eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella
Ráczkevy-Deák Gabriella biológus magánszemélyek által Lyme-kór vizsgálatra beküldött kullancsot viszgál az Istenhegyi Géndiagnosztika Orvosi Centrum Kft. egyik laboratóriumában a centrum új épülete avatásának napján Budapesten 2014. április 28-án.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Megjött az eddiginél sokkal harapósabb szuperkullancs

Egy eddig hazánkban ismeretlen, afrikai eredetű kullancsfaj egyetlen példányát találták meg a Margitszigeten, a parazita akár a veszélyes, vérzéses krími-kongói lázat is terjesztheti - tudta meg az InfoRádió Földvári Gábortól, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának főmunkatársától.

Egy Magyarországon szinte ismeretlen kullancsfajra bukkantak a Margitszigeten. "Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy

a megjelenés ténye, ami igazából érdekes, a mennyiség szerencsére elhanyagolható.

A margitszigeti sünöket vizsgáltuk, ezek rengeteg kullancsot hordoznak a testfelületükön. Tízezer kullancsot azonosítottunk, ezek közül egyetlenegy volt nem őshonos, afrikai kullancs" - osztotta meg az InfoRádióval a felfedezést Földvári Gábor, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának főmunkatársa.

Sem előtte, sem utána egyetlenegy példányt sem találtak belőle, viszont a jelenség arra figyelmeztet, hogy

egy ilyen parazita a magyar főváros közepén is bármikor megjelenhet.

A kórokozók terjesztése szempontjából kulcsfontosságú fajról van szó. "Egyrészt azért, mert embert is viszonylag gyakran csíphet, ami nem igaz a kullancsok nagy részére, ráasdásul ott, ahol őshonos - Afrikában, a Balkánon és a Mediterráneumban -, terjeszti a krími-kongói vírusos lázat.

Ez egy viszonylag komoly megbetegedést okozó vírus, és nincs ellenszere,

ezért fontos tudnunk, hogy ez a kullancsfaj hol tart a terjedésében - ugyanis kifejezetten jól képes terjedni."

Hogy hogyan kerül ide? Földvári Gábor elmondása szerint a vándormadarakon utazik fiatal korában, így egy-két hét alatt több ezer kilométert is képes megtenni.

Minimális az esélye annak, hogy ha most valaki a Margitszigetre látogat, ezzel az új kullancsfajjal találkozzon,

ám Földvári Gábor szerint épp elég veszélyt jelent a városokban is elterjedt közönséges kullancs. "Semmiképp nem kell megijedni a kullancstól a városi parkokban piknikezve, de amennyiben el akarjuk kerülni kontaktust velük, akkor minél kevesebbet kell az aljnövényzettel érintkezni. A margitszigeti nyírt gyepen labdázni tehát nem igazán veszélyes, a bozótosban viszont sűrűbben fordulnak elő. Ám ez sem kell hogy elriasszon a városi parkok látogatásától".

Zuhanyozás után, zseblámpa segítségével minden, zöldben töltött nap végén érdemes magunkat átvizsgálni - tanácsolja a szakember. "Egészen pici, anyajegy méretű foltokat is meg kell vizsgálnunk, ugyanis mindhárom fejlődési alakja szívhat rajtunk vért (lárva, nimfa, kifejlett kullancs), és mindhárom képes kórokozókat is terjeszteni".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Rossz hírt kaptak az ukránok, ettől félnek most leginkább - Háborús híreink vasárnap

Rossz hírt kaptak az ukránok, ettől félnek most leginkább - Háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy hiány van a Boeing által gyártott kereső berendezésekből, ezért akadályokba ütközik az a terv Japánban, hogy a Patriot légvédelmi rakéták gyártását ott felpörgessék, és ezzel a globális rakétagyártás fokozásához is hozzá tudjanak járulni a szigetországban, ez pedig rossz hír Ukrajna számára. Eközben az ukrán emberek még a katonai támadásoknál is jobban aggódnak amiatt, hogy az orosz támadások miatt kialakult áramválság közepette mi vár rájuk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 21. 14:53
×
×
×
×