebellion (XR) nevű civil szervezet aktivistái kis vitorlást állítottak fel a K Street sugárúton a Potomac folyó vízszintjének szerintük várható emelkedését jelképezve. Többen a hajóhoz láncolták magukat, a rendőrök csak villanyfűrészt használva tudták a tüntetőket eltávolítani.

A New York-i konferencia napján, hétfőn Oroszország bejelentette, hogy megvalósítja a 2015-ben Párizsban aláírt klímaegyezményt, mitután Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő aláírt egy szeptember 21-én keltezett kormányhatározatot, amellyel Moszkva véglegesen elfogadta az egyezményt. A határozat szerint Moszkva formálisan nem fogja ratifikálni a megállapodást, de Medvegyev kijelentette, hogy a meglévő jogi normákhoz igazítja. Oroszország a negyedik nagy üvegházhatásúgáz-kibocsátó ország, amely eddig nem ratifikálta az egyezményt. A hétfőn ismertetett moszkvai határozat szerint nincs szükség a formális ratifikálásra, miután az egyezmény 2016. áprilisi aláírásával Oroszország kötelezte magát a benne foglaltak megvalósítására. EBSZ-éghajlat-környezet

Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018