eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A brexitet ellenzők tüntetnek a londoni parlament előtt 2019. január 15-én. A brit parlament alsóháza ezen a napon szavaz a brit európai uniós tagság megszűnésének (brexit) feltételeiről szóló megállapodásról.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Szétzúzhatja a pártokat egy gyors brexitegyezség

A skót konzervatívok vezetője, Ruth Davidson szerint napokon belül létrejöhet egy megállapodás a brexit ügyében. Matt Hancock egészségügyi miniszter a párton belüli kompromisszumkész hangulatról beszélt. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő szerint azonban ezek a kijelentések túlzottan optimisták, és a megállapodás időpontja nagyban függ a kormányzó brit Konzervatív Párt és a Munkáspárt között újrainduló tárgyalásoktól.

Gyors brexitmegállapodást vár a skót konzervatívok vezetője, Ruth Davidson és a brit egészségügyi miniszter, Matt Hancock is, de ezeket a gondolatokat túl optimistának tartja Magyarics Tamás külpolitikai szakértő. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanára az InfoRádióban elmondta, a brit konzervatívok továbbra is igen megosztottak a brexit kérdésében,

a párt jobb szárnyán állók a Theresa May miniszterelnök asztalán lévő, akár a munkáspártiak egyetértésével is találkozó átmeneti vámunió miatt szét is szakíthatják a pártot.

"A Konzervatív Pártban nem nagyon tűnnek kompromisszumkésznek azok, akik eddig is meglehetősen keményen ellene foglaltak állást mindenfajta megoldásnak, ugyanakkor azt is látni kell, hogy a párt a legutóbbi helyhatósági választásokon nagyon sok helyet veszített, igen meggyengült, igaz, a Munkáspárt sem áll túl jó. Bonyolult a helyzet, sok függ attól, hogy a két nagy párt között a héten újrainduló tárgyalások hoznak-e eredményt" - mutatott rá Magyarics Tamás.

Hozzátette,

a Munkáspártot is gondok sújtják, a párt baloldala ugyancsak kompromisszumképtelen; attól tartanak, hogy egy megegyezés rájuk ég, és a törzsszavazók elfordulnak a párttól.

"A dilemma az, hogy a pártvezetők adott esetben tudnak-e olyan kompromisszumot kialakítani, amelyben mindkét párt mérsékeltjei közös platformra kerülnek, viszont ez azt eredményezi, hogy a jelenleginél élesebb törésvonalak keletkeznek az egyes pártokon belül" - fejtette ki a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×