eur:
393.67
usd:
364.6
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Emmanuel Macron francia elnök (j) Orbán Viktor magyar (b), Peter Pellegrini szlovák (b2) és Andrej Babis cseh miniszterelnök (b3, háttal) társaságában a V4-Franciaország csúcstalálkozó előtt Brüsszelben 2019. május 28-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Maros Sefcovic csak egy V4 jelöltjei közül

Maroš Šefčovič csak egyike azoknak, akiknek EB-elnöki jelölését támogatják a V4-es országok vezetői – mondta Brüsszelben Peter Pellegrini szlovák kormányfő azokra a sajtóhírekre reagálva, amelyek szerint Šefčovičot a V4-ek közös jelöltjeként emlegetik az Európai Bizottság elnöki posztjára.

Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök természetesen annak örülne, ha Maroš Šefčovič kerülne az Európai Bizottság élére, de mint mondta, ő csak egy a jelöltek közül. Alátámasztotta, amit cseh kollégája, Andrej Babiš mondott, miszerint nem hivatalos Šefčovič jelölése, mivel több név is felmerült.

„Ha ebben a körben már a kezdetektől szóba kerül a neve, akkor esélye van nagyon érdekes és fontos pozíció betöltésére”

– tette hozzá a szlovák miniszterelnök.

A cseh Hospodárské noviny Andrej Babiš cseh miniszterelnökhöz közeli forrásokra hivatkozva kedden közölte, hogy Maroš Šefčovič a visegrádi országok közös jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára. Babiš később cáfolta, és spekulációnak minősítette a hírt.

Az Európai Bizottság energetikai kérdésekért felelős alelnöke ellenben úgy nyilatkozott, nagyon örül, hogy élvezi a visegrádi országok miniszterelnökeinek támogatását, amivel elnyerheti az egyik fontos posztot az Európai Unióban.

Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter is megerősítette, hogy Šefčovič a V4-ek közös jelöltje valamelyik magas európai uniós posztra. Egy másik említett lehetőség szerint Federica Mogherinit válthatja a posztján Šefčovič, így ő lenne az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

„Alátámaszthatom, hogy létezik egy megállapodás a V4 országai között,

melynek értelmében az új európai struktúra valamelyik magas funkciójára Maroš Šefčovič a közös jelöltünk. Nagyon jó hír ez Szlovákiának” – mondta Miroslav Lajčák.

Peter Pellegrini Brüsszelben arról is beszélt, hogy Szlovákia és a V4-ek sem veszik szentírásnak a jelölést, szerintük a legjobb jelöltnek kell az Európai Bizottság elnöki székébe kerülnie. A szlovák kormányfő hozzátette, Angela Merkel német kancellárral abban egyeztek meg, hogy az uniónak új erőre és új lendületre van szüksége, és e kritériumok alapján kell megválasztani az Európai Bizottság következő elnökét, akinek fiatalnak, dinamikusnak és tettre késznek kell lennie. Pellegrini azt mondta, a V4-eknek érdekük, hogy fontos pozíciókat töltsenek be, és jelentős szerepet játszanak az Európai Unióban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Spanyol szupervonat-gyártót vennének magyarok - Miért izgalmas ennyire a Talgo?

Spanyol szupervonat-gyártót vennének magyarok - Miért izgalmas ennyire a Talgo?

Pár hónapja már voltak pletykák, március elején pedig hivatalossá vált, hogy spanyol vonatgyártót venne egy magyar befektetői csoport, több mint 200 milliárd forintért. A hírek szerint a spanyol kormány igyekszik keresztbe tenni a Talgo nevű cég felvásárlásának, és nemrégiben felbukkanhatott egy újabb potenciális vevő is, így korántsem biztos a siker. Összeszedtük, hogy hol tart most a sztori, hogy mit gyárt pontosan a Talgo, és hogy miért kell ennyire a spanyol cég a magyar befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×