eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök az EU-tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozóján 2022. december 15-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az antifasiszta olasz nő ügye is terítéken volt az Orbán–Meloni találkozón

A magyar kormányfő személyesen is beszélt az antifa támadások vádlottjaként Magyarországon letartóztatásban lévő Ilaria Salisról.

Mint arról az Infostart is beszámolt, Orbán Viktor a csütörtöki uniós csúcstalálkozó előtt már szerda éjszaka egyeztetett – mások mellett – Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel Brüsszelben. A találkozóról a magyar miniszterelnök egy képet is megosztott a közösségi oldalán, a tárgyalás részleteit azonban nem részletezte.

Január elején a Bloomberg arról írt, hogy Giorgia Meloni arról próbálja meggyőzni Orbán Viktort, hogy álljon el Ukrajna uniós támogatásának vétójától, és javítson a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz fűződő kapcsolatán. Cserébe utat nyitna a Fidesz előtt az általa vezetett Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsaládba – emlékeztet a Hvg.hu.

Azóta azonban akadt egy másik aktuális kérdés is, az olasz sajtó ugyanis felkapta egy Magyarországon fogvatartott olasz antifasiszta ügyét. Ilaria Salist azzal vádolja a magyar ügyészség, hogy részt vett a tavalyi, kitörés nap környékén elkövetett budapesti erőszakos utcai támadásokban.

Orbán Viktor miután Melonival egyeztetett, a La Repubblica című olasz lap tudósítójának erről azt mondta, hogy Magyarországon minden rabot egyformán kezelnek.

„Az igazságszolgáltatás nem a kormánytól, hanem a parlamenttől függ. Amit ma este megtehettem, az annyi, hogy Meloninak minden részletet elmondtam az őrizetbe vételről”

– idézi a magyar híroldal a kormányfő szavait, aki személyesen is garantálta, hogy Salis „tisztességes eljárásban” fog részesülni Magyarországon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×