eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2), Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (elöl, b), Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (b2), Emmanuel Macron francia elnök (b3), Thérése Blanchet, az Európai Tanács főtitkára (b4), Giorgia Meloni olasz kormányfő (j3) és Olaf Scholz német kancellár (j) tárgyal az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozója előtt Brüsszelben 2024. február 1-jén.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor az uniós megállapodásról: a magyarok pénzét nem adhatják az ukránoknak

Kiharcoltuk – írta a miniszterelnök a Facebook-oldalán az egyezség megszületése után.

Mint az Infostart is beszámolt róla, megállapodás született a 27 európai uniós tagállam között az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi támogatásról. A rendkívüli tanácskozást Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azért hívta össze, mert a legutóbbi, decemberi EU-csúcson nem tudtak dönteni a tagállamok a 2021 és 2027 közötti költségvetés felülvizsgálatáról. A csütörtökön elfogadott megállapodás szerint a hétéves uniós költségvetés négy éven át 50 milliárd euró támogatást juttat Ukrajnának.

Magyarország sokáig a megállapodás ellen volt, majd egy alternatív javaslatot tett, végül hosszú tárgyalások után olyan kompromisszum született, amelyet Orbán Viktor is támogatott. Az egyezség után nem sokkal a Facebook-oldalán a kormányfő azt írta, kiharcolta, hogy a magyarok pénzét nem adhatják az ukránoknak. "A háborúban nem veszünk részt, fegyvert nem küldünk, továbbra is a béke pártján állunk!" – írta a posztban.

Csütörtök déli videós bejelentkezésében azt mondta a miniszterelnök, hogy már szerda éjjel hosszú órákon keresztül tárgyaltak, és csütörtök kora reggel folytatták. Felidézte, hogy decemberben a megbeszélések azért szakadtak meg, mert két magyar problémára nem kaptak megoldást.

"Féltünk attól, hogy a magyaroknak járó uniós pénzek, amit a bizottság eddig nem adott ide nekünk, előbb-utóbb Ukrajnában kötnek majd ki. Attól is féltünk, hogy túl hosszú távra, ellenőrizetlenül bocsátunk forrásokat Ukrajna rendelkezésére. Ma reggel kaptunk egy ajánlatot, és végül kitárgyaltunk egy ellenőrző mechanizmust, amely garantálja a pénzek észszerű felhasználását, és garanciát kaptunk arra, hogy Magyarország pénze nem kerülhet Ukrajnába. Hosszú tárgyalás után ezt az ajánlatot elfogadtuk, örülök, hogy a piacok, a gazdasági élet reakciója már most pozitív erre a megállapodásra" – mondta Orbán Viktor az uniós csúcson született egyezség után.

Brüsszel továbbra is háborús lázban ég, a brüsszeli vezetők "elvakultan menetelnek a fegyveres konfliktusba" - írta Facebook-oldalán csütörtökön az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi támogatásról szóló döntésre reagálva a magyar miniszterelnök politikai igazgatója.

Orbán Balázs hozzátette: "mi, magyarok nem adjuk fel az álláspontunkat, továbbra is a béke pártján állunk, fegyvert nem küldünk, a háborúban nem veszünk részt. Hiszünk ugyanakkor abban, hogy ahogyan a bevándorlás ügyében, a háború kapcsán is igazunk lesz. Tudjuk, hogy az európai emberek többsége békét akar".

Ukrajna támogatása kapcsán pedig két veszélyt kellett elhárítani. Mindenfajta kontrollmechanizmus nélkül akartak pénzt küldeni, illetve félő volt, hogy a végén a magyarok pénze is Ukrajnában köt ki. Ma mind a két veszélyt sikerült kivédeni - írta bejegyzésében Orbán Balázs.

Hozzátette:

az első év végén is újra kell tárgyalni az Ukrajnának járó támogatások kérdését, a második év végén pedig az egészet át kell gondolni a következő időszakra vonatkozó uniós költségvetéssel összefüggésben.

"A Magyarországnak járó uniós források maradnak a magyaroknál, és azt is garantálta az Európai Tanács, hogy az azokhoz való hozzájutás rendjéről tisztességes eljárás keretében kell tárgyalni a Bizottsággal" - fogalmazott Orbán Balázs.

A háborúpárti Brüsszel megállításához az európai emberekre is szükség lesz, ezért az európai parlamenti választáson közösen kell változást elérnünk - zárta bejegyzését a miniszterelnök politikai igazgatója.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×