eur:
368.92
usd:
342.57
bux:
49319.24
2023. június 8. csütörtök Medárd

Címke: kullancs (56 cikk)

Évtizedekkel később is súlyos problémákat okozhat egy kullancscsípés
2022. augusztus 2. 15:13
Évtizedekkel később is súlyos problémákat okozhat egy kullancscsípés
Ízületi, szív- és idegrendszeri problémák jelentkezhetnek az időben fel nem ismert Lyme-kór miatt. A későn diagnosztizált betegség pedig a belső szerveket is érintő, súlyos szövődményekkel járhat. A fertőzött kullancs csípése után ugyanis nem mindenkinél jelenik meg a jellegzetes ovális alakú Lyme-folt (orvosi nevén erythema chronicum migrans), az esetek 30 százalékában pedig egyszerűen nem vesszük észre – hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem Bőr,- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika szakorvosa.
Számos veszély leselkedik a házi kedvencekre és gazdáikra
2022. május 15. 08:19
Számos veszély leselkedik a házi kedvencekre és gazdáikra
Egyre melegszik az idő, zöldellnek a fák és egyre tovább lesz világos. Ám ez az időszak számos veszélyt rejt a társállatok számára: egy új kutatásból kiderült, hogy hazánkban a kutyákról gyűjtött kullancsok közül több az állatokra és az emberre veszélyes kórokozókat hordoz. Vérszívásuk során anaplazmózist, babéziózist vagy Lyme-kórt okozó kórokozókkal fertőzhetnek, és előfordulhat az is, hogy rövid időn belül többféle kórokozó jut az állatba. Ezekre a kockázatokra figyelmeztet Farkas Róbert, az Állatorvostudományi Egyetem Parazitológiai és Állattani Tanszék professzora.
Kullancsfelmérés: romlik a helyzet Magyarországon
2021. szeptember 12. 07:00
Kullancsfelmérés: romlik a helyzet Magyarországon
Az elmúlt évek hazai időjárása kedvezett a kullancsoknak, és ettől az emberek és a háziállatok is több csípést szenvedtek el – derül ki a több mint háromezer válaszadó 14 ezer csípésadatát összesítő felmérésből. A Sokk a rovar Facebook-oldal kérdőívének kitöltőinek többsége valamilyen módon már védekezik a kullancsok ellen, jellemzően zárt ruházattal, riasztószerekkel, és a háziállataikat is igyekeznek óvni a vérszívóktól.
×
×
×