eur:
393.84
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Speciális tankelhárító akadályok, cseh páncéltörő sünök egy úttesten Kijevben 2022. március 15-én. Az ukrán fővárosban kijárási tilalmat rendeltek el este 8 órától március 17-én reggel 7 óráig, miután a városon kívül állomásozó orosz erők több lakóházat is eltaláltak. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Andrzej Lange

Kína is a tartózkodók között az Oroszországot elítélő ENSZ-határozatnál – Háborús események csütörtökön

Nagy többséggel fogadta el az ENSZ Közgyűlése a határozatot. A fővárostól kissé távolabb "ássák be" magukat az orosz erők Ukrajnában. Az ukrán elnök világméretű tiltakozást követel mától.

2022.03.24. 22:07

Nagyot lépne az élelmiszerbiztonság terén az EP

Az Európai Uniónak tervet kell készítenie az uniós és a globális élelmezésbiztonság fenntartására, valamint Ukrajnába vezető, illetve onnan kiinduló élelmiszer- és áruszállítási folyosókat kellene létrehoznia - jelentették ki az Európai Parlament (EP) képiviselői. Az EP brüsszeli plenáris ülésén, 413 szavazattal, 120 ellenszavazat és 49 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás szerint Ukrajna orosz megtámadása után az uniónak sürgősen tervvel kell előállnia az EU élelmiszer-termelési stratégiájának újra gondolásáról.

Arra figyelmeztettek, hogy az Oroszország által indított háború súlyos hatással lesz Ukrajna élelmezésbiztonságára, ezért jelentős mennyiségű humanitárius élelmiszersegélyt várnak az Uniótól és a nemzetközi közösségtől. Az EU-nak emellett az elzárt fekete-tengeri kikötők kiváltására Ukrajnába vezető, illetve onnan kiinduló élelmiszer- és áruszállítási folyosókat kellene nyitnia - vélekedtek.

Az ukrán gazdálkodókat pedig el kell látni az Ukrajnában most nehezen elérhető vetőmagokkal, üzemanyaggal és műtrágyákkal - tették hozzá. (MTI)

2022.03.24. 21:47

Árnyalta a Kelet-Európát érintő NATO-bejelentést Benkő Tibor

Már eddig is az a magyar katonákból álló harccsoport látta el a keleti országrészben a megerősített jelenlétet, amelyet nyitottá tettek és amelyhez öt nemzet jelezte a csatlakozását – mondta a honvédelmi miniszter a brüsszeli NATO-csúcs után tartott beszélgetésen Budapesten.

2022.03.24. 20:33

Mariupol: csecsen kézre került a Városháza – közölte Ramzan Kadirov

"A fiúk rádión jelentették, hogy felszabadították a mariupoli városházát és kitűzték rá a zászlónkat" – írta Csecsenföld vezetője.

2022.03.24. 20:19

Összezárnak a G7-ek Oroszországgal szemben

Brüsszelben egyeztettek a világ legfejlettebb országainak vezetői.

2022.03.24. 20:07

Hadműveletek egy hónapja – a nagy fordulat a villámháborútól az állóháborúig

Oroszország első elképzelése megbukott, ezért taktikát váltott, és így a háború hosszú hónapokig vagy akár évekig is eltarthat – vélekedik Bendarzsevszkij Anton, a Danube Institute kutatási igazgatója.

2022.03.24. 19:55

Joe Biden Brüsszelben elmondta, mit tenne ha vegyi fegyvert vetne be Oroszország

Megkezdődött az uniós tagországok vezetőinek kétnapos csúcstalálkozója, amelynek középpontjában az Oroszország Ukrajna elleni támadására adható válaszok, az európai biztonság és a védelem helyzete, az energiaügyi és gazdasági kérdések, valamint a koronavírus okozta világjárvány hatásai állnak.

2022.03.24. 19:19

Ukrajna magyarországi nagykövete: nincs olyan opció, hogy középen maradni

Ljubov Nepop, Ukrajna magyarországi nagykövete szerint Vlagyimir Putyin az ország megsemmisítésére törekszik, ezért a háború befejezéséhez Ukrajnának nem az ultimátumok teljesítésére, hanem erőre van szüksége.

2022.03.24. 19:07

Aszódi Attila: a csernobili erdők tüze figyelmet érdemel, aggodalmat nem

Továbbra is ég a tűz a csernobili atomerőmű környékén, két négyzetkilométeres területen.

2022.03.24. 18:50

Kína is a tartózkodók között az Oroszországot elítélő ENSZ-határozatnál

Az ENSZ Közgyűlése nagy többséggel fogadta el az ukrajnai orosz hadműveletek leállítását sürgető határozatát. A világszervezet közgyűlésének 193 tagjából 140 szavazott az Ukrajna által beterjesztett határozat elfogadására, amely – ellentétben az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntéseivel – nem bír kötelező erővel, de politikai nyomásgyakorlás eszköze lehet.

