eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz

Címke: gabona (159 cikk)

Gabonaügy - Megkegyelmez Szlovákiának Ukrajna
2023. szeptember 22. 13:17
Gabonaügy - "Megkegyelmez" Szlovákiának Ukrajna
A szlovák földművelésügyi minisztérium szerint Ukrajna ígéretet tett a gabonakivitele korlátozása miatt Szlovákiával szemben tett lépések leállítására. A két ország agrárminisztere megegyezett abban, hogy kialakítanak egy licencrendszer alapján működő gabonakereskedelmi szisztémát. Azonban ennek a rendszernek a beindításáig, illetve addig, amíg bebizonyosodik, hogy működőképes, érvényben marad az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalom, amelyet a pozsonyi kormány az év végéig hagyott jóvá.
Ukrán termények: újabb uniós terv jelenthet itthon csapást az érdekképviselet szerint
2023. szeptember 22. 10:22
Ukrán termények: újabb uniós terv jelenthet itthon csapást az érdekképviselet szerint
50 százalékos betakarításnál jár a napraforgó, a termésátlagok, úgy tűnik, megfelelnek majd a várakozásoknak, az árak azonban a napraforgó és a kukorica esetében is nagyon alacsonyak – mondta az InfoRádióban a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Petőházi Tamás szerint az európai felvásárlók az olcsó ukrán terményekre várnak, amelyek árát tovább mérsékelheti, ha a tranzitköltségekhez is támogatást nyújt az unió. Csak a kukorica esetében két és fél millió tonna termény exportpiaca vált most bizonytalanná.
Ukrán gabonaper: a nemzetközi jogász elmondja, mire számíthat Magyarország a WTO előtt
2023. szeptember 21. 06:00
Ukrán gabonaper: a nemzetközi jogász elmondja, mire számíthat Magyarország a WTO előtt
Ukrajna "pert indított" a Kereskedelmi Világszervezetnél Lengyelország, Magyarország és Szlovákia ellen az ukrán termékek importjának tilalma miatt – közölte az ukrán gazdasági minisztérium. A WTO nem bíróság, tehát nem per indul, és nem ítélet születik, így is könnyen lehet, hogy a végén kötelezettségszegési eljárás lesz belőle – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
×
×
×