eur:
393.57
usd:
368.11
bux:
66472.08
2024. április 25. csütörtök Márk
Tüntetők vonulnak Pekingben 2022. november 27-én. A tüntetők a kínai kormány koronavírus elleni óvintézkedései miatt tiltakoznak azt követően, hogy november 24-én a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület székhelyén, Ürümcsiben kigyulladt egy 15 emeletes lakóépület. A tűzben - amelyet a vizsgálat szerint egy meghibásodott konnektor okozott - tízen életüket vesztették, és többen megsérültek. Az interneten keringő hírek szerint az áldozatok száma azért volt ilyen magas, mert az épületet részleges vesztegzár alá helyezték, és a lakók nem tudtak időben kimenekülni. Városi tisztségviselők ezt tagadták. A négymillió lakosú Ürümcsiben vannak, akik már száz napja karanténban vannak.
Nyitókép: MTI/EPA/Mark R. Cristino

Nem csitul a szokatlan forrongás Kínában – videók

Úgy tűnik, nem egyszeri eset volt a Kínában példátlannak számító tiltakozás a kormányzó Kommunista Párt és annak Covid-politikája ellen. Sanghajban az emberek visszatértek az utcákra, annak ellenére, hogy a rendőrség néhány órával korábban könnygázzal oszlatta őket.

Az emberek dühét a jelentős részben ujgurok lakta Hszincsiang tartomány-beli Urumcsi városban történt tragédia váltotta ki: egy csütörtökön kitört tűzvész legkevesebb 10 ember életét követelte. Széles körben az a vélekedés, hogy nem tudtak kimenekülni egy toronyházból és ezért Hszi Csin-ping elnököt és úgynevezett zéró Covid politikáját hibáztatják.

Sanghajban az Urumcsiról elnevezett úton először gyertyás virrasztást, majd tüntetéseket tartottak.

Voltak olyan tiltakozók, akik Hszi Csin-ping és a Kommunista Párt távozását követelték.

Az AP hírügynökség szerint a tiltakozások átterjedtek 50 kínai egyetemre.

Jogvédők szerint a kínai hatóságok minimum durván megsértik az ujgurok emberi jogait Hszincsiangban, egyesek azonban népirtással vádolják őket. Ennek tetejében az ott található Urumcsiban a Covid-lezárás miatt négymillió lakos közül

sokan augusztus óta egyáltalán nem tudják elhagyni otthonukat.

A hatóságok közben tagadják, hogy az ott történt halálesetek a lezárási politika miatt következtek volna be.

A tűzoltóság szóvivője pedig további haragot váltott ki, miután úgy tűnt, hogy a lakosokat hibáztatja, amiért nem tudták "kimenteni magukat". A tüntetőket mindez tovább tüzelte: „Covid-teszt nélkül ki sem léphetünk az otthonunkból... Csak az alapvető emberi jogainkat akarjuk" – mondta egy magát megnevezni nem kívánó tiltakozó Sanghajban az AP-nek.

Egy másik tüntető, szerint Kína Covid-politikája "játék, és nem a tudományon vagy a valóságon alapul". Mivel az, hogy Kínában az emberek nyilvánosan bírálják a hatóságokat, szinte példa nélküli, a brit Sky News ellenőrizte a sanghaji videókat és azokat eredetinek találta. A felvételeken például valaki ezt skandálta:

„Le Hszi Csin-pinggel és a Kommunista Párttal!”

Illetve ez is hallható: "nem PCR teszteket, hanem szabadságot akarunk", és "sajtószabadságot" követelt.

Egy tüntető, aki csak a vezetéknevét, a Csaót adta meg, azt mondta az AP-nek, hogy egyik barátját megverte a rendőrség, két barátját pedig paprikaspray-vel lefújták.

A Reuters arról számolt be, hogy látott egy videót, amelyen pekingi lakosok a város egy azonosítatlan részén egy parkoló körül vonulnak, és azt kiabálják: "Vége a lezárásnak".

Sean Li, pekingi lakos a Reutersnek elmondta, hogy a lakótelepére tervezett lockdownt pénteken lefújták, miután a lakók észrevették, hogy munkások megpróbálták lezárni a kapukat. A lakók tiltakoztak a helyi vezetőjüknél, és meggyőzték őt, hogy adja fel a terveket.

Magában Urumcsiban is volt tüntetés, péntek este, amikor a tűzvész áldozataiért tartott virrasztás a lezárás elleni tiltakozássá terebélyesedett.

A kormány politikája elleni tiltakozások ritkák Kínában, de Hszincsiangban még szokatlanabbak. Kína zéró Covid politikáját eleinte jól fogadták a polgárok, mert úgy gondolták, hogy ezzel minimalizálják a haláleseteket. Az elmúlt hónapokban azonban a lezárások gyorsan veszíteni kezdtek népszerűségükből és most felszínre tört a harag.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2022. április 25. 21:20
×
×
×
×