  • Harmincnyolc ország – köztük Irán, Kína és India – tartózkodott és mindössze
  • öt – Oroszország, Szíria, Fehéroroszország, Észak-Korea és Eritrea – szavazott nemmel

a voksoláson.

A határozat egyebek között "az Oroszországi Föderáció Ukrajna ellen irányuló ellenségeskedéseinek azonnal leállítását" követeli, különös tekintettel a civil lakosság és a polgári létesítmények, így például iskolák és kórházak, elleni támadásokra. A dokumentum ezenfelül felszólítja a moszkvai vezetést, hogy vonja ki csapatait Ukrajnából. A szöveg támogatói egyben kifejezték aggodalmukat egy lehetséges globális élelmezési válság miatt, tekintettel arra, hogy Ukrajna fontos szerepet játszik a világ gabonaexportjában.

Némi felbolydulást keltett egy "rivális" határozat-tervezet, amelyet Dél-Afrika nyújtott be. Ez utóbbinak a szövege egyetlen szóval sem említette Oroszország agresszióját. Az ENSZ Közgyűlésének többsége azonban nem támogatta a szavazást erről. (MTI)

2022.03.24. 18:40

Oroszországban is berobbant az infláció

Egyes élelmiszerek ára, például a cukoré egyetlen hét alatt ugrott 14 százalékot.

2022.03.24. 18:28

Harkivban sorban állókat öltek meg nagy hatótávolságú fegyverrel az oroszok

Mariupolba továbbra sem jutnak be a menekülést biztosító buszok. Ukrajna öt katonai nagyhatalommal tárgyal biztonsági garanciákról.

2022.03.24. 17:53

Tűzszünet esetén bemegy a Vöröskereszt Mariupolba

Kész segíteni a Mariupolban és a háborús övezet más városaiban rekedt civileknek a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) ha az orosz és az ukrán fegyveres erők tűzszüneti megállapodásra jutnak – jelentette ki Peter Maurer, az ICRC elnöke a Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott megbeszélését követő közös ajtótájékoztatón.

"Mindig is azt mondtuk, hogy lehetetlen a Mariupolba vagy bárhol máshová történő bejutásról vagy evakuálásról beszélni, amíg nincs kidolgozott és jóváhagyott szilárd megállapodás a két fél katonái között" – mondta. Maurer hozzátette, hogy a frontvonal bonyolult alakzatú, emiatt sok civil csapdába eshetett. (MTI)

2022.03.24. 17:25

A lengyel kormányfő a békefenntartó misszióról: senki sem beszél hadakozásról

A Lengyelország által javasolt ukrajnai békefenntartó misszió feladata az emberéletek védelme lenne – hangsúlyozta csütörtöki varsói sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki.

2022.03.24. 17:14

Foszforbomba ölt Rubizsnéban, gyerekeket is – állítják az ukránok

Legalább négyen meghaltak orosz légicsapásokban a Luhanszk megyei Rubizsnéban, Ukrajna keleti részén – közölte Szerhij Hajdaj, a megyei közigazgatási hivatal vezetője.

2022.03.24. 17:04

Uniós pénz jöhet Magyarországra Orbán Viktor levele nyomán

Az Európai Bizottság előleg utalására tett javaslatot.

2022.03.24. 16:32

Megszólalt a Kreml a gázszállításokért való rubeles fizetési kényszerről

Szerbia lehet kivétel, lévén nem szerepel az oroszok "barátságtalan országokat" felsoroló listáján. A többieknek viszont rubellel kell fizetniük, ha akarják, ha nem. Ketyeg az óra a szabály élesedéséig.

2022.03.24. 16:21

Meghosszabbították Jens Stoltenberg mandátumát a NATO élén

A 62 éves egykori norvég miniszterelnök nyolcadik éve tölti be a főtitkári posztot.

2022.03.24. 16:18

Meghackelte az Anonymous az orosz jegybankot

Az Anonymous azt közölte a Twitteren, hogy sikerült meghackelnie az orosz jegybankot. Azt állítják, hogy 48 órán belül több mint 35 ezer fájlt hoznak nyilvánosságra, amelyek titkos megállapodásokat is tartalmaznak. (hvg.hu)

2022.03.24. 16:16

Módosítja menekülttörvényét az Egyesült Államok az ukránok érdekében

Százezer ukrán menekültet fogad be az Amerikai Egyesült Államok – jelentette be a Fehér Ház.

Elsősorban olyan embereket terveznek befogadni, akiknek élnek már rokonaik az Egyesült Államokban, illetve újságírókat, harmadik országból érkező, Ukrajnában élő bevándorlókat, valamint LMBTQ-személyeket. A menekülteknek lehetőség lesz amerikai állampolgárságért is folyamodni egy különleges elbírálási mechanizmus mentén – jelentették be.

