INFORÁDIÓ 
2020. január 29. szerda
Adél

mráz ágoston sámuel

cdu

németország

Annegret Kramp-Karrenbauer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára, miután pártelnökké választották a pártot 18. éve vezető Angela Merkel (háttérben) utódjául a CDU tisztújító kongresszusán Hamburgban 2018. december 7-én.

Mráz Ágoston: "A CDU új elnökének ki kell lépnie Angela Merkel árnyékából"

InfoRádió

Angela Merkel politikája népszerűtlen volt, ezért nem jó, ha utódja, a pénteken megválasztott Annegret Kramp-Karrenbauer azt folytatja - véli Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet ügyvezető igazgatója.

A német Kereszténydemokrata Párt egyesítése az új pártelnök egyik legfontosabb feladata Mráz Ágoston Sámuel szerint. A Nézőpont Intézet ügyvezető igazgatója az InfoRádió reggeli műsorában emlékeztetett arra, hogy a CDU az elmúlt hetven évben valóban néppárt volt, amely a társadalmi státuszbeli különbségeket áthidalva tudta a tagságát összefogni. Ez a párt most megosztott, ezt a CDU pénteki, hamburgi tisztújító kongresszusának szoros eredménye is mutatja - mondta a szakértő.

Mráz Ágoston Sámuel emlékeztetett arra, hogy Annegret Kramp-Karrenbauer csak egy hajszállal nyerte meg az elnökválasztást, és szerinte azért lett ő a befutó, mert a szavazók, a CDU pártfunkcionáriusai, féltek attól, hogy Friedrich Merz volt parlamenti frakcióvezető győzelme egyet jelentene egy előrehozott választással. Mráz Ágoston Sámuel hozzátette, hogy

éppen a szoros eredmény miatt lenne fontos, hogy az új pártelnök valahogy bevonja a munkába azt is, aki veszített.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy a CDU új elnöke máris tett lépéseket az egység létrehozása felé, hiszen például a tisztújítás első fordulójában kiesett jelölt, Jens Spahn egészségügyi miniszter bizalmasát, a "helyi Fidelitas" vezetőjét kérte föl pártfőtitkárnak, ami egy operatív igazgatói feladat a CDU-n beül. Mráz Ágoston Sámuel szerint Annegret Kramp-Karrenbauer gesztusa a fiatal generációnak szól.

A Nézőpont Intézet ügyvezető igazgatója emlékeztetett az új pártelnök egyik első nyilatkozatára is, amelyben Annegret Kramp-Karrenbauer arról beszélt, hogy a migráció és a biztonság kérdését veszi az elsők között napirendre, és már januárban egyszer és mindenkorra tisztázni akarja a CDU álláspontját ezekben az ügyekben.

A szakértő Annegret Kramp-Karrenbauer kongresszuson elmondott beszédét Angela Merkelével összehasonlítva lelkesítőbbnek, emocionálisabbnak nevezte, Mráz Ágoston Sámuel emlékeztetett arra, hogy egy háromgyermekes nőről van szó, aki inkább liberálisnak, szociálisan érzékenynek számít a CDU-n belül.

Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Kapcsolódó hang

Mráz a CDU-ról és Timmermansról
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018