eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési frakcióvezetője, Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, frakcióvezetője, Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnöke, Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke, Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke és Lukácsi Katalin Mária, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alelnöke (b-j) az ellenzéki összefogás hat pártjának vezetői és a tömörülés miniszterelnök-jelöltje által tartott, Putyin ellen, Ukrajna mellett tüntetésen Oroszország budapesti nagykövetsége előtt 2022. február 24-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Utcára megy az ellenzék az orosz invázió miatt

Azt követelik, hogy a budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank távozzon Magyarországról.

Kedd 18 órára tüntetést hirdetett meg Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje. Helyszín gyanánt azt írja a Facebookon, hogy „az orosz kémbank előtt”, ami nyilvánvalóan a Nemzetközi Beruházási Bankot jelenti.

Az 1970-ben a KGST-országok számára létrehozott bank elvesztette jelentőségét a hidegháború után, 2012-ben Vlagyimir Putyin orosz elnök élesztette újjá Moszkvában, 2015-ben Magyarország is visszalépett a szervezetbe. A Nemzetközi Beruházási Bank 2019-ben, amerikai tiltakozás ellenére tette át a székhelyét Moszkvából Budapestre. A legnagyobb kritikát a bank alkalmazottainak és vendégeinek szavatolt diplomáciai mentesség váltotta ki, ami szakértők szerint alkalmat adhatott orosz ügynökök, kémek beutazására Magyarországra, ezzel a schengeni övezetbe. A szervezetben Oroszországnak van a legnagyobb részesedése, Magyarország a második legnagyobb tulajdonos.Az ukrajnai orosz invázió hatására előbb Csehország, majd Ukrajna jelentette be, hogy kilép a bankból.

Az ukrajnai háború miatt szervezett első budapesti ellenzéki tüntetésen öt követelést fogalmazott meg Márki-Zay Péter Orbán Viktor miniszterelnökkel szemben, ezek között szerepelt, hogy küldje el az országból Nemzetközi Beruházási Bankot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×