eur:
392.75
usd:
366.15
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Annegret Kramp-Karrenbauer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára, miután pártelnökké választották a pártot 18. éve vezető Angela Merkel (háttérben) utódjául a CDU tisztújító kongresszusán Hamburgban 2018. december 7-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Megválasztotta Angela Merkel utódját a CDU

Ismét női elnöke lesz a német Kereszténydemokrata Uniónak, Annegret Kramp-Karrenbauer, a párt főtitkára kapta a legtöbb szavazatot a párt hamburgi tisztújító kongresszusán

Annegret Kramp-Karrenbauer 517 szavazatot szerzett, ellenfelére, Friedrich Merz volt parlamenti (Bundestag) frakcióvezetőre 482 kongresszusi küldött voksolt.

Hamburg, 2018. december 7.
Annegret Kramp-Karrenbauer pártfőtitkár, a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik elnökjelöltje beszédet mond a CDU tisztújító kongresszusának otthont adó hamburgi rendezvényközpontban 2018. december 7-én. A pártot 18. éve vezető Angela Merkel utódját ezen a napon választják meg a kongresszuson. A tisztségre három jelölt pályázik: Annegret Kramp-Karrenbauer, Friedrich Merz, a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös parlamenti frakciójának volt vezetője, és Jens Spahn egészségügyi miniszter.
MTI/EPA/Clemens Bilan
Annegret Kramp-Karrenbauert Angela Merkel közeli bizalmasaként tartják számon, ő a CDU történetének második női elnöke. MTI/EPA/Clemens Bilan

Annegret Kramp-Karrenbauer: a belső erő fontosabb a hangerőnél

A pártfőtitkárból lett elnök a szavazás előtti beszédében azt mondta, az egész CDU-t, az "utolsó európai néppártot" kívánja szolgálni. Annegret Kramp-Karrenbauer beszédében kiemelte, hogy a Saar-vidék tartományi kormány tárcavezetőjeként és miniszterelnökeként 18 éves kormányzati tapasztalattal rendelkezik. Emlékeztetett arra, hogy belügyminiszterként, oktatási és kulturális, valamint munka-, családügyi és szociális miniszterként és kormányfőként is

megtanulta, mit jelent vezetőként tevékenykedni, háromgyermekes anyaként pedig azt, hogy miként lehet a családot és a munkát összeegyeztetni.

Hozzátette, a párt februári kongresszusán csaknem 99 százalékos támogatottsággal választották meg főtitkárnak, azóta megkezdte az alapprogram megújítását és teljes erővel küzdött a tartományi törvényhozási választások kampányában. Mint mondta, szerinte a "belső erő fontosabb a hangerőnél".

Kétszer kellett szavazni

Az elnökválasztás első fordulója eredménytelen lett, egyik jelölt sem szerezte meg a szavazatok abszolút többségét.

A titkos szavazáson az 1001 küldött közül 999-en vettek részt, valamennyien érvényesen voksoltak.

  • Annegret Kramp-Karrenbauer főtitkár 450 szavazatot kapott.
  • Friedrich Merz volt parlamenti (Bundestag) frakcióvezetőre 392 küldött szavazott.
  • Jens Spahn egészségügyi miniszter 157 szavazatot szerzett.

A párt alapszabálya szerint második fordulót tartottak, amelyben az első két helyezett, vagyis Annegret Kramp-Karrenbauer és Friedrich Merz között lehetett választani. A szavazást rögtön az első forduló eredményének kihirdetése után megkezdték.

Angela Merkel: ez már nem az a párt

Egységre és összefogásra szólította fel a német Kereszténydemokrata Uniót (CDU) a párt tisztújító kongresszusán, a szavazás előtt elmondott utolsó pártelnöki beszédében Angela Merkel.

