eur:
390.7
usd:
364.13
bux:
68189.36
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Vlagyimir Putyin orosz (j) és Recep Tayyip Erdogan török elnök megbeszélést folytat Putyin nyári rezidenciáján, a szocsi Bocsarov Rucsejben 2023. szeptember 4-én.
Nyitókép: MTI/AP/Pool/Kreml/Szergej Gunyejev

Putyin, Erdogan két jóbarát, de nincs új alku

A török elnök szerint „rövid időn belül felújítható a Fekete-tengeri gabonaszállítási alku”. Tény viszont, hogy a remények ellenére nem volt áttörés a kérdésben Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan tárgyalásain,

Három órára szanatóriumba vonult a török és az orosz elnök. No nem gyógyulni, csak a történelmiesen hangzó „Rusz” szanatórium volt Szocsiban zajlott találkozójuk helyszíne. Ami kiderült: Erdogannak nem sikerült az ukrán gabona szállításáról szóló egyezmény felújítására bírni Putyint, de azért „kedves barátjának” nevezte őt – akivel kerültek egy kényes témát: miért engedték haza a törökök az ukrán Azov hadosztály hozzájuk száműzött parancsnokait?

Érdekes mód, közös sajtókonferenciájukon Erdogan úgy fogalmazott, hogy továbbra is kész közvetíteni Ukrajna és Oroszország között, de

Kijevnek „puhítania kell az álláspontján, hogy közös lépéseket tudjon tenni Oroszországgal”.

A török elnök most anélkül indult haza, hogy rávette volna Putyint a gabonaszállítási egyezmény felújítására, viszont mindkét vezető igyekezett pozitív csengésű mondatokba csomagolni a „nem”-et.

Erdogan a találkozó után úgy fogalmazott, hogy „hamarosan fel lehet újítani” az alkut, amit Moszkva júliusban mondott fel. Mint közölte, Oroszország ellenvetései ismertek és Törökország és az ENSZ „egy új javaslatcsomagon dolgozik”, hogy „eloszlassák az orosz aggodalmakat”.

Az oroszok nem igazán aggódnak, hanem elégedetlenek, de ezt Putyin úgy tálalta, hogy az orosz oldal „kész feléleszteni a gabonaalkut, amiből kiszorították... ha teljességgel végrehajtják az eredeti megállapodást, amely szerint megszüntetik az orosz agrárexportot sújtó korlátozásokat”.

Putyin részletezte is, mit ért ez alatt: ne sújtsák szankciókkal az orosz gabonát, műtrágyát, mezőgazdasági technikát és alkatrészeket. Továbbá szüntessék meg a hajón történő szállítást, a fuvarok biztosítását és a termékekkel kapcsolatos banki szolgáltatások elérését fékező intézkedéseket.

Amire a Nyugat válasza az, hogy az orosz mezőgazdasági és élelmiszerexportot nem sújtják nyugati szankciók. Az említett gondok miatt az oroszok viszont „másodlagos szankciókat” emlegetnek, és az egyik fő követelésük az, hogy kapcsolják vissza a SWIFT fizetési rendszerbe az orosz Mezőgazdasági Bankot, amit az Ukrajna elleni invázió miatt zártak ki onnan. Putyin emellett azt a vádat fogalmazta meg, hogy

„katonai célokra használják a gabonaszállítási korridorokat” – ha ezzel felhagynának, napok alatt felújítható az alku.

Közben Moszkva „hetekre van” attól, hogy ingyen gabonához juttasson hat afrikai országot – tette hozzá.

Erdogan közben azt magyarázta, hogy hazája kész feldolgozni az orosz gabonát és a lisztet továbbítani a világ legszegényebb országaiba. Arra a felvetésére, hogy Kijev puhítson a hozzállásán, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter válaszolt:

„Nem leszünk az orosz zsarolás túszai.

Oroszország problémákat kreál, aztán másokat hív, hogy oldják meg” – mondta, hozzátéve, hogy elvi alapon ragaszkodnak a Moszkva elleni szankciókhoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×