eur:
392.17
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A computer popup box screen warning of a system being hacked, compromised software enviroment. 3D illustration.
Nyitókép: solarseven/Getty Images

Akár az egész világ bevonható egy háborúba kiberfronton

Dávid András, a RelNet Kft. ügyvezetője szerint ma már profik kezében van a kiberhadviselés karmesteri pálcája, és sajnos akár fontosabb híreket is generálnak általa, mint egy-egy emberi élet kioltása.

Csúcsra járatják a kiberhadviselést az ukrán-orosz háborúban is - mondta az InfoRádió által megkérdezett szakértő. A RelNet Kft. ügyvezetője, Dávid András szerint lehet védekezni az ilyen jellegű támadások ellen, de komplex stratégiára van szükség.

"Egyre növekvő mértékben zajlik a háború a kibertérben, ennek a jelentősége folyamatosan nő. Akár ha csak azt nézzük, hogy egyetlen civil lelövése a médiában milyen visszhangot kelt és hangolja az oroszok ellen a világ közvéleményét, miközben egy orosz hacker térdre tudja kényszeríteni ez EU-tagállam vízerőművét, akkor ha meggondoljuk, az impaktja több nagyságrenddel nagyobb az utóbbinak, mint egy emberélet kioltásának. Ebbe szörnyű belegondolni" - mondta Dávid András.

Hogy profik vagy amatőrök vesznek-e részt a kiberhadviselésben, arra egyértelműen az a válasza: ezek profi, paramilitáris osztagok.

"Nem úgy kell elképzelni, hogy vállappal ott ülnek, de állami pénzen működtetett, hatalmas hackercsapatok is dolgoznak ezen.

Természetesen vannak amatőrök is, de jól látható, hogy a prímet már réges rég átvették a pénzért dolgozó profik" - mutatott rá.

A kiberhadviselésnek "sajnálatos sajátossága", hogy nagyon jellemző, köztes szervereket törnek fel a támadók, így a szakember szerint előfordulhat az, hogy kibertámadás például Uruguayból érkezik hozzánk, emiatt pedig az egész világ érintett ebben a problémában.

Vannak persze tévhitek is a kibertámadással kapcsolatban.

"Sokan azt gondolják, hogy ha felhőbe kihelyezik a rendszereiket, akkor majd a felhőszolgáltató megvédi őket. Ez teljes tévhit. A felhő az csak egy platform, védelméről ugyanúgy gondoskodni kell.

A jelenleg hatályos jogszabály szerint "ellentámadás jellegű lépéseket tilos tenni", ez ugyanúgy önbíráskodásnak minősül, mint a klasszikus önbíráskodás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×