INFORÁDIÓ
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma

brexit

2021.05.06. 06:00

Hihetetlen, hogy mivel fenyegetik a franciák Nagy-Britanniát

Elvághatja egy brit sziget áramellátását Franciaország a brexitet követő halászati vita miatt. A párizsi kormány szerint a helyi hatóságok megsértik a brit kilépést követő kereskedelmi egyezmény rendelkezéseit.
2021.04.15. 21:15

Szakértő: kétféle veszély leselkedik Európára az afganisztáni kivonások miatt

Joe Biden amerikai elnök fő célja, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadás huszadik évfordulójára kivonják az amerikai katonai alakulatokat Afganisztánból – többek között erről is beszélt InfoRádió Aréna című műsorában Magyarics Tamás, az ELTE tanára. A külpolitikai szakértő érintette továbbá az északír zavargások ügyét, illetve a kibontakozó újabb uniós–brit vitát is a brexit folyamatában.
2021.04.12. 20:52

Szakértő az északír zavargásokról: egyik oldal sem ma született bárány

Zavargások törtek ki Észak-Írországban: a London-párti protestánsok ugyanis attól tartanak, hogy a brexit következtében a terület elszakadhat a brit királyságtól. Magyarics Tamás, az ELTE tanára szerint, ha nem születik megállapodás, akár a fegyveres összecsapások is kiújulhatnak.
2021.04.11. 11:17

A legfelső politikai szint próbál tüzet oltani Észak-Írországban

Az amerikai elnök, az ír miniszterelnök és a brit kormányfő egyaránt visszafogottságra szólított fel az eszkalálódó északírországi zavargások láttán. A hétvégére tervezett demonstrációk Fülöp herceg halála miatt – részben az északír lojalista szervezetek felszólítására – egyelőre elmaradtak, de a légkör továbbra is robbanásveszélyes.
2021.03.05. 13:11

Az EP egyelőre nem ratifikálja az EU–brit kereskedelmi megállapodást

Az Ír-tengeren esedékes határellenőrzési intézkedések egyoldalú brit halasztásával magyarázzák a döntést. Cserébe északír unionista szervezetek az 1998-as északír békemegállapodásból való „ideiglenes visszavonulásukat” jelentették be a majdani határintézkedések lehetősége miatt.
2021.02.22. 06:15

Népszerűbbé tehet egy területet a brexit

Több bizonytalanságot is hozott a nemzetközi üzleti és kereskedelmi kapcsolatokban az Egyesült Királyság kiválása az Európai Unióból. Ezek közül az egyik problémát a határon átnyúló peres eljárások jelentik. Ha a vitás kérdések rendezésére a felek korábban a peres utat kötötték ki a szerződésükben, most érdemes megfontolni a szerződések módosítását és a választottbírósági eljárás kikötését - tanácsolta az InfoRádió Paragrafus című magazinműsorában Rusznák Csaba ügyvéd.
2021.02.11. 14:17

Posztbrexit feszültségek az északír kapcsolatok miatt

Nagy-Britannia tartsa be a brexit szerződés észak-írországi jegyzékét, mielőtt rugalmasságot kérne. Erre figyelmeztették Brüsszelből egy kétoldalú tárgyalás előtt. Közben nem szűnnek a napi gondok: a Franciaországból történő közúti szállítás például 50 százalékkal drágult.
2021.02.04. 19:48

Most foghatja a fejét London, hogy mit művelt a brexittel

A brexitmegállapodás felülvizsgálatát akarja, de Brüsszel ellenáll. A szigetország kilépése most a koronavírus-vakcina uniós exporttilalma miatt vált kényelmetlenné tulajdonképpen mindkét fél számára, de az északír–ír határ ellenőrzésének vitája már előtte is komoly feszültséget keltett.
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018