eur:
395.14
usd:
371.22
bux:
65302.71
2024. április 19. péntek Emma
Brit és európai uniós zászló egymáson a brit uniós tagság tervezett megszűnését (Brexit) ellenző tiltakozáson a londoni parlamentnél 2019. április 10-én, amikor az Európai Bizottság gyakorlati iránymutatásokat adott ki a tagállamoknak Nagy-Britannia rendezetlen kiválásának esetére.
Nyitókép: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

Váratlan helyről kapott támadást Theresa May

Amellett, hogy a brit kormány kénytelen megrendezni az európai parlamenti választásokat, ami már önmagában kínos csapás a miniszterelnök számára, most meglepő módon konzervatív képviselők taszíthatják a kormányt egy újabb kudarcba.

Egyre valószínűbb, hogy a brit kormány és az ellenzéki Munkáspárt brexittárgyalásai zsákutcába juthatnak. A Labour szerint eljött az idő: a May-kormányzatnak most kell eldöntenie, hajlandó-e lényegi változásokat elfogadni Nagy-Britannia és az unió jövőbeli kapcsolatáról, cserébe azért, hogy a Munkáspárt segítségével átmenjen a parlamenten a kilépési egyezmény. Több munkáspárti forrás is azt mondta a brit médiának, hogy csak akkor hajlandók alkut kötni a kormánnyal, ha Mayék elfogadják az újabb népszavazás ötletét.

Mindeközben – meglepő módon – a brexitet lelkesen vagy kevésbé lelkesen váró konzervatív képviselők közül sokan elkezdték hangoztatni, hogy második népszavazást kell tartani a patthelyzet feloldására.

A lengyel neve ellenére keményvonalas kilépéspárti Daniel Kawczynski konzervatív képviselő azt fejtegette, hogy „elkerülhetetlen a referendum”. Ed Vaizey, egy Európa-párti konzervatív úgy fogalmazott: kezd megbarátkozni az ötlettel, mert egy újabb névszavazás lehet az a lépés, ami talán végleg lezárja a brexitet.

Vaizey szerint azért is kell az újabb népszavazás a brexit-alkuról, mert ha az át is megy a parlamenten, az csak kis többséggel történhet meg. Ebben az esetben a választók „illegitimnek tartják majd a válási egyezményt” és igy a népszavazás egyszer és mindenkorra szentesítheti vagy elvetheti azt.

Új brexithatáridő

Kifutottak az időből, kénytelenek kiírni az európai választásokat – közölte kedden Theresa May brit kormányfő de facto helyettese, David Lidington. Ez sokak számára már eddig is világos volt, hiszen napokkal korábban kiküldték az állampolgároknak a szavazócédulákat, rajtuk a választás helyszínével és időpontjával.

A brexit levezénylését magára vállaló May miniszterelnök számára újabb kínos csapás az európai voks. Bár rendszeresen azt mondja, hogy „megvalósítja a népakaratot”, most mégis egy olyan szervezet választási folyamatában vesz részt, amelyből már március végén ki kellett volna lépnie.

David Lidington szavai szerint az európai voksnak „jogi értelemben meg kell történnie”.

A kormányfő-helyettes új határidőt is szabott a brexitre – július végét, amikor a westminsteri képviselők nyári szabadságra mennek.

Ezt megelőzően foglalják el helyeiket másokkal együtt a brit európai parlamenti képviselők. Ha a brit törvényhozás még ez előtt képes megszavazni May és Brüsszel kilépési egyezményét, akkor a brit európai parlamenti képviselőknek nem kell megkezdeniük a munkát Brüsszelben és Stasbourgban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×