INFORÁDIÓ
2023. február 2. csütörtök
Aida, Karolina

kullancs

invazív faj

afrika

betegség

Borzalmas betegség hordozója telepedhet meg Magyarországon

Borzalmas betegség hordozója telepedhet meg Magyarországon

Infostart

Fontos felkészülni az esetleges új járványokra - hangsúlyozta egy szakértő.

A Hyalomma marginatum egy kullancsfaj, Afrikában őshonos, magyar neve még nincs. Arról ismert, hogy

az úgynevezett krími-kongói vérzéses láz vírusát hordozhatja.

Ennek a vérszívónak egy felnőtt példányát találták meg az MTA Ökológiai Kutatóintézetének (MTA ÖK) munkatársai, amikor a Margitszigeten élő sünöket és a rajtuk élősködő kullancsokat tanulmányozták három éven keresztül.

A betegség néha megjelenik Európában, például Romániában, Szerbiában és Bulgáriában, a kullancs Horvátországban is megtalálható, de a közelmúltig úgy lehetett tudni, a Mediterráneumnál északabbra nem élhet meg a téli fagyok miatt – írja a 24.hu. Újabban itthon, valamint a szomszédos országokban, sőt Németország északi részén, Hamburg közelében is megtalálták felnőtt egyedeit. Így pedig bebizonyosodott, hogy

képesek túlélni, és talán szaporodni is az európai környezetben.

A petéből kikelő, apró hatlábú lárvák vért szívnak, majd úgynevezett nimfává fejlődnek. Ekkor újra vérre van szükségük, hogy elérjék felnőtt kullancs állapotot. Madarakra csak az első két állapotban kapaszkodnak, a kifejlett egyedek táplálkozásához nagyobb állatra, kutyára, szarvasra, lóra vagy emberre van szükség. Mivel Magyarországon sok a potenciális hordozó, így reális a veszélye, hogy az idegenhonos kullancs és vele együtt a krími-kongói véres láz kórokozója idővel megtelepedjen.

Ez egy belső vérzésekkel, magas lázzal járó, a nevéhez illően borzalmas betegség magas halálozási aránnyal – mondta a portálnak Földvári Gábor parazitológus, az MTA ÖK tudományos főmunkatársa.

A parazitológus szerint rendkívül fontos felkészülni az esetleges új járványokra, ezért is monitorozzák a járványtani és ökológiai szempontból a kullancsok és az általuk terjesztett kórokozók jelenlétét és terjedését, is. A szúnyogokkal ellentétben a kullancsokat életmódjukból adódóan nem lehet tömegesen irtani. A védekezés egyéni lehet.

Nyitókép: wikipedia
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018