eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Prison Cell Bars - Black and White
Nyitókép: DanHenson1/Getty Images

Nem lép az olasz kormány a Budapesten előzetesben ülő olasz "antifa" ügyében

Az olasz kormánytól kért segítséget a magyar eljárással kapcsolatban a fogva tartott olasz nő édesapja és ügyvédje - most beszámoltak a miniszteri találkozóról.

A Budapesten fogva tartott 39 éves olasz nő, Ilaria Salis azért van letartóztatásban, mert a vád szerint egyik tagja, sőt, irányítója volt annak a magyar ügyészség szerint külföldi antifasiszta aktivistákból – antifák – álló társaságnak, amelynek tagjai tavaly februárjában budapesti utcákon több embert megvertek. A tanárnő ügye Orbán Viktor és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök közötti tárgyaláson is téma volt.

Roberto Salis, a nő édesapja a Repubblica című olasz lapnak beszámolt találkozójáról az olasz igazságügyi miniszterrel, Carlo Nordióval, valamint a külügyminiszterrel, Antonio Tajanival – vette észre a hvg.hu. A találkozó előtt a férfi – és ügyvédje, Eugenio Losco – azt remélte, hogy az olasz kormány megadja, amit kértek: egy jegyzéket, amelyet a magyar bírónál lehetett volna letétbe helyezni, és amelyben Róma biztosította volna a magyar hatóságot arról, hogy rendelkezésre állnak azok a biztonsági feltételek, amelyek mellett Salist át lehetne szállíttatni Olaszországba. Az apa szerint egy elektronikus karperec és a rendőrségi ellenőrzés elég garancia lett volna arra, hogy a nő nem szökik meg, és részt vesz a tárgyalásokon.

Ám ezt nem kapják meg.

"Nem avatkozhatunk bele a bírósági eljárásba és abba, hogy szabadlábra helyezik-e" – magyarázta Nordio és Tajani. Ráadásul az olasz kormány érvelése szerint szabálytalan és elfogadhatatlan lenne, ha egy olasz minisztérium levelezésbe kezdene egy külföldi igazságügyi szervvel.

Az is felmerült, hogy esetleg a római magyar nagykövetségen találna házi őrizetet Salis, de erre is azt mondta a kormány, hogy technikailag kivitelezhetetlen. A miniszterek azt javasolták az ügyvédeknek, hogy kezdeményezzék a magyarországi házi őrizetet.

A Repubblica cikke szerint mindez azt jelenti, hogy az olasz kormány már nem fog lépni Salis ügyében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×