eur:
394.65
usd:
369.54
bux:
65342.31
2024. április 23. kedd Béla
Annegret Kramp-Karrenbauer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára (b) és Angela Merkel, a CