eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Annegret Kramp-Karrenbauer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára (k), miután pártelnökké választották a pártot 18. éve vezető Angela Merkel utódjául a CDU tisztújító kongresszusán Hamburgban 2018. december 7-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Egy háromgyermekes AC/DC rajongó a CDU új elnöke

Egy bányamérnök felesége, szívesen lép fel a helyi karneválon és folyamatosan csiszolja franciatudását a német Kereszténydemokrata Unió új elnöke, akit Angela Merkel legközvetlenebb bizalmasának tartanak.

Kétkörös szavazással, szoros eredménnyel választotta meg új elnökét péntek esti tisztújító kongresszusán a német Kereszténydemokrata Unió. Az 56 éves Annegret Kramp-Karrenbauer az 1945-ben alapított párt nyolcadik elnöke, és a második nő a CDU élén.

Három tárca élén is kipróbálta már magát

A politika- és jogtudományi végzettségű Annegret Kramp-Karrenbauer az ország egyik legkisebb tartományából, a Franciaországgal és Luxemburggal határos, egymillió lakosú Saar-vidékről származik.
A CDU-ba 1981-ben lépett be, a kilencvenes évek vége óta hivatásos politikus. A tartományi kormányba 2000-ben került be, Németország első női tartományi belügyminisztereként. Volt oktatási és kulturális, valamint munka-, családügyi és szociális miniszter, 2011-től pedig a tartomány miniszterelnökeként dolgozott.

Hamburg, 2018. december 7.
Annegret Kramp-Karrenbauer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára (b) és Angela Merkel, a CDU leköszönő elnöke, miután Kramp-Karrenbauert pártelnökké választották a CDU tisztújító kongresszusán Hamburgban 2018. december 7-én.
MTI/EPA/Clemens Bilan
Annegret Kramp-Karrenbauerr Merkel legfőbb bizalmasaként tartják számon. MTI/EPA/Clemens Bilan

Legnagyobb sikere a tavaly márciusi tartományi törvényhozási (Landtag-) választás volt, amelyen a CDU a szavazatok 40,7 százalékát szerezte meg. A vártnál nagyobb arányú győzelemmel a CDU Annegret Kramp-Karrenbauer vezetésével lefékezte a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) szövetségi szintű előretörését, ami elemzők szerint jelentős fejlemény volt a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag) választásra készülő pártok versenyében.

A CDU idén februárban tartott kongresszusa előtt váratlanul bejelentette, hogy a párt főtitkáraként kívánja folytatni pályafutását.

A kongresszuson rendkívül magas, 98,4 százalékos támogatottsággal választották meg a tisztségre.

Az érzelmek napja

Az elnökválasztás eredményének kihirdetése után hangsúlyozta, hogy valamennyi párton belüli irányzatnak együtt kell dolgoznia. Friedrich Merz az új elnök támogatására kérte a küldötteket és a tagságot. Mindezek után a három jelölt - Annegret Kramp-Karrenbauer, Friedrich Merz, és az első forudlóban a legkevesebb voksot kapó Jens Spahn - együtt lépett fel a kongresszusi küldöttek előtt felállított színpadra, demonstrálva a párt egységét.

Hamburg, 2018. december 7.
Annegret Kramp-Karrenbauer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára, miután pártelnökké választották a CDU tisztújító kongresszusán Hamburgban 2018. december 7-én.
MTI/EPA/Clemens Bilan
Annegret Kramp-Karrenbauer, a német Kereszténydemokrata Unió főtitkára, miután pártelnökké választották a CDU tisztújító kongresszusán. MTI/EPA/Clemens Bilan

Az InfoRádió helyszíni németországi tudósítója, Vincze András beszámolója szerint Annegret Kramp-Karrenbauer elsírta magát, és könnyeit törölgetve ment a pódiumra, amikor kiderült, hogy a szavazás második fordulójában őt választották pártelnöknek Friedrich Merzcel szemben. Az új pártelnök megköszönte a bizalmat a küldötteknek, érezhető volt a zaklatottsága. Az elsők között gratulált neki Angela Merkel, akit szintén meghatott a tízperces taps, amit utolsó pártelnöki beszéde után kapott.

