eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Koszovóba induló, a Magyar Honvédség KFOR (Kosovo Force) Kontingens 22. váltásának állománya menetel kibocsátó ünnepségükön a debreceni Kossuth téren 2020. február 11-én. A magyar katonák márciustól hat hónapon át teljesítenek szolgálatot a NATO-parancsnokság alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő részeként, feladatuk a rend és biztonság fenntartása Koszovóban.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Vészforgatókönyv: így mozgósítana a HM, ha átterjedne a háború

Egy nyugállományú ezredes magyarázta el a legfőbb lépéseket.

Egy nyugállományú ezredest kérdezett a Blikk arról, hogy mi történik abban az helyzetben, ha az ukrán–orosz háború olyan komolyra fordul, hogy szükség lehet a hadrafogható magyar férfiak és nők mozgósítására.

Kladek András szavai szerint, ha idegen hatalom részéről fegyveres támadás veszélye fenyeget, a parlament kétharmados döntésével kihirdetheti a megelőző védelmi helyzetet, magasabb szintű veszélyezettség esetén pedig, a rendkívüli állapotot. Amennyiben az Országgyűlés úgy dönt, a megelőző védelmi helyzet kihirdetésekor, a hadkötelezettség bevezetésével „beindulhat a magyar haderő hadkiegészítési gépezete”: a sorozóközpontokból kimennek a berendelő felhívások, és elkezdődik a behívottak egészségügyi alkalmassági vizsgálata, majd kiképzése – tájékoztatott az első lépésekről az ezredes.

Főszabály, hogy rendkívüli állapotban és megelőző védelmi helyzetben a haza védelmére irányuló katonai szolgálat a társadalom egy meghatározott rétege – elsősorban a 18 és 50 év közötti férfiak – számára

alkotmányos kötelezettség.

Az ezredes elmondta ugyanakkor, hogy nem ez lenne az első lépés, először a mintegy 11 ezer önkéntes tartalékos mozgósítására kerülhet sor. A mintegy 26 ezer fős tényleges állománnyal együtt ez a létszám adja a magyar haderő gerincét.

A következő „lépcsőfoknál” azok várhatják a behívóparancsot, akik voltak már katonák, és „szagoltak puskaport” – fogalmazott a szakértő. Itt egyre inkább azokra számíthat a hadsereg, akik kiváltak a tényleges állományból, illetve önkéntes tartalékos kiképzést kaptak, hiszen a sorkatonaság eltörlése óta (2004) már eltelt annyi idő, hogy az akkor legfiatalabb besorozott katona is közel van a 40. évéhez, és ugyan a törvényi szabályozás lehetővé tenné, rájuk ebben a körben már nem nagyon számíthat a fegyveres erő.

Kladek András arra is felhívta a figyelmet, hogy egy friss behívott,

aki még egyáltalán nem volt katona, csak a kiképzési időszak letelte után vezényelhető fegyveres szolgálatra,

tehát ezen fiatal férfiak behívása szerepel utolsó helyen a mozgósítási tervben. A honvédelmi törvény szerint pedig a családosok mentességet kaphatnak a fegyveres szolgálat alól.

Mások mellett végül arra is kitért, hogy nem fegyveres szolgálatra is „behívhatóak” a 65 évnél fiatalabb férfiak és az 55 évnél fiatalabb nők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×