eur:
392.56
usd:
365.64
bux:
66829.23
2024. április 26. péntek Ervin
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart a NATO-Ukrajna Bizottság rendkívüli ülését követően Brüsszelben 2022. február 22-én. Stoltenberg kijelentette, hogy Oroszország továbbra is teljes körű támadást tervez Ukrajna ellen.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Rábólintottak a NATO-tagállamok, harci alakulatok jönnek Magyarországra is

Lényegesen több szárazföldi erő fog állomásozni a szövetség keleti részén. A NATO nukleáris és vegyi fenyegetés elleni védelmet szolgáló eszközöket is biztosít Ukrajnának.

A NATO nyugati katonai szövetségének vezetői megállapodtak abban, hogy megerősítik védelmüket a keleti szárnyon, válaszul Oroszország ukrajnai inváziójára. Jens Stoltenberg főtitkár a csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatóján kijelentette: a háború új biztonsági környezetet teremtett, ezért határoztak arról, hogy a NATO megerősíti a szövetség keleti szárnyát, és új, többnemzetiségű harccsoportokat telepít Bulgáriába, Magyarországra, Romániába és Szlovákiába.

Gyors reagálású erők 40 ezer katonáját helyezi át a keleti szárnyra,

elsősorban szárazföldi területekre, de jelentős légi és haditengerészeti eszközöket is telepít. Egyetértettek továbbá abban, hogy el kell kerülni a háború további elmérgesedését, és azt, hogy a háború Ukrajna határain túlra terjedjen - közölte.

A tagországok vezetői további, főként védelmet biztosító eszközök, köztük nukleáris és vegyi fenyegetés elleni védelmet szolgáló eszközök biztosításáról döntöttek Ukrajna számára.

Emellett Stoltenberg szerint a katonai mellett a kibervédelmet is megerősítik.

"A lehető leghatározottabban elítéljük Oroszország ukrajnai invázióját. Felszólítjuk Putyin elnököt, hogy haladéktalanul állítsa le ezt a háborút és vonja ki katonai erőit Ukrajnából, és felszólítjuk Fehéroroszországot, hogy vessen véget a bűnrészességnek, összhangban az Ukrajna elleni agresszióról szóló, 2022. március 2-i ENSZ-közgyűlésen elfogadott határozattal" - olvasható a közös nyilatkozatban.

Az is szerepel benne, hogy Oroszországnak a tűzszünet azonnali végrehajtásával kell megmutatnia, hogy komolyan gondolja a tárgyalásokat. "Felszólítjuk Oroszországot, hogy kezdjen konstruktív és hiteles tárgyalásokat Ukrajnával a konkrét eredmények elérése érdekében, kezdve a tűzszünettel és folytatva olyan tárgyalásokkal, amelyek csapatainak Ukrajna területéről való teljes kivonása felé mutatnak. Elítélték Oroszország folyamatos agresszióját, miközben folynak a tárgyalások.

"Intézkedéseink továbbra is megelőző jellegűek, arányosak és nem eszkalációs jellegűek. Az euroatlanti biztonságot évtizedek óta fenyegető legsúlyosabb fenyegetés miatt jelentősen megerősítjük hosszabb távú elrettentési és védelmi pozícióinkat, tovább fejlesztjük a hiteles elrettentés és védelem fenntartásához szükséges készenléti erőket" – olvasható a NATO közleményében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×