Hamburg, 2018. december 7.
Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke integet beszéde után a CDU tisztújító kongresszusának otthont adó hamburgi rendezvényközpontban 2018. december 7-én. A pártot 18. éve vezető Merkel utódját ezen a napon választják meg a kongresszuson. A tisztségre három jelölt pályázik: Friedrich Merz, a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös parlamenti frakciójának volt vezetője, Annegret Kramp-Karrenbauer pártfőtitkár és Jens Spahn egészségügyi miniszter.
MTI/EPA/Focke Strangmann
Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió elnöke integet beszéde után a CDU tisztújító kongresszusának otthont adó hamburgi rendezvényközpontban. 18 évig vezette a pártot. MTI/EPA/Focke Strangmann

Májusban lesz az első nagy próbatétel

Annegret Kramp-Karrenbauert ugyan az előző elnök, Angela Merkel bizalmasaként tartják számon, de számos területen irányváltást hirdetett, a többi között nagyobb beleszólást követel a pártnak a kormányzati döntések meghozatalába, és újabb szigorításokat sürget a menekült-, és migrációs politikában. Ugyanakkor a német sajtóban az elnökválasztás után megszólaltatott elemzők mind arra számítanak, hogy

jól együttműködik majd Angela Merkellel, és nagy valószínűséggel sikerül egységet és nyugalmat teremtenie a pártban.

Első nagy próbatétele 2019. május 26-án lesz, amikor az európai parlamenti választás mellett Brémában tartományi törvényhozási választást, további kilenc tartományban pedig önkormányzati választást tartanak.

Az első bírálatok

Megválasztásához a Bundestag pártjai részéről rendre gratuláltak, kivéve a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségétől jobbra álló ellenzéki Alternatíva Németországot (AfD), amelynek társelnöke, Alexander Gauland ugyanakkor közleményében kiemelte, hogy Annegret Kramp-Karrenbauer

"Merkel folytatása más eszközökkel", hiszen "vállalta menekültpolitikáját, és nem fogja korrigálni".

A CDU/CSU koalíciós társa, az SPD részéről Andrea Nahles pártelnök együttműködést ajánlott új CDU-s kollégájának, és sok sikert kívánva hangsúlyozta, hogy "nagy elődök nyomába lép". A CSU elnöke, Horst Seehofer Annegret Kramp-Karrenbauer megválasztása alkalmából megírta első bejegyzését Twitter-oldalán, szintén sok sikert kívánt és együttműködést ajánlott.

Horst Seehofer: Merkel a legjobb

Annegret Kramp-Karrenbauer elődjét, Angela Merkelt 2000. április 10-én választották meg először a CDU elnökének, és nyolcszor erősítették meg a tisztségben, ellenjelölt egyszer sem volt. A migrációs politikája miatt a támadások kereszttüzébe került pártelnök-kancellár az idén október végén bejelentette, hogy nem pályázza meg ismét a CDU elnöki tisztségét, és legkésőbb a törvényhozási ciklus végén, 2021 őszén visszavonul a politikától.

Angela Merkel német kancellár és Horst Seehofer belügyminiszter a parlament berlini üléstermében 2018. szeptember 11-én. (MTI/EPA/Hayoung Jeon)
Angela Merkel német kancellár és Horst Seehofer belügyminiszter a parlament berlini üléstermében 2018. szeptember 11-én. (MTI/EPA/Hayoung Jeon)

Merkel a hamburgi tisztújító kongresszuson mondott búcsúbeszédében egységre és összefogásra szólított fel. Erről és magáról a tisztújításról itt írtunk bőbennen. Horst Seehofer a Der Spiegel című hírmagazin szombati számában az előzetesen ismertetett részletek szerint kiemelte, hogy fájlalja Angela Merkel visszavonulását, mert "ő a legjobb". Angela Merkel "nagyon hiányozni fog még mindannyiunknak" - mondta, hozzátéve, hogy sok vitájuk ellenére mély rokonszenvvel viszonyul a CDU távozó elnökéhez, hiszen a közös munka "összeforrasztotta" őket.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×