INFORÁDIÓ
2022. május 23. hétfő
Dezső

kullancs

2022.05.15. 08:19

Számos veszély leselkedik a házi kedvencekre és gazdáikra

Egyre melegszik az idő, zöldellnek a fák és egyre tovább lesz világos. Ám ez az időszak számos veszélyt rejt a társállatok számára: egy új kutatásból kiderült, hogy hazánkban a kutyákról gyűjtött kullancsok közül több az állatokra és az emberre veszélyes kórokozókat hordoz. Vérszívásuk során anaplazmózist, babéziózist vagy Lyme-kórt okozó kórokozókkal fertőzhetnek, és előfordulhat az is, hogy rövid időn belül többféle kórokozó jut az állatba. Ezekre a kockázatokra figyelmeztet Farkas Róbert, az Állatorvostudományi Egyetem Parazitológiai és Állattani Tanszék professzora.
2021.09.12. 07:00

Kullancsfelmérés: romlik a helyzet Magyarországon

Az elmúlt évek hazai időjárása kedvezett a kullancsoknak, és ettől az emberek és a háziállatok is több csípést szenvedtek el – derül ki a több mint háromezer válaszadó 14 ezer csípésadatát összesítő felmérésből. A Sokk a rovar Facebook-oldal kérdőívének kitöltőinek többsége valamilyen módon már védekezik a kullancsok ellen, jellemzően zárt ruházattal, riasztószerekkel, és a háziállataikat is igyekeznek óvni a vérszívóktól.
2021.08.19. 12:11

Aggasztó a helyzet kullancsfronton

Az augusztus a kullancsok kedvenc nyári hónapja, mert ilyenkor már hűvösebbek a reggelek és az esték. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő arra figyelmeztetett, hogy a felmelegedés miatt új fajok is megjelenthetnek Magyarországon, amelyek hazánkban eddig nem elterjedt kórokozókat hordozhatnak.
2021.06.27. 09:40

Fatális tévhiteket oszlat el a kullancsokról az infektológus

Számos tévhit terjeng a kullancsokkal kapcsolatban, némelyik pedig a betegség megelőzése helyett éppen azt segíti elő, hogy fertőzést okozhasson a bőrbe fúródott vérszívó. A Lyme-kór ellen nincs védőoltás, a fertőző agyhártyagyulladást okozó vírus ellen védő vakcina azonban már egyéves kortól beadható, és rendkívül hatékony.
2021.06.15. 08:22

Kiderült az igazság a szúnyog- és kullancsriasztó szerekről

A Tudatos Vásárlók Egyesülete által vizsgált 36 szúnyog- és kullancsriasztó szer biztonságos, de csak akkor, ha a címkén feltüntetett adagolást és korlátozásokat betartják a fogyasztók – hívta fel a figyelmet legújabb terméktesztje alapján az egyesület.
2021.05.02. 06:30

Veszélyes kullancs jelentésére kérik a lakosságot

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) új programjában a kutatók a lakosság bevonásával térképezik fel a krími-kongói vérzéses láz terjesztőjeként ismert Hyalomma kullancsok terjedését.
2021.04.04. 13:33

Kullancsinvázió: brutális nyár jön

Ez a tél sem tizedelte meg a kullancspopulációt, így nem lehet arra számítani, hogy szokásosnál kevesebb vérszívó lesz az idén. A szakember óva int attól, hogy a boltokban kapható sprayk vagy riasztó karperecek hatásának teljes bizalmat szavazzunk.
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018