Szerinte a CDU a vezetése alatt megváltozott, már nem az a párt, amelynek irányítását több mint 18 éve átvette, "és ez így van jól". Merkel, aki a politikai közép egyetlen néppártjának nevezte a CDU-t, azt mondta, a pártnak az a feladata, hogy összefogja "Németországot, Európát, az idős és a fiatal nemzedéket, Keletet és Nyugatot, az erősebbeket és a gyengébbeket, várost és vidéket, a helyieket és a migránsokat."

A kancellár hangsúlyozta, hogy a CDU a második világháború utáni Németország 70 évéből 50-et kormányon töltött, fél évszázadon keresztül CDU-s politikus volt Németország kancellárja. Ez szerinte azért sikerült, mert a párt mindig az értékei alapján politizált, de nyitott volt, és megértette, hogy "mindig érdemes lehet a mások szemével is nézni a világot."

Angela Merkel felidézte, hogy amióta 2000. április 10-én először megválasztották elnöknek, a CDU a szövetségi parlamenti, a tartományi törvényhozási és a európai parlamenti választásokat együttvéve 72 alkalommal folytatott választási kampányt. Mint mondta, ezek a küzdelmek megmutatták, hogy a CDU nehéz helyzetben is sikeres lehet, ha egységes, de

"az utóbbi években azt is keserűen megtapasztaltuk, hogy hova vezetnek a véget nem érő viták"

a CDU-ban, illetve a CDU és bajor testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) között - hangsúlyozta Angela Merkel.

A párt előtt álló feladatokat sorolva kiemelte, hogy megosztottá vált a német társadalom,

"túl gyakran csak a legradikálisabb és leginkább üvöltő hangokat hallják meg".

Kihívás a társadalom öregedése is, amely "teljesen új megpróbáltatásoknak teszi ki a szociális rendszereket", és a "technológiai fejlődés, amely az orvostudománytól a közlekedésen át az energetikáig sok esélyt kínál, de kérdéseket is felvet az emberi méltósággal kapcsolatban, például az algoritmusoktól való függőség vagy a génkutatás ügyében".

Kihívás a világgazdasági erőviszonyok átalakulása, amelynek során "régiók felemelkednek, és sok területen már le is hagytak minket", és kihívást jelent "az elfordulás a multilateralizmustól", a nemzetközi kapcsolatok kölcsönösen előnyös megállapodásokon alapuló formálásától, ami a többi között kereskedelmi háborúkkal fenyeget.

Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke integet beszéde után a CDU tisztújító kongresszusának otthont adó hamburgi rendezvényközpontban 2018. december 7-én. A pártot 18. éve vezető Merkel utódját ezen a napon választják meg a kongresszuson. A tisztségre három jelölt pályázik: Friedrich Merz, a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös parlamenti frakciójának volt vezetője, Annegret Kramp-Karrenbauer pártfőtitkár és Jens Spahn egészségügyi miniszter.
MTI/EPA/Focke Strangmann
Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke integet beszéde után a CDU tisztújító kongresszusának otthont adó hamburgi rendezvényközpontban (MTI/EPA/Focke Strangmann)

A CDU-nak és egész Európának "nagy próbatétel", hogy "a háború, az erőszak, a terror, az éhínség és a kilátástalanság miatt a második világháború óta a legtöbb ember menekül el a hazájából" - mondta Angela Merkel.

Kihívás a "hibrid hadviselés" és az "egész társadalmakat destabilizáló fake news" - álhírterjesztés, félrevezetés - is,

mint ahogy az Európai Unió jövője, a brit uniós tagság megszűnése és a bolygó ökológiai rendszerét "az összeomlás szélére" sodró éghajlatváltozás. Mint mondta, a CDU-nak ebben a helyzetben is helyt kell állnia, "ismét be kell bizonyítanunk, hogy határozottan megvédjük életformánkat, liberális értékeinket és érdekeinket, belül és kívül egyaránt."

Angela Merkel azzal zárta tízperces tapssal fogadott búcsúbeszédét, hogy öröm és megtiszteltetés volt számára a párt vezetése, és a következő években kormányfőként kíván hozzájárulni kihívások megválaszolásához.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×