Az akció lebonyolításáért kibővítik a jelenleg érvényben lévő, 125 ezeres fős menekültbefogadási törvényi maximumot is. (Portfolio)

2022.03.24. 16:10

Orbán Viktor a NATO-csúcs után: nehéz szülés volt, de sikeres

Hosszú tárgyalások fejeződtek be most - mondta a miniszterelnök Brüsszelből, a NATO-csúcstalálkozó után jelentkezve.

2022.03.24. 15:51

Szijjártó Péter: öt ország katonái csatlakoznak a magyar harccsoporthoz

Összesen nyolc zászlóalj harccsoport jön létre, ebből az egyik Magyarországon.

2022.03.24. 15:27

Lengyel álláspont a gázszerződések orosz rubelesítési szándékáról

Az orosz gázszállító nem módosíthat a Jamal-gázvezetékről szóló szerződésben rögzített fizetési feltételeken, Lengyelország az érvényes kötelezettség-vállalásaival összhangban tartja be a megállapodást – közölte a PGNiG lengyel állami gázszolgáltató.

Pawel Majewski, a PGNiG vezérigazgatója azon bejelentésre reagált nyilatkozatában, miszerint Moszkva a földgáz-szállításoknál rubelelszámolásra térne át egyes államok esetében. Majewski szerint Lengyelország részéről az áttérésre "nemigen van lehetőség". Hozzátette egyúttal: "ez nem úgy van, hogy a szerződtetett fél (adott esetben a szállító) tetszőlegesen módosíthat a fizetés módszerein". Hangsúlyozta, hogy a PGNiG úgy fogja megvalósítani a szerződést, "ahogyan erre kötelezettséget vállalt". (MTI)

2022.03.24. 15:24

Az energiaár-emelkedés kompenzációjáról döntött a német kormány

Egy sor intézkedéssel reagált a német kormánykoalíció az energiaárak növekedésére. A cél az állampolgárok terheinek csökkentése.

2022.03.24. 15:24

Autóval Mariupolban – illetve a helyén maradt romvárosban

A videót a Kyiv Independent újságírója tette közzé az egy hónapja ostromlott városból. (444.hu)

2022.03.24. 15:13

Már Brüsszelben vizsgálják Orbán Viktor kérését

Az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős szóvivője beszélt a továbbiakról.

2022.03.24. 15:02

Moszkva: Joe Biden fiának befektetési alapja pénzelte az ukrajnai biofegyverkezést

Hunter Biden a befektetési alapján keresztül finanszírozta az ukrajnai biolaboratóriumokat – állítja Igor Kirillov altábornagy.

2022.03.24. 14:51

Rábólintott a NATO, újabb harci alakulatok jönnek Magyarországra is

Lényegesen több szárazföldi erő fog állomásozni a szövetség keleti részén. A NATO nukleáris és vegyi fenyegetés elleni védelmet szolgáló eszközöket is biztosít Ukrajnának.

2022.03.24. 14:38

Izraelbe menekült két orosz szupersztár

A Háárec című újság honlapja szerint Alla Pugacsova popénekesnőről és Maxim Galkin, Oroszország egyik vezető komikus-tévés személyiségéről van szó.

2022.03.24. 14:46

Negyed év alatt egymilliárdos segítséget visznek az ökumenikusok

Egymilliárd forintos ukrajnai segélyprogramot jelentett be a következő három hónapra az Ökumenikus Segélyszervezet.

Az átfogó segélyprogram részeként folytatja a szállítmányok rendszeres indítását, havonta mintegy 250 tonna segélyárut szállít majd Magyarországról Ukrajnába a rászorulóknak. A segélyszállítmányok továbbra is legnagyobb arányban (átlagosan 70 százalékban) tartós élelmiszereket tartalmaznak majd, kisebb részben pedig higiéniai és gyermekápolási cikkeket.

A segélyszervezet megkezdte a gyógyszersegélyezés előkészítését is, így hiánypótló gyógyszerekkel is kiegészülhetnek a szállítmányok.

A nagyszabású segélyprogram Kárpátalján hat járást érint, ott mintegy száz helyszínen támogat majd menekülteket befogadó helyeket és közösségeket a segélyszervezet a szállítmányokból. Kárpátalján túl pedig a segélyprogram kiterjed Lviv, Ternopil, Ivano-Frankivszk, Csernyivci, Dnyipro, Zaporizzsja, Harkiv, Poltava, Cserkaszi városokra, illetve térségükre.

A nagyszabású segélyprogram hangsúlyt helyez a menekültek egyéni – akár készpénzes – támogatására is, illetve több helyszínen indul pszichoszociális segítségnyújtás.

