eur:
394.77
usd:
365.84
bux:
65213.26
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Brüsszel, 2018. szeptember 17. Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős szlovák alelnöke sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2018. szeptember 17-én. Az 52 éves politikus bejelentette, hogy indul a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) úgynevezett csúcsjelölti tisztségéért, hogy a párt európai parlamenti (EP-) választási győzelme esetén ő lehessen az Európai Bizottság következő elnöke. Az EP összetételéről 2019 májusában tartanak választást. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Megszólalt a V4-ek uniós jelöltje

Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság energetikáért felelős eddigi alelnöke lehet a Visegrádi Négyek elnökjelöltje a bizottság élére. A hírt a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap közölte Andrej Babiš cseh miniszterelnök, valamint az Európai Bizottság környezetéből szerzett értesülésekre hivatkozva.

Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság energetikáért felelős eddigi alelnöke lehet a Visegrádi Négyek elnökjelöltje a bizottság élére. A hírt a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap közölte Andrej Babiš cseh miniszterelnök, valamint az Európai Bizottság környezetéből szerzett értesülésekre hivatkozva.

A napilap idézi Andrej Babišt, aki úgy fogalmazott, az Európai Unió csúcspozícióit olyan emberek töltik be, akik nem értik Csehország, illetve a közép-kelet-európai tagállamok problémáit, ezért a V4-es kormányfőkkel közösen olyan tervvel akar előállni, amely változtatna ezen a helyzeten. Babiš azt szeretné, ha Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság eddigi szlovák alelnöke lenne az testület elnöke. Šefčovič a vezető szlovák kormánypárt, a Smer jelöltje volt a március végi szlovákiai elnökválasztáson, de alulmaradt Zuzana Čaputovával szemben.

Az érintett a hír hallatán úgy reagált, hogy a jelöltek indítása teljes egészében az Európai Unió vezetőinek kezében van, de készen áll arra, hogy latba vesse összes korábban megszerzett politikai tapasztalatát. „Ha az én nevem is felmerült, mint az Európai Unió egyik leendő csúcsvezetője, az számomra az eddig végzett munkám elismerését jelenti, amely során mindig nagy hangsúlyt fektettem arra, hogy minden tagországgal megértessem magam“ – válaszolt Maroš Šefčovič.

Az Európai Bizottság eddigi alelnöke nagyra értékeli Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök és a V4-ek kormányfőinek támogatását. Ezzel összefüggésben pedig megjegyezte, hogy a V4-es támogatás azt is jelezi, hogy ennek a régiónak közös érdekei vannak, melyek felülírják még a különböző pártcsaládokhoz való tartozást is.

„Készen állok arra, hogy az európai politikában szerzett tapasztalataim mindegyikét kihasználjam, hogy Szlovákia és az egész régió erősen és méltósággal legyen jelen az európai intézményekben az európai parlamenti választások után”

– fogalmazott Šefčovič.

A Hospodárské Noviny szerint Emmanuel Macron francia államfő Brüsszelben találkozott Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia kormányfőivel, hogy megvitassa a kérdést. Macron állítólag a néppárti Michel Barnier-t, az Európai Bizottságnak a brit kiválás ügyében felelős főtárgyalóját szeretné látni a bizottság élén.

A cseh lap úgy tudja, a végső egyeztetések során a V4-ek végül is támogathatnák Michel Barnier, vagy Krisztalina Georgieva, a Világbank elnökhelyettesének jelölését az EB élére annak ellenében, ha Šefčovic lesz az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×