eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Annegret Kramp-Karrenbauer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára (k), miután pártelnökké választották a pártot 18. éve vezető Angela Merkel utódjául a CDU tisztújító kongresszusán Hamburgban 2018. december 7-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Máris javított a CDU népszerűségén Merkel utódja

Elemzők ebből arra következtetnek, hogy az új elnök elhatározása, hogy véget vet az ólmos időknek, megvalósíthatónak tűnik.

Németországban nehéz feladatok várnak a Kereszténydemokrata Párt, a CDU múlt pénteken megválasztott elnökére. A hét végén elterjedtek már olyan hírek is, hogy egyesek új konzervatív párt megalakítását fontolgatják. A közvélemény-kutatási adatok azonban arra utalnak, hogy a kereszténydemokrata párttagok csaknem 60 százaléka elégedett Annegret Kramp-Karrenbauer megválasztásával.

A lakosság körében végzett felmérés szerint az új elnök megválasztása a párt népszerűségének erősödését eredményezte.

Míg november végén a Kereszténydemokrata Unió támogatottsága 29 százalék volt, Annegret Kramp-Karrenbauer megválasztását követően már 32 százalékra emelkedett. Ebből politikai elemzők azt a következtetést vonták le, hogy az új elnök fogadkozása, amely szerint véget vet az "ólmos időknek", megvalósíthatónak tűnik.

Persze sok ideje nincs a kereszténydemokratáktól elpártolt szavazók visszahódítására, mert már május végén, az Európai Parlamenti választással egy napon a legkisebb német tartományban, Brémában, képviselő-választás lesz, majd szeptemberben két keletnémet tartományban, Brandenburgban és Szászországban, egy hónappal később pedig Türingiában is az urnákhoz járul a lakosság, hogy döntsön a helyi törvényhozás összetételéről.

Nem véletlen, hogy Annegret Kramp-Karrenbauer a megválasztása után adott interjúkban bejelentette,

már januárban úgynevezett műhelytanácskozást tervez a migrációról és az ország belső biztonságáról szakértők részvételével,

amelybe mindenképpen be akarja vonni a jelenlegi migrációs és menekültügyi politika bírálóit is.

Ez egyértelműen arra utal, hogy a szövetségi parlamentben, a Bundestagban legnagyobb ellenzéki párttal mielőbb fel akarja venni a versenyt, abban a reményben, hogy ki tudja fogni a szelet a jobboldali Alternatíva Németországnak nevű párt vitorlájából.

Az esélyek egyelőre nem túl biztatóak, az AfD tagságának 88 százaléka elutasítóan nyilatkozott Annegret Kramp-Karrenbauer terveiről.

A jobboldali párt élén álló Alexander Gauland szerint a Kereszténydemokrata Unió új elnöke Angela Merkel eddigi politikáját folytatja, hiszen a migrációt érintő korábbi intézkedéseknél is együttműködött a kancellárral.

A második legerősebb ellenzéki párt, a Zöldek tagjai viszont elismeréssel fogadták az új elnök környezetvédelmi elképzeléseit, alighanem ezt fejezi ki, hogy a zöldek 65 százaléka helyes döntésnek tartja Annegret Kramp-Karrenbauer megválasztását.

A legközelebbi feladat azonban - bármilyen furcsa is ez - a politikus anyagi helyzetének rendezése, ugyanis

a Kereszténydemokrata Unió elnökségének valamennyi tagja tiszteletbeli állást tölt be, így Annegret Kramp-Karrenbauer sem kap egy fillért sem elnöki feladatának ellátásáért.

Szóba került ugyan, hogy a kancellár miniszteri tárcát biztosít neki, ezt azonban elutasította – arra hivatkozva, hogy a pártelnöki feladat a jelenlegi helyzetben minden erejét igénybe veszi. 18 évvel ezelőtt, amikor Angela Merkel került a párt élére, tagja maradt a szövetségi törvényhozásnak, és így változatlanul kapta a képviselőknek járó igencsak jelentős honoráriumot.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×