eur:
392.91
usd:
366.01
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Prága, 2018. október 6. Andrej Babis cseh kormányfő, az ANO mozgalom elnöke sajtótájékoztatót tart a csehországi helyi önkormányzati és részleges szenátusi választások eredményéről Prágában 2018. október 6-án. A részleges választás első fordulójában csupán két jelölt szerzett szenátori mandátumot. (MTI/EPA/Martin Divisek)
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Fordulat az uniós jelölt ügyében

Andrej Babis cseh kormányfő cáfolta azt a prágai lapértesülést, miszerint a négy visegrádi ország (V4) a szlovák Maros Sefcovicot fogja jelölni az Európai Bizottság elnökének.

A Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap keddi jelentését Babis "spekulációnak" minősítette.

"Ilyen javaslat nem létezik. Ez csak spekuláció"

- mondta Babis újságíróknak Prágában, mielőtt Brüsszelbe indult volna a rendkívüli EU-csúcsra.

A cseh miniszterelnök szerint az Európai Unió legutóbbi temesvári csúcstalálkozóján több névről is folyt a vita, de ilyen javaslat nem hangzott el.

Andrej Babis ismételten leszögezte, hogy szükségesnek tartja az európai uniós intézmények működésének megváltoztatását. "Szükség van arra, hogy az Európai Tanácsnak az eddiginél jóval nagyobb befolyása legyen az Európai Bizottságra" - fejtette ki a kormányfő. Rámutatott: Csehországnak erős hangja van az Európai Tanácsban, és ott keres szövetségeseket érdekei védelméhez pédául az európai költségvetés, a migráció vagy az európai belső piac kérdésében.

A Hospodárské Noviny című információját a cseh kormányfő, valamint az Európai Bizottság környezetéből szerzett értesülésekre hivatkozva közölte.

Hivatalos javaslatot az Európai Parlamentnek az Európai Bizottság elnökére az európai uniós tagállamok állam- és kormányfői tesznek júniusi csúcstalálkozójukon.

Maros Sefcovic jelenleg az Európai Bizottság alelnöke, és a közelmúltban a kormányzó Irány-Szociáldemokrata Párt (Smer) jelöltje volt a szlovákiai elnökválasztáson, ahol Zuzana Caputovával szemben a második körben maradt alul.

A Hospodárské Noviny című lap értesülése szerint Emmanuel Macron francia államfő a kedd délutáni EU-csúcs előtt Brüsszelben találkozik a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) kormányfőivel, hogy megvitassa a kérdést. Macron állítólag Michel Barniert, az Európai Bizottságnak a brit kilépési tárgyalásokat lefolytató főtárgyalóját szeretné látni a bizottság élén.

A tekintélyes cseh lap szerint a végső egyeztetések során a V4-ek végül is támogathatnák Michel Barnier vagy Krisztalina Georgieva - a Világbank elnökhelyettese - jelölését az EB élére, cserébe azért, hogy Maros Sefcovic megkapná az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének tisztségét, amelyet jelenleg Federica Mogherini tölt be.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Már fizetni kellett a velencei belépésért

Már fizetni kellett a velencei belépésért

Több mint 113 ezren léptek be Velencébe csütörtökön, de csak töredékük vette meg a fejenkénti öteurós belépőjegyet - közölte Velence polgármesteri hivatala a városban bevezetett fizetős belépési rendszer első napján. Április 25. nemzeti ünnep volt Olaszországban, ezért az átlagosnál magasabb volt a látogatók száma.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
×
×
×
×