eur:
394.05
usd:
365.66
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Annegret Kramp-Karrenbauer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára, miután pártelnökké választották a pártot 18. éve vezető Angela Merkel (háttérben) utódjául a CDU tisztújító kongresszusán Hamburgban 2018. december 7-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Mráz Ágoston: "A CDU új elnökének ki kell lépnie Angela Merkel árnyékából"

Angela Merkel politikája népszerűtlen volt, ezért nem jó, ha utódja, a pénteken megválasztott Annegret Kramp-Karrenbauer azt folytatja - véli Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet ügyvezető igazgatója.

A német Kereszténydemokrata Párt egyesítése az új pártelnök egyik legfontosabb feladata Mráz Ágoston Sámuel szerint. A Nézőpont Intézet ügyvezető igazgatója az InfoRádió reggeli műsorában emlékeztetett arra, hogy a CDU az elmúlt hetven évben valóban néppárt volt, amely a társadalmi státuszbeli különbségeket áthidalva tudta a tagságát összefogni. Ez a párt most megosztott, ezt a CDU pénteki, hamburgi tisztújító kongresszusának szoros eredménye is mutatja - mondta a szakértő.

Mráz Ágoston Sámuel emlékeztetett arra, hogy Annegret Kramp-Karrenbauer csak egy hajszállal nyerte meg az elnökválasztást, és szerinte azért lett ő a befutó, mert a szavazók, a CDU pártfunkcionáriusai, féltek attól, hogy Friedrich Merz volt parlamenti frakcióvezető győzelme egyet jelentene egy előrehozott választással. Mráz Ágoston Sámuel hozzátette, hogy

éppen a szoros eredmény miatt lenne fontos, hogy az új pártelnök valahogy bevonja a munkába azt is, aki veszített.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy a CDU új elnöke máris tett lépéseket az egység létrehozása felé, hiszen például a tisztújítás első fordulójában kiesett jelölt, Jens Spahn egészségügyi miniszter bizalmasát, a "helyi Fidelitas" vezetőjét kérte föl pártfőtitkárnak, ami egy operatív igazgatói feladat a CDU-n beül. Mráz Ágoston Sámuel szerint Annegret Kramp-Karrenbauer gesztusa a fiatal generációnak szól.

A Nézőpont Intézet ügyvezető igazgatója emlékeztetett az új pártelnök egyik első nyilatkozatára is, amelyben Annegret Kramp-Karrenbauer arról beszélt, hogy a migráció és a biztonság kérdését veszi az elsők között napirendre, és már januárban egyszer és mindenkorra tisztázni akarja a CDU álláspontját ezekben az ügyekben.

A szakértő Annegret Kramp-Karrenbauer kongresszuson elmondott beszédét Angela Merkelével összehasonlítva lelkesítőbbnek, emocionálisabbnak nevezte, Mráz Ágoston Sámuel emlékeztetett arra, hogy egy háromgyermekes nőről van szó, aki inkább liberálisnak, szociálisan érzékenynek számít a CDU-n belül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×