A segélyprogram két központja továbbra is Beregszász és Lviv lesz, ahol jelentős kapacitásbővítés és infrastrukturális fejlesztés valósul meg: Beregszászon új raktárbázist, Lvivben pedig új nemzetközi humanitárius központot és ahhoz tartozó logisztikai bázist alakítanak ki. A két központban több mint 50 munkatárs és önkéntes dolgozik majd.

A következő három hónapban megvalósuló ukrajnai segélyprogram összértéke meghaladja az egymilliárd forintot. A segélyszervezet hosszú távú segítségnyújtásra készül, így folytatja adománygyűjtését a 1353-as adományvonalon, illetve a www.segelyszervezet.hu oldalon feltüntetett valamennyi formában. (MTI)

A részletekről az InfoRádióban beszélt Gáncs Kristóf, a szervezet kommunikációs igazgatója.

2022.03.24. 14:26

Egyszeri pénztámogatást adnak a menekülteknek Lettországban

A lett parlament arról határozott, hogy pénzügyi támogatásban részesíti az országba érkező ukrán menekülteket. A döntés értelmében

  • a felnőttek fejenként 272 euró,
  • a gyerekek 190 euró

összegű egyszeri pénzügyi támogatást kapnak. Emellett az ukrán menekültek igényelhetnek szülőknek és családoknak járó szociális ellátásokat, és megkönnyítik a munkához jutásukat is. (MTI)

2022.03.24. 14:25

Tíz külön osztályt indítottak Bécsben menekült gyerekeknek

A bécsi iskolákban már tíz külön osztályt indítottak az Ukrajnából menekült gyerekeknek, ezenkívül több mint 800 menekült iskolást helyeztek el a meglévő osztályokban – mondta el Martin Polaschek osztrák oktatásügyi miniszter újságíróknak, amikor látogatást tett az egyik iskolában.

A külön létrehozott osztályokban legfeljebb 25 diák tanul. Csoportonként két tanár foglakozik velük. A fő hangsúly a német nyelv oktatásán van, és az iskolaszékek figyeltek arra is, hogy az újonnan alkalmazott pedagógusok között ukránul beszélők is legyenek. Christoph Wiederkehr, Bécs oktatásügyi tanácsosa arról számolt be, hogy eddig kétezer háborús menekült gyermeket regisztráltak az osztrák fővárosban. (MTI)

2022.03.24. 14:19

Novák Katalin: sokat kell tenni a magyar élet fennmaradásért Kárpátalján

Magyarország szíve most a magyar-ukrán határ mentén dobog, és mindannyiunk szíve együtt dobban azokért, akik menekülni kényszerülnek Ukrajnából – jelentette ki a megválasztott köztársasági elnök Beregdarócon.

Novák Katalin az elmúlt négy napban a határ menti településeken tett látogatásának tapasztalatairól szólva hangsúlyozta, "nekünk két hadseregünk is van", egyrészt a fegyveres erők, másrészt azok a segítőkész magyar emberek, akik most is itt vannak, a nap huszonnégy órájában.

Tapasztalatait összegezve elmondta, a négy nap alatt tizenkét településre látogatott el, megtekintette a hat segélyszervezet munkáját, helyi képviselőkkel, településvezetőkkel, illetve önkéntesekkel találkozott. Beszélt olyanokkal is, akik a mindennapi munkájuk és feladataik mellett akár éjszaka vagy munkaidő után több száz szendvicset kennek, meleg ételt készítenek, ágyneműt húznak, takarítanak, vagy egyéb módon vesznek részt a segítségnyújtásban.

A legtöbben, ha tehetik, vissza akarnak menni, és nekünk is az az érdekünk, hogy legyen magyar szó Kárpátalján, tíz, húsz, harminc, száz és ötszáz év múlva is, legyen majd magyar élet Kárpátalján - hangsúlyozta a menekültekkel kapcsolatban a megválasztott államfő.

Megismételte, azok, akik maradni szeretnének Magyarországon, maradhatnak, ameddig szeretnének, ehhez pedig minden segítséget és támogatást meg fognak kapni.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, most különösen nehéz időszakot él át a kárpátaljai magyarság, nagyon sokan hagyták el az otthonukat, és sajnos magyar óvodák és iskolák is bezárásra kényszerültek. Mindannyiunk érdeke, hogy a magyar nyelvű oktatás tovább folytatódhasson Kárpátalján - hangoztatta a megválasztott köztársasági elnök, kiemelve, sokat kell majd tenni azért, hogy hosszú távon is fennmaradjon a magyar élet Kárpátalján és az ott maradók át tudják vészelni ezt az időszakot. (MTI)

2022.03.24. 13:32

Magyarország segít: ömlik a pénz a segélyszervezetekhez

Az ukrajnai háború károsultjai, menekültjei számára már milliárdos nagyságrendű segítség érkezett a magyar lakosságtól.

