INFORÁDIÓ
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta

cdu

2021.10.05. 17:35

Semmilyen német koalíciós kombinációt nem lehet kizárni

A német belpolitikában ezekben a napokban folyamatosan mindenki tárgyal mindenkivel, de minden lehetséges koalíciós kombináció egyaránt vet fel összekapcsoló és távol tartó szempontokat. Amiben egyetértenek, hogy még az év vége előtt össze kellene hozni valamit.
2021.09.28. 17:04

Kiss J. László: közlekedési lámpa vagy Jamaica – ez most a német kérdés

Új korszak kezdődik a német belpolitikában is. A stabilitás korszaka véget ér, és egy bizonytalanabb időszak kezdődik – mondta Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. Az InfoRádió Aréna című műsorában azt hangsúlyozta, hogy a kisebb pártok, a Zöldek és a liberálisok dönthetik el, ki legyen az új kancellár, és az Angela Merkel utáni időkben súlyos feladatok várnak az új kormányfőre.
2021.09.28. 07:33

A német patthelyzet Európának sem mindegy

Európai unióss szempontból felettébb zsúfolt dologidőben látszik lebénulni a német belpolitika: másfél év Covid-bezártság után egy sor fontos ügyben hónapokon belül döntéseket kellene tudni hozni, ami azonban érdemben aligha lehetséges legitim német kormány nélkül.
2021.09.27. 12:46

Prőhle Gergely a német választásról: ez a vesztesek diadala

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója úgy látja, szakadéknyi a különbség a zöldek és a liberálisok programja között, de meg fognak állapodni, és az lenne természetes kifejlet, ha a nagyobb támogatottsággal bíró Olaf Scholz SPD-kancellárjelölttel fognának hozzá Németország ígért megújításához.
2021.09.26. 19:54

A német CDU/CSU és az SPD is kormányalakításra készül

A németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás eredményétől függetlenül ismét kormányalakításra készül a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) a pártszövetség kancellárjelöltjének vasárnap este tett bejelentése szerint. Az SPD kancellárjelöltje azt hangsúlyozta, hogy pártját illeti meg a kormányalakítás joga.
2021.09.20. 19:14

Szakértő a német választásokról: totális utópia is kijöhet a koalíciós sakkjátszmából

A német kancellárjelöltek utolsó televíziós vitáján is a szociáldemokrata jelölt győzött a vasárnap este sugárzott műsor után közzétett első felmérés szerint. A Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója, Bauer Bence érdeklődésünkre azt mondta: jelenleg úgy tűnik, hogy a szociáldemokraták a Zöldekkel és a szabad demokratákkal alkothatnak többséget a Bundestagban.
2021.09.15. 18:32

Kemény feltételeket szabnak a német liberálisok a koalícióhoz

Bár a legtöbb pillanatnyi előrejelzés szociáldemokrata (SPD) győzelmet jósol a németországi választáson, aminek folytatása egy szociáldemokrata, zöld és liberális (FDP) koalíció lehetne, szakértők szerint azonban annyira jelentős a szakadék az FDP és a bal-zöld páros kormányprogramja között, hogy ezen még meg is bukhat a dolog.
2021.09.14. 17:50

Angela Merkelre hasonlít, ezért is népszerű az SPD jelöltje

Kevesebb mint két héttel a szövetségi parlamenti választás előtt úgy tűnik, baloldali kormány alakulhat Németországban, a CDU-CSU támogatottsága soha nem volt ilyen alacsony. Az InfoRádió által megkérdezett elemző szerint egy baloldali kabinet nem lenne kedvező a jelenlegi magyar kormánynak.
2021.08.25. 19:40

Személyek csatája döntheti el a német parlamenti választást

A célegyenesbe forduló német választási kampány „meglepetéseként” értékeli a brüsszeli Politico, hogy a szavazói viselkedést láthatóan mind inkább a pártok által előtérbe tolt személyek teljesítménye, és nem a mögöttük álló pártok programja határozza meg.
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018