INFORÁDIÓ 
2020. január 18. szombat
Piroska

angela merkel

németország

cdu

tisztújítás

pártelnök

Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke beszédet mond a CDU tisztújító kongresszusának otthont adó hamburgi rendezvényközpontban 2018. december 7-én. A pártot 18. éve vezető Merkel utódját ezen a napon választják meg a kongresszuson. A tisztségre három jelölt pályázik: Friedrich Merz, a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös parlamenti frakciójának volt vezetője, Annegret Kramp-Karrenbauer pártfőtitkár és Jens Spahn egészségügyi miniszter.

Megtartotta búcsúbeszédét Angela Merkel

Infostart / MTI

A párt eddigi és ezutáni átalakulásáról, Németországról és Európáról is beszélt a német kancellár, a CDU leköszönő elnöke.

Egységre és összefogásra szólította fel a német Kereszténydemokrata Uniót (CDU) utolsó pártelnöki beszédében Angela Merkel pénteken Hamburgban a CDU tisztújító kongresszusán. Hangsúlyozta, hogy a CDU a vezetésével megváltozott, már nem az a párt, amelynek irányítását több mint 18 éve átvette, "és ez így van jól".

A CDU a politikai közép "egyetlen néppártja", és az a feladata, hogy összefogja "Németországot, Európát, az idős és a fiatal nemzedéket, Keletet és Nyugatot, az erősebbeket és a gyengébbeket, várost és vidéket, a helyieket és a migránsokat".

A CDU a második világháború utáni Németország 70 évéből 50-et kormányon töltött, ami azért sikerült, mert a konzervatív, keresztényszociális és liberális gyökerekből táplálkozó értékei alapján politizált, de nyitott is volt és megértette, hogy "mindig érdemes lehet a mások szemével is nézni a világot".

A CDU megint nagy kihívások előtt áll, "ismét be kell bizonyítanunk, hogy határozottan megvédjük életformánkat, liberális értékeinket és érdekeinket, belül és kívül egyaránt" - mondta Angela Merkel.

A párt előtt álló feladatokat sorolva kiemelte, hogy

megosztottá vált a német társadalom, így "túl gyakran csak a legradikálisabb és leginkább üvöltő hangokat hallják meg".

Kihívás a társadalom öregedése is, amely "teljesen új megpróbáltatásoknak teszi ki a szociális rendszereket", és a "technológiai fejlődés, amely az orvostudománytól a közlekedésen át az energetikáig sok esélyt kínál, de kérdéseket is felvet az emberi méltósággal kapcsolatban, például az algoritmusoktól való függőség vagy a génkutatás ügyében".

Kihívás a világgazdasági erőviszonyok átalakulása, amelynek során "régiók felemelkednek, és sok területen már le is hagytak minket", és kihívást jelent "az elfordulás a multilateralizmustól", a nemzetközi kapcsolatok kölcsönösen előnyős megállapodásokon alapuló formálásától, ami a többi között kereskedelmi háborúkkal fenyeget.

A CDU-nak és egész Európának "nagy próbatétel", hogy "a háború, az erőszak, a terror, az éhínség és a kilátástalanság miatt a második világháború óta a legtöbb ember menekül el a hazájából"

- mondta Angela Merkel.

Kihívás a "hibrid hadviselés" és az "egész társadalmakat destabilizáló fake news" - álhírterjesztés, félrevezetés - is, mint ahogy az Európai Unió jövője, a brit uniós tagság megszüntetése (Brexit) és a bolygó ökológiai rendszerét "az összeomlás szélére" sodró éghajlatváltozás.

Seehofer: "ő a legjobb"

Angela Merkel pártelnöki tevékenységét méltatta mások mellett a CSU vezetője, Horst Seehofer, aki a Der Spiegel című hírmagazin szombati számában az előzetesen ismertetett részletek szerint kiemelte, hogy fájlalja visszavonulását, mert "ő a legjobb". Hozzátette, hogy sok vitájuk ellenére mélységes rokonszenvvel viszonyul a CDU távozó elnökéhez, és a közös munka "összeforrasztotta" őket.

A CSU szintén távozó - az elnöki tisztségből a párt január 19-én tartandó kongresszusán visszavonuló - vezetője kétségbe vonta azt a vélekedést, hogy a CDU Angela Merkel vezetésével túlságosan balra tolódott, amivel hozzájárult a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) felemelkedéséhez. "Merkel állítólagosan oly veszélyesen középre húzó politikájával majdnem elértük az abszolút többséget a 2013-as szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson" - mondta Horst Seehofer.

Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018