2022.03.24. 13:09

Gulyás Gergely: Magyarország önhibáján kívül függ az orosz gáztól

Magyarország se katonákat, se fegyvereket nem küld Ukrajnába, bárki kérje is ezt, mert nem akarunk belesodródni a konfliktusba - hangsúlyozta a Mandiner legfrissebb számában megjelent interjúban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

2022.03.24. 12:57

Az ukrán családok közel fele kettészakadt - drámai adatok munkanélküliségről, hazatérésről

Teljes munkaidőben a munkavállalók kevesebb mint negyede dolgozik.

2022.03.24. 12:40

Külső tényezők fűtik a gyorsuló áremelkedést – itt az MNB inflációs jelentése

Idén 7,5 és 9,8 százalék közé várja az inflációt a jegybank, csökkenésre csak az év második felében számít az MNB.

2022.03.24. 12:16

Rég várt zöld lámpát kapott meg a Chelsea

Az Egyesült Királyság kormánya módosította a klub különleges licencét.

2022.03.24. 12:05

Jelentős többlettámogatást kap a Magyar Honvédség

Költségvetési átcsoportosításról döntött a kormány.

2022.03.24. 11:54

Terence Hill elárulta, mi aggasztja leginkább az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban

Az olasz színész jelenleg Malibuban vendégeskedik, de nyomon követi a konfliktus fejleményeit.

2022.03.24. 11:42

Szijjártó Péter: a nap célkitűzése, hogy a NATO álláspontja maradjon érvényben

A tárcavezető az észak-atlanti szövetség rendkívüli csúcstalálkozójára érkezve újfent hangsúlyozta: az Oroszország és a NATO közötti háborút mindenképpen el kell kerülni.

2022.03.24. 11:37

Román határrevíziós felmérés

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a románok többsége az ukrajnai háború közepette már nem támogatja, vagy nem tartja időszerűnek Románia egyesülését Moldovával. A román lapok által csütörtökön közölt Avangarde-felmérés erre vonatkozó kérdésére a válaszadók alig 11 százaléka mondta, hogy támogatná a két - román hivatalos nyelvű - ország egyesülését, 33 százalékuk ellenezte, 42 százalékuk pedig nem tartaná időszerűnek. A felmérés eredménye jelentős változást tükröz ahhoz viszonyítva, hogy Romániában minden korábbi közvélemény-kutatás azt mutatta: a lakosság háromnegyede támogatná a Moldovával történő egyesülést. Legutóbb az INSCOP közvéleménykutató-intézet januári mérése szerint arányuk 74,5 százalék volt. Moldovában egyébként a mérések korábban sem mutattak egyesülés-párti többséget. A CSB Research február elején Moldovában végzett felmérése szerint - ha népszavazást írnának ki - a moldovai polgárok 34,4 százaléka támogatná, 49,9 százaléka ellenezné az egyesülést Romániával. A mostani, romániai Avangarde-felmérés szerint a románok 34 százaléka orosz, 18 százaléka pedig ukrán győzelemre számít az ukrajnai háborúban, mindazonáltal túlnyomó többségük - 68 százalékuk, 8 százalék ellenében - indokolatlannak és jogtalannak tartja az Ukrajna elleni orosz agressziót. A felmérés résztvevőinek 8 százaléka szerint Oroszország meg fogja támadni Romániát, 61 százalékuk szerint azonban ez nem következik be. A megkérdezettek 30 százaléka szükségesnek tartaná a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítását a jelenlegi nemzetközi helyzetben, 47 százalékuk szerint erre nincs szükség. Ha Románia területén háború törne ki, a felmérés résztvevőinek 26 százaléka elhagyná az országot, míg a megkérdezettek 46 százaléka mondta azt, hogy maradna. (MTI)

2022.03.24. 11:21

Hatósági áras élelmiszerek

Az állami fogyasztóvédelmi szolgálat bevezette a társadalmilag fontos áruk, közte egyes élelmiszerek, az üzemanyagok és a gyógyszerek árának napi nyomon követését, közli a pravda.com.ua. A szolgálat a hadi állapotra való tekintettel arra kéri a vállalkozásokat, hogy ne emeljék indokolatlanul a szociális termékek kiskereskedelmi árát. A rendszeresen ellenőrzött termékek listájára mintegy 30 termék került fel, többek között a kenyér, tészta, hús, cukor, olaj, egyes zöldségek, tejtermékek, az üzemanyagok és egyes gyógyszerek. (Karpathir.com)

2022.03.24. 11:10

Akár az egész világ bevonható egy háborúba kiberfronton

Dávid András, a RelNet Kft. ügyvezetője szerint ma már profik kezében van a kiberhadviselés karmesteri pálcája, és sajnos akár fontosabb híreket is generálnak általa, mint egy-egy emberi élet kioltása.

