eur:
394.18
usd:
361.11
bux:
72028.77
2024. augusztus 10. szombat Lőrinc
Nyitókép: Pixabay

Otthonfelújítás: látványberuházásokra költene a többség

Az ingatlantulajdonosok 52 százaléka mutat érdeklődést az energiahatékonyság növelését célzó állami lakásfelújítási konstrukció iránt – egyebek mellett ez derült ki az OTP Otthon és az OTP Bank megbízásából készített, 1000 fős kutatásból.

Az ingatlantulajdonosok több mint felét érdekli az energiahatékonyság növelését célzó új Otthonfelújítási program; a legtöbben a házak szigetelésében és az ablakok cseréjében gondolkodnak – mondta az InfoRádióban Bohus Péter, az otpotthon.hu PR-vezetője az OTP Bank megbízásából készített kutatásról.

A felmérés szerint a lakástulajdonosok több mint 50 százaléka tervezi, fontolgatja azt, hogy bizonyos mértékben korszerűsíteni fogja az ingatlanát. Ezek többnyire inkább látványberuházások – jegyezte meg a szakértő –, például a válaszadók 77 százaléka tervez tisztasági festést, míg 44 százalékuk a villamossági vezetékek felújításában gondolkodik, illetve valamilyen belső dizájn megváltoztatásában.

Az energetikai felújítást tervezők 41 százaléka az ablakcserét, 39 százalékuk a szigeteléscserét emelte ki, minden ötödik válaszadó pedig „komolyabb”, mondjuk napelem-, hőszivattyú- vagy más energiahatékonysági beruházást fontolgat – ismertette Bohus Péter.

A július elsején indul otthonfelújítási program kapcsán elmondható, minél fiatalabb valaki, annál inkább szempont nála az energetikai- vagy lakásfelújítás, az életkor előrehaladtál pedig egyre csökken ez a kedv: a kutatásban részvevő 70 év fölöttiek közül már csak 15 százalék nyilatkozott úgy, tervezi korszerűsíteni az ingatlanát – tette hozzá az otpotthon.hu munkatársa.

Régiós összehasonlításban a Dél-Alföldön élők elsősorban a szigetelésben gondolkodnak, míg a közép-dunántúliak esetében az ablakcsere örvend népszerűségnek. A napelem és hőszivattyú Észak-Magyarországon „vezet” a többi régióhoz képest. A felmérésből az is kiderül, alapvetően a Dél-Dunántúlon és az Észak-Alföldön terveznek legkevésbé felújítást az emberek.

Azok a járások magasabb összegű támogatást kapnak majd, amelyek jövedelme az országos átlag 75 százalékánál alacsonyabb. Ez motiválhatja az utóbbi két területen élőket is abban, hogy energiahatékonysági fejlesztésekbe kezdjenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nyilatkozatok a vesztes pólóelődöntő után: "arra vártunk, hogy elbizonytalanodnak"

Nem sikerült az olimpiai döntőbe jutás a magyar férfi vízilabda-válogatottnak a párizsi olimpián. A Horvátország elleni összecsapást követően a vesztes csata magyar főszereplői azért értékelték a történteket, elmondták, miért nem sikerült győzni. Varga Zsolt szövetségi kapitánynak fáj, hogy elúszott egy ekkora lehetőség, pedig "működött a stratégia".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 10. 05:55
×
×
×
×