INFORÁDIÓ
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám

cdu

2022.05.22. 19:26

Fordulat Németországban: szárnyalnak a Zöldek, erősödnek a konzervatívok

Sorra dőlnek meg a német politikai pártok népszerűségi rekordjai a legutóbbi tartományi választások óta. A Zöldek egy év óta nem voltak olyan kedveltek, mint most, az ellenzéki konzervatív CDU/CSU pártszövetség rendelkezik a legnagyobb támogatottsággal, míg a kománykoalíció vezető pártja, a szocáldemokrata SPD féléves mélyponton van.
2022.02.04. 11:12

Újra élre tört a CDU/CSU

A pártszövetség támogatottsága egy hónap alatt négy százalékponttal emelkedett, az SPD-é négy százalékponttal süllyedt.
2022.01.27. 07:33

Bauer Bence: Merkel alatt elveszett a CDU identitása, Merz azon dolgozik, hogy visszaszerezze

Friedrich Merzet hatalmas többséggel választotta elnökévé a Kereszténydemokrata Unió, de az idei tartományi választásokon már meg kell mutatnia, hogy tényleg tud eredményeket produkálni – mondta Bauer Bence az InfoRádió Aréna című műsorában. A Mathias Corvinus Collegium Magyar–Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója beszélt a CDU átalakulásáról, az új pártelnök alternatív elképzeléseiről és az új kormánykoalíció előtt álló óriási kihívásokról.
2022.01.24. 15:21

Kiss J. László: hamar itt lesz a CDU megújulásának tesztje

Elsöprő többséggel, 95 százalékos aránnyal Friedrich Merzet választották új pártelnöknek a németországi kereszténydemokrata párt, a CDU delegáltjai. A Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint a Friedrich Merz vezette néppárt egyik fontos feladata a Merkel-korszak lezárása és egy erős, jobbközép párt létrehozása lesz.
2022.01.23. 12:00

Megvan a CDU új elnöke, máris változtatna a párt szerepén

A szövetségi parlament (Bundestag) legnagyobb ellenzéki pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) szombaton véget ért kongresszusán Friedrich Merzet választották meg elnöknek. Harmadik próbálkozásra szerezte meg a tisztséget.
2022.01.21. 11:01

Bauer Bence: az új CDU-elnök egy konzervatív forradalomnak lehet a szószólója

Január 22-én új elnököt választ Németországban a tavalyi szövetségi választásokon vereséget szenvedő Kereszténydemokrata Unió. A Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének igazgatója szerint Friedrich Merz személyében olyan elnöke lehet a CDU-nak, aki hisz a munkaalapú társadalomban és a migráció csökkentésében.
2021.12.21. 06:00

A nagy CDU-kérdés: Friedrich Merz a jövő vagy a múlt?

Friedrich Merz nagyarányú győzelme a közvetlen CDU-elnökválasztáson egyesek szerint módot adhat a párt konzervatív gyökereihez való visszatérésre és ezzel az elpártolt tagok visszaszerzésére, mások szerint viszont a CDU éppen most veszíti el az esélyét arra, hogy jövője is legyen.
2021.12.17. 15:23

Friedrich Merz lesz a CDU új elnöke

A német Kereszténydemokrata Unió tisztújítása előtti szavazáson a párt konzervatív szárnyához sorolt jelölt a szavazatok 62,13 százalékát szerezte meg.
2021.11.03. 17:32

Közvetlenül választ pártelnököt a CDU teljes tagsága

Újít a szeptemberi választáson második helyen végzett német kereszténydemokrata párt (CDU), midőn a pártvezetés keddi döntése értelmében decemberben - a párt történetében először - közvetlenül a párttagságra bízzák az új elnök kiválasztását. A formális konfirmálás ugyanakkor továbbra is a választmányra marad.
2021.10.05. 17:35

Semmilyen német koalíciós kombinációt nem lehet kizárni

A német belpolitikában ezekben a napokban folyamatosan mindenki tárgyal mindenkivel, de minden lehetséges koalíciós kombináció egyaránt vet fel összekapcsoló és távol tartó szempontokat. Amiben egyetértenek, hogy még az év vége előtt össze kellene hozni valamit.
2021.09.28. 17:04

Kiss J. László: közlekedési lámpa vagy Jamaica – ez most a német kérdés

Új korszak kezdődik a német belpolitikában is. A stabilitás korszaka véget ér, és egy bizonytalanabb időszak kezdődik – mondta Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. Az InfoRádió Aréna című műsorában azt hangsúlyozta, hogy a kisebb pártok, a Zöldek és a liberálisok dönthetik el, ki legyen az új kancellár, és az Angela Merkel utáni időkben súlyos feladatok várnak az új kormányfőre.
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018