2022.03.24. 10:54

Orosz közlés: Izjum városát bevettük

"Nagypontosságú, nagy hatótávolságú tengeri és légi csapásokat" hajtottak végre éjjel.

2022.03.24. 10:50

Szárnyalni kezdett a rubel

Az orosz rubel tovább erősödött csütörtökön, 96 közelében mozog az árfolyam a dollárral szemben, és az egy hónap szünet után újranyitott orosz tőzsdén is emelkednek az árfolyamok, bár a kereskedés nagyon volatilis. A rubel erősödése szerdán kezdődött, amikor Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy Oroszország rubelért értékesíti a gázt az ellene szankciókat bevezető, "barátságtalan" országoknak. Az euróval szemben a rubel 3 százalékkal drágult, 105-nél járt az ukrajnai háború kitörését követő, 132,4-es mélyponttól tovább távolodott. A tőzsdén volatilis a kereskedés, a külföldiek tulajdonában lévő papírokkal nem lehet kereskedni, és shortolási tilalom van érvényben, az irányadó MOEX részvényindex azonban 9 százalékot emelkedett a nap folyamán, később 6-7 százalék közé mérséklődött az erősödés. A pozitív hangulatot támasztja alá, hogy az orosz vezetés korábban bejelentette, hogy akár 10 milliárd dollárt is tervez állami vagyonalapjából a beszakadt részvények felvásárlására fordítani. (MTI)

2022.03.24. 10:45

Kőolajbojkott lehet - "elég gyorsan" holland vélemény szerint

Mark Rutte holland kormányfő szerint, az orosz kőolaj bojkottjára "elég gyorsan" sor kerülhet - jelentette a NlTimes című lap hírportálja csütörtökön. A miniszterelnök a holland parlamentben tartott szerdai vita keretében azt fejtegette, hogy az olajbojkottnak "nem lesz túl nagy hatása" a holland gazdaságra nézve. "Az Európai Unió eddig kemény szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben az ukrajnai invázió miatt, de egyre bonyolultabbá válik újabb büntetőintézkedésekkel előállni" - jelentette ki Rutte az NlTimes szerint. A miniszterelnök hozzátette, hogy az orosz kőolajimport betiltása Kelet-Európa számára lenne nehéz, mert finomítóik az orosz olajtól függenek. Véleménye szerint az olajbojkott könnyen megvalósítható, de nem járna nagy eredménnyel, mert Oroszország máshol, például Indiában könnyen el tudja adni a kőolaját. Azt a kezdeményezést, hogy az EU zárja le kikötőit az orosz hajók előtt, Rutte támogatja, de - mint fogalmazott - meg kell fontolni, mi történjen az élelmiszerszállító hajókkal. A hírportál azt is írja, hogy a holland kormány számára "nincsenek tabuk", ha szankciókról van szó. Az orosz földgáz leállítása azonban egyelőre nem lehetséges, mert az EU még mindig túlságosan függ ebből a szempontból Oroszországtól. A holland gazdaságtervezési hivatal (CPB) szerdán közzétett jelentéséből az derült ki, hogy Hollandiát - Rutte vélekedésével ellentétben - nagyon érzékenyen érintené az orosz energiaellátás megszakítása. A CPB elemzései azt mutatják: annak ellenére, hogy csak néhány szektort érint Hollandiában közvetlenül az orosz kőolaj- és földgázellátás esetleges kiesése, valamennyi iparág teljesítménye zsugorodna. A tervezési hivatal szerint minél integráltabb nemzetközileg egy szektor, a hatás annál jelentősebb lesz. Ha például 50 százalékkal kevesebb orosz földgáz érkezik, akkor a CPB szerint a holland autóipar 72 százalékkal zsugorodna, és súlyos károkat szenvedne a ruhaipar is. A holland parlamenti pártok többsége szigorúbb szankciók bevezetése mellett érvel Oroszországgal szemben, és azt akarják elérni, hogy Európa ne vásároljon több orosz kőolajat, és tiltsa ki az orosz hajókat az európai kikötőkből. (MTI)

2022.03.24. 10:26

Golyóálló sisakok Koreából

Golyóálló sisakokat, sátrakat, takarókat és elsősegély-csomagokat küldött Dél-Korea az Oroszországgal szemben háborúban álló Ukrajnába - jelentette be a szöuli védelmi minisztérium csütörtökön. Az 1 milliárd von (278 millió forint) értékű segélyszállítmányt bérelt civil repülőgéppel indították útnak. Ukrajna számos országhoz fordult azzal a kéréssel, hogy küldjenek neki humanitárius támogatást és fegyvereket. A japán kormány azt fontolgatja, hogy a már bejelentett 100 millió dollár (34 milliárd forint) összegű humanitárius segélyen túl további 100 millió dollár támogatást bocsát Ukrajna rendelkezésére - jelentette csütörtökön az NHK japán állami műsorszolgáltató. Emellett Tokió arra is készül, hogy 200 millió dollárra (680 milliárd forint) emeli az Ukrajnának felajánlott sürgősségi hitelek összegét, és egészségügyi tisztségviselőket is küldene a Lengyelországba, illetve más szomszédos országokba menekült ukránok megsegítésére. (MTI)

2022.03.24. 10:20

NATO-főtitkár: a repüléstilalmi zóna kialakítása totális háborúhoz vezethetne

Jens Stoltenberg Brüsszelben, az észak-atlanti szövetség rendkívüli csúcstalálkozójára érkezve osztotta meg gondolatait a sajtóval csütörtökön.

2022.03.24. 09:58

Légi háború: hiába a masszív erőfölény, az oroszokat régi doktrínájuk bénítja

Annak ellenére, hogy az orosz légierő ötszörös túlerőben van az ukránokkal szemben, a védők tartják magukat. Közben az oroszok elavult doktrínájuk és eszközeik miatt kénytelenek számukra veszélyes magasságból támadni.

2022.03.24. 09:25

Orosz panasz a "rossz szín" miatt

Az Egyesült Államok az orosz fegyveres erők által Ukrajnában elkövetett állítólagos háborús bűnökkel kapcsolatos kijelentéseivel igyekszik gonosznak beállítani Oroszországot a nemzetközi közvélemény előtt, és szítani akarja az oroszgyűlöletet - jelentette ki Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet szerdán. (MTI)

2022.03.24. 09:23

Vészforgatókönyv: így mozgósítana a HM, ha átterjedne a háború

Egy nyugállományú ezredes magyarázta el a legfőbb lépéseket.

2022.03.24. 08:21

ORFK-számok az érkezőkről

Magyarország területére 2022. március 23-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6 480 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7 129 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. (MTI)

2022.03.24. 08:20

Szívfacsaró drónfelvétel Kijevből - videó

Csendesebben most a fegyverek, felszállhatott egy drón, hogy körülnézzen a pusztuló Kijev fölött.

2022.03.24. 08:00

Elhagyhatja a ukránok világbajnok ökölvívója a háború sújtotta országot

Oleksandr Usyk önszántából csatlakozott az ukrán sereghez, miután az oroszok megtámadták Ukrajnát, pedig ez nem lett volna kötelező neki fiatal gyermekei miatt.

2022.03.24. 07:53

Több mint ezren Budapesten - egy nap alatt

Szerdán 1034 menekültet fogadott a rendőrség a társszervekkel együtt a fővárosban - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) csütörtökön a police.hu oldalon. A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba. Az érkezők között 442 gyermek volt. A fővárosi és vidéki szálláshelyeken 248 ember, köztük 165 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg - írták. A BRFK a Készenléti Rendőrséggel és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának hallgatóival Kőbánya felső vasútállomáson segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket - közölték. A BRFK beszámolt arról is, hogy a helyszíni kommunikáció elősegítéséért 31 ukrán tolmáccsal kötöttek megbízási szerződést, és saját állományból is biztosítanak tolmácsot. A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, a Budapesti Polgárőr Szövetség, valamint a segélyszervezetek munkatársaival - áll a közleményben. (MTI)

2022.03.24. 07:46

Simon Ernő: óráról órára fokozódik a humanitárius válsághelyzet Ukrajnában

Ukrajából elmenekült eddigi 3,5 millió ember és az országon belül otthonából elűzött vagy a katonai műveletek területén ragadt további legalább 10 millió ember – mondta az InfoRádiónak az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának magyarországi szóvivője.

2022.03.24. 07:40

WHO: kritikus a helyzet Mariupolban és a Kijevhez közeli Bucsában

A biztonsági helyzet és a pénzhiány hátráltatja a humanitárius segélyezést Ukrajnában - közölte szerdán Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója genfi sajtótájékoztatóján.

2022.03.24. 07:29

Brit fegyverszállítmány

Nagy-Britannia hatezer rakétát, köztük páncéltörőket szállít Ukrajnának, és 25 millió font (11,2 milliárd forint) pénzügyi segítséget is nyújt az ukrán fegyveres erőknek. Mindezt Boris Johnson brit miniszterelnök jelenti be a hét vezető ipari hatalom (G7) és a NATO csütörtöki csúcstalálkozóján Brüsszelben. A londoni miniszterelnöki hivatal előzetes csütörtöki ismertetése szerint az újabb rakétaszállítmánnyal tízezer fölé emelkedik az ukrán hadseregnek szállított brit rakétafegyverek száma. Nagy-Britannia ugyanis az orosz invázió kezdete óta már több mint négyezer páncéltörő fegyverrel látta el Ukrajnát, köztük Javelin típusú rakétákkal és úgynevezett új generációs könnyű páncéltörő fegyverrendszerekkel (Next-Generation Light Anti-Tank Weapons Systems, NLAWS). A brit kormány Starstreak típusú hordozható légvédelmi rakétarendszereket is szállít Ukrajnának, és 400 millió font (csaknem 180 milliárd forint) humanitárius és gazdasági segély folyósítására is kötelezettséget vállalt - áll a Downing Street csütörtöki tájékoztatásában. A brit külügyminisztérium mindemellett 4,1 millió font pótlólagos sürgősségi finanszírozást nyújt a BBC közszolgálati médiatársaság külföldre sugárzó világszolgálatának, a BBC World Service-nek is a térségbe irányuló ukrán és orosz nyelvű tartalomszolgáltatás támogatására. Ennek célja a Downing Street csütörtöki közlése szerint a háborúról Oroszországban és Ukrajnában terjesztett álinformációk ellensúlyozása. Dominic Raab brit igazságügy-miniszter elnökletével ugyancsak csütörtökön több ország igazságügyi és külügyminiszterei üléseznek Hágában, hogy összehangolják a holland városban működő Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által az Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekmények felderítésére indított vizsgálatok támogatását. Raab a Downing Street tájékoztatása szerint a hágai ülésen további egymillió fontos brit finanszírozást jelent be az ICC számára, emellett felajánlja, hogy a londoni rendőrség háborús bűncselekmények kivizsgálására szakosodott ügyosztálya és a brit fegyveres erők hírszerzési anyagok összegyűjtésében jártas katonái segítséget nyújtanak a hágai bíróságnak. (MTI)

2022.03.24. 07:22

Tompított hatások itthon

Az állami juttatások, a béremelések és az árbefagyasztások miatt a magyar emberek kevésbé szembesülnek a háborús helyzet kedvezőtlen következményeivel - mondta a Magyar Nemzetnek Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. A szakértő szerint kedvező, hogy a kormány az év elején visszafizette a gyermeket nevelő családoknak a tavalyi személyi jövedelemadójukat, és jókor építették vissza a 13. havi nyugdíjat is. Az is szerencsés, hogy húsz százalékkal nőtt a minimálbér, illetve hasonló mértékben emelkedtek több ágazatban is a bérek. Emellett a rezsicsökkentés véd az energiaárak emelkedésétől, ahogy a különböző ársapkák is a drágulástól. A magyar lakosság mindezek miatt kevésbé érzi azokat a kedvezőtlen következményeket, amelyekkel például Európa vagy a világ más országaiban élők szembesülnek. A nálunk gazdagabb államokban is gondot okoz az árak emelkedése, míg Afrika északi országaiban arra is fel kell készülni, hogy éhséglázadás tör ki, mert nem érkezik oda elég gabona - fejtette ki a vezető elemző a lap csütörtöki számában. Suppan Gergely beszélt arról is, hogy nagyon nehéz most előrejelzéseket készíteni, mert sok a bizonytalanság. Sem az inflációt, sem a GDP növekedését nem lehet most biztosan előre kalkulálni, ahogy a folyó fizetési mérleg alakulását sem. Nyilván rontani kell a prognózisokon, remélhetőleg nem túl jelentős mértékben - tette hozzá. (MTI)

2022.03.24. 07:10

Ukrán elnök: tiltakozzon az egész világ az orosz megszállás ellen!

Volodimir Zelenszkij felszólította a világot, hogy "március 24-től szálljon szembe a háborúval".

2022.03.24. 07:05

Az orosz hadsereg bejelentette: marad Ukrajnában

Úgynevezett védelmi állásokat létesít a hetek óta bombázott szomszédos országban.

2022.03.24. 07:00

NAÜ-közlés: továbbra is tűz van Csernobilban

Néhány helyszínen lángol az atomreaktor körüli zárt zóna, dolgoznak az oltáson.

2022.03.24. 06:10

Lemondott az ukrán agrárminiszter, az EU biztosa szerint az oroszok a mezőgazdaságot támadják

Az unió engedélyez alacsonyabb áfakulcsokat és más mezőgazdasági módosításokat is, valamint az EB pénzt adna a bajba kerülő európai termelőknek. Kárpátaljának gyors segítségre lenne szüksége.

2022.03.24. 06:09

Háborús helyzet: csúcsra csúcs jön ma Brüsszelben

Rendkívüli csúcsdömpingnek ad otthont csütörtökön és pénteken az Európai Unió és a NATO "fővárosa". Az állam- és kormányfők az ukrajnai orosz invázió huszonkilencedik napján gyűlnek össze Brüsszelben, hogy megvitassák az Oroszországgal szemben tervezett újabb szankciókat, továbbá hogy milyen eszközökkel támogassák Kijevet az agresszorral szembeni hadviselésben és a háború okozta károk helyreállításában.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×