INFORÁDIÓ
2021. május 17. hétfő
Paszkál

koronavírus

nyugdíjas

kereskedelem

vásárlás

nyugdíjas idősáv

Egészségügyi maszkot viselő árus és vásárló a szegedi Mars téri piacon 2020. április 6-án. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Ebben a két hétben az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Az élelmiszerboltokban, drogériákban és a patikákban 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek tartózkodhatnak és vásárolhatnak. A rendőrség a közterületeken megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartására.

A nyugdíjasok is elmondták a véleményüket az esetleges újabb idősávokról

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály
Újabb cikkünk a témában:

Nem támogatnák a vásárlási idősáv visszaállítását a 65 éven felülieknek - mondta az InfoRádiónak a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének elnöke, Karácsony Mihály. 

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról ,hogy szükségesnek tartja az idősek számára kijelölt vásárlási idősáv visszavezetését. A felvetésnek egy megkérdezett nyugdíjasszervezet ugyanakkor nem örült.

Ez a lépés az egyébként is sok magányos nyugdíjast tovább izolálná - mondta az InfoRádiónak a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének elnöke, Karácsony Mihály. A szociális izoláció a szervezet szerint a társadalomból is negatív visszhangot váltott ki, arról nem is beszélve, hogy ez az elkülönítés rontotta a nyugdíjasok életkörülményeit, és akár egészségi állapotát is negatívan befolyásolhatja.

"Szerintünk ha az egyéb járványvédelmi intézkedéseket betartjuk - a maszkviseléstől a kézfertőtlenítésen át a másfél méteres távolság tartásáig -, akkor

az nem jelent különösebb kockázatot, hogy más korcsoportokkal egy térben vannak az idősek"

- mondta az elnök.

A Merkely Béla által megfogalmazott javaslattal - miszerint minimalizáljuk a fiatalabb és idősebb korosztályok találkozását - kapcsolatos felvetésre ugyancsak a rektor szájmaszk-hordást sürgetve tett kijelentésével reagált, mondván a professzor szerint a maszkviselés és a szociális távolság betartása megfelelő védelmet jelent a cseppfertőzéssel terjedő vírus ellen. Úgy fogalmazott, e szempontból nincs kitüntetett szerepe az élelmiszerboltoknak, ugyanakkora a megfertőződés kockázata a metrón vagy az utcán.

Az elkülönítés negatív hatásai szerinte kézzelfoghatóak, mivel nagyobb eséllyel kapnak egyéb betegséget azok, akiket elszigetelnek és külön tudatosítják bennük a magányt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Rosta Tibor

Kapcsolódó hang

Ezt gondolják a nyugdíjas vásárlási idősávról
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018