eur:
394.03
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Christian Lindner, az ellenzéki német Szabaddemokrata Párt (FDP) elnöke (j) pártja berlini eredményváró rendezvényén a német szövetségi parlamenti választás estéjén, 2021. szeptember 26-án.
Nyitókép: MTI/AP/dpa/Sebastian Kahnert

Az energiaár-emelkedés kompenzációjáról döntött a német kormány

Egy sor intézkedéssel reagált a német kormánykoalíció az energiaárak növekedésére. A cél az állampolgárok terheinek csökkentése.

A három német kormánypárt, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a Szabaddemokrata Párt (FDP) vezető politikusai hajnalig tartó tárgyalások során jutottak egyezségre a hivatalos megfogalmazás szerinti "határozott és átfogó" intézkedésekről.

Az ARD közszolgálati televízió arról számolt be, hogy a terhek csökkentése érdekében az adófizetőket a többi között 300 eurós energiaár-átalánnyal tehermentesítik. Ez konkrétan azt jelenti, hogy valamennyi jövedelemadó-köteles foglalkoztatott fizetéskiegészítésként évente egy alkalommal 300 euróhoz jut.

Tervezik, hogy három hónapra csökkentik a tüzelőanyagokra kivetett adót, és további támogatást nyújtanak a családoknak, illetve az alacsony keresetűeknek.

Az előirányzatok között szerepel, hogy meghatározott időre kedvezőbb jegyeket biztosítanak a nyilvános közlekedési eszközök – buszok és vasutak – használói számára. Eszerint három hónapra bevezetik a havi 9 eurós jegyet a helyi és helyközi nyilvános közlekedési eszközökön.

Christian Lindner szabaddemokrata pénzügyminiszter arról beszélt, hogy a lakosságot gyorsan, bürokráciától mentesen és a szociális igazságosság alapján kell tehermentesíteni. A miniszter szerint a többi között megállapodás jött létre arról, hogy

három hónapon keresztül csökkentik az üzemanyagok árát, 30 centtel a benzin literenkénti és 14 centtel a gázolaj literenkénti árát.

Intézkedéseket irányoztak elő a családtámogatás területén is. A gyermekek után járó családi pótlék kiegészítéseként gyermekenként egy alkalommal 100 eurós bónusz jár a családoknak. Lindner hangsúlyozta, hogy a tartományok mindehhez megkapják a szükséges központi támogatást.

A koalíciós pártok egyetértettek abban is, hogy határozott intézkedésekre van szükség az Oroszországtól való energiafüggőség mérséklésére. Megnehezítette a tárgyalásokat Vlagyimir Putyin orosz államfő előző nap, általános meglepetést és felháborodást kiváltói bejelentése arról, hogy az orosz gázszállításokért az Európai Unió Oroszországgal szemben úgymond barátságtalan tagállamainak a jövőben rubellel kell fizetniük. Robert Habeck gazdasági miniszter Putyin bejelentését szerződésszegésként értékelte.

A német kormány hivatalosan közölte, hogy a szövetségi kormány tárgyalni kíván európai uniós partnereivel az orosz döntésre való közös reagálásról. A német energiaszektor ugyancsak felháborodással reagált az orosz döntésre.

Németország több más országgal, mindenekelőtt Magyarországgal és Bulgáriával együtt elutasítja, hogy az Európai Unió léptesse életbe teljes embargót az orosz földgáz, a kőolaj és a szén importjára. A berlini gazdasági minisztérium hivatalos adatai szerint a német földgázimport 55 százaléka származik Oroszországból. Ugyanez az arány a szén esetében 50, a nyersolaj esetében pedig 35 százalék.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×