INFORÁDIÓ 
2019. június 25. kedd
Vilmos

kullancs

2019.05.12. 17:07

Új, veszedelmes kullancs jött délről Magyarországra

Új kullancsfaj jelent meg Magyarországon a Dunántúlon Somogy és Tolna megyében. Az új vérszívókról még keveset tudnak a szakértők, köz- és állat-egészségügyi veszélyeit vizsgálni kell - mondta az InfoRádióban a Magyar Kullancsszövetség elnöke, Kapiller Zoltán, aki szerint most már egész évben kullancsszezon van.
2019.04.29. 09:47

Új nyári betegségek jelentek meg Magyarországon

A kullancsok és szúnyogok terjesztette kórokozók egyre nagyobb számú megbetegedést okoznak Magyarországon, ennek hátterében pedig az emelkedő átlaghőmérséklet, az enyhébb telek, vagyis a klímaváltozás áll.
2019.04.28. 12:31

Kegyetlenül fontos applikáció a kullancsszezon elején

A Magyar Kullancsszövetség Egyesület egy Magyarországon egyedülálló, ingyenes telefonos applikációt fejlesztett ki, amely a kullancsveszélyre figyelmeztet és a megelőzés mellett a kullancs eltávolításáról is hasznos tanácsokkal szolgál - mondta az InfoRádióban Kapiller Zoltán, az egyesület elnöke.
2019.03.16. 11:48

Veszélyjelzés: sokkal korábban jönnek a kullancsok

Idén korábban kezdődik az itthoni kullancsszezon - mondta az InfoRádiónak a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Póta György, aki a megelőzés fontosságára is felhívta a figyelmet.
2019.03.02. 10:22

Hamarosan támadnak a kullancsok - erre kell figyelni

A kullancs terjesztette Lyme-kór ellen nincsen védőoltás, de a szintén a vérszívó rovartól elkapható vírusos agyvelőgyulladás ellen az oltás beadásának időszaka most jött el - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Jelenik Zsuzsanna infektológus, a Budai Egészségközpont munkatársa.
2018.06.03. 13:45

A mai napig sok tévhit kering a kullancsokról

Minden ötödik brit szerint a kullancsok kizárólag az állatokra veszélyesek, holott ezek az élősködők az emberek egészségét is nagyban veszélyeztethetik – derült ki az MSD Animal Health kutatásából. A kelet-közép-európai kisállattartók ennél jóval tudatosabbak: a válaszadók 99 százaléka tudja, hogy ezek a paraziták az emberre is ártalmasak, és a védekezési módszerek szempontjából is jóval felkészültebbek.
2018.05.03. 19:06

Új kórokozókat terjeszthetnek a hazai kullancsok

Több új, kullancsok által terjesztett kórokozó is megjelent Magyarországon - hívta fel a figyelmet a Magyar Kullancsszövetség elnöke. Dr. Kapiller Zoltán elmondta: a kullancsok óriási járványtani erőt jelentenek, és arról is beszélt, hogy a kiszedett kullancsot nem szabad rögtön elpusztítani.
2018.04.29. 11:31

Így tarthatja távol a kullancsokat

A kullancsok fele fertőz valamilyen betegséggel - mondta a Magyar Kullancsszövetség elnöke, aki szerint van egy hatóanyag, amely embernek, állatnak hatásos védelmet jelent.
2018.04.18. 21:47

Kullancsveszély - hamarosan kezdődik a szezon

Hamarosan kezdődik a kullancsszezon, azonban már egész évben oda kell figyelnünk - mondta az InfoRádiónak a Magyar Kullancsszövetség elnöke. Kapiller Zoltán továbbá a kullancs szakszerű eltávolítására hívta fel a figyelmet.
2017.07.30. 10:39

Új, halálos betegséget terjesztenek a kullancsok

Az agyhártya- és agyvelőgyulladás, valamint a Lyme-kór mellett egyre többször hallani a Bourbon-vírusról is, amely halálos veszélyt jelent, kezelést pedig jelenleg nem ismernek rá.
2017.07.04. 05:38

Hihetetlen új módszer a kullancsok ellen

A városi madarak cigarettacsikkeket építenek a fészkükbe, hogy távol tartsák a kullancsokat és más parazitákat a fészküktől - igazolta egy mexikói kísérlet.
2017.03.26. 11:05

Kullancsveszély: mikor érdemes beoltatni a gyereket?

Már egyéves kortól ajánlott a kullancs elleni védőoltást beadatni a kisgyermeknek, ez ugyanis az egyetlen módszer, amellyel a súlyos következmények megelőzhetők - mondta az InfoRádiónak a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.
2017.03.10. 06:06

Veszélyben vannak a gyerekeink a kullancsinvázió miatt

A tavaszias enyhe idő kedvez a kullancsok szaporodásának. Az élősködők által terjesztett két legismertebb és legveszélyesebb betegség a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás valamint a Lyme-kór. Szakemberek a megelőzés fontosságára hívták fel a figyelmet. Farkas Viktor gyermekneurológus szerint a kullancsok a gyerekekre a legveszélyesebbek.
2017.03.06. 05:31

Tilos a kullancsokat irtani - egy magyar találmány segíthet

Már most ajánlatos vigyáznia annak, aki huzamosan a szabadban tartózkodik, mert rengeteg a kullancs, évek óta ugyanis tilos irtani. Remény van rá, hogy egy magyar találmánynak köszönhetően idén már meg lehet fékezni a veszélyes állatok szaporodását.
2016.07.26. 06:06

Így óvakodjon a kullancsoktól

Az enyhe téli időjárás miatt tetőzik a kullancsok száma Magyarországon: egyre többen fordulnak háziorvoshoz kullancscsípés miatt, miközben a parazitát továbbra is sok tévhit övezi. A többféle veszélyes betegséget – vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást (kullancs-encephalitis), illetve a Lyme-kórt – is terjesztő kullancs nem csupán erdőkben, mezőkön található meg, de egyre gyakoribb a városi parkokban, strandokon, játszótereken is.
2016.05.07. 12:42

Most támadnak igazán a kullancsok

Márciustól nyár elejéig van a kullancsok aktivitásának csúcsidőszaka - hívta fel a figyelmet az InfoRádiónak nyilatkozó belgyógyász-háziorvos. Nagy Judit szerint nem csak az erdőkben, hanem akár a budapesti parkokban is ránk jöhetnek ezek a kártevők - pláne a kiadós esőzéseket követően. Ezért minden nagyobb séta után érdemes átvizsgálnunk magunkat és egymást.
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018