eur:
392.87
usd:
368.02
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Arrival of the storm on the countryside
Nyitókép: DEBOVE SOPHIE/Getty Images

Lemondott az ukrán agrárminiszter, az EU biztosa szerint az oroszok a mezőgazdaságot támadják

Az unió engedélyez alacsonyabb áfakulcsokat és más mezőgazdasági módosításokat is, valamint az EB pénzt adna a háború hatásai által leginkább sújtott európai termelőknek. Kárpátaljának gyors segítségre lenne szüksége.

Oroszország az ukrán mezőgazdasági infrastruktúrát támadja, és mint tudjuk, a kiéheztetés egy ismert orosz módszer - jelentette ki Janusz Wojciechowski mezőgazdasági és vidékfejlesztési uniós biztos szerdán, utalva arra, hogy a múlt század 30-as éveiben a szovjethatalom mesterséges éhínséget idézett elő az ukránok által lakott területeken.

A lengyel biztos az Európai Parlament plenáris ülésén tartott vita keretében elmondta: az ukrán és orosz gabonaexport kiesése az egész világot súlyosan érinti majd, mert 30 százalékát adja a világ búzaellátásának. Ez elsősorban Afrikára és a Közel-Keletre lesz majd hatással, de érinteni fogja Európa Ukrajnához közeli részeit is.

Mint mondta, egyeztetést folytatott Roman Lescsenko ukrán agrárminiszterrel, aki arról tájékoztatta, hogy

az ukrajnai mezőgazdászok éjjel vetnek, hogy ne maradjon ki az idei termés.

Hozzátette: az ukrán termelők ellehetetlenedtek, ezért segítségre van szükségük, műtrágyával kell ellátni az országot, növelni kell a terménytároló kapacitásokat az olyan területeken, ahol nem zajlik éppen háború, annak érdekében, hogy Ukrajna el tudja látni élelmiszerrel lakosságát. Hangsúlyozta: minden olyan uniós szabályozást fel kell oldani, ami korlátozza a műtrágya exportot.

Az uniós biztos szerdán azt is kiemelte, hogy élelmiszerhiányra nem lehet számítani Európában, mivel a kontinens számos mezőgazdasági termék esetében nagyrészt önellátó. "Azonban az élelmiszerárak az utóbbi három hétben, az ukrajnai háború kezdete óta, már 5-6 százalékkel emelkedtek, míg Európa népessége is legalább 3 millió fővel nőtt" - mutatott rá.

A biztos elmondta: a globális élelmezésbiztonság érdekében

  • az Európai Bizottság 500 millió eurós támogatási csomagot javasol az ukrajnai háború következményei által leginkább sújtott európai mezőgazdasági termelők támogatására.
  • Emellett a testület piaci védőháló-intézkedéseket vezet be a sertéshúspiac támogatására, valamint
  • felfüggeszti az ugarosítási szabályokat, engedélyezi a parlagon lévő területek megművelését és azokon élelmiszer- és takarmánycélú növények termesztését.
  • Annak érdekében, hogy az élelmiszer megfizethetőbb legyen, a tagállamok csökkentett áfakulcsokat alkalmazhatnak, ezzel is ösztönözve a gazdasági szereplőket a kiskereskedelmi árak visszafogására - tette hozzá.

Bocskor Andrea, a Fidesz uniós parlamenti képviselője a vitához való felszólalásában elmondta: ha az ukrán gazdák nem tudják ellátni feladatukat, ez élelmiszerhiányhoz vezet majd. Mint mondta, Kárpátalján sok kistermelő megkezdte a gazdasági munkálatokat, de az élelmiszerhiány már most érzékelhető.

Felhívta az EU figyelmét arra, hogy gyors segélyeket kell nyújtani, mivel

Kárpátalján az 1,2 millió fős lakosság mellett azt a mintegy félmillió embert is el kell látni, aki odamenekült a háború elől.

"A menekültek egy része folytatja útját az Európai Unióba, de többen szülőföldjükön maradnak, így égető szükség van az élelmiszer utánpótlásra" - jelentette ki. A képviselő elmondta, hogy az EU-nak segítenie kell a tartós élelmiszerek, az üzemanyag és a gyógyszerek Ukrajnába szállításában, és támogatnia kell azokat a szomszédos országokat, amelyek a menekülteket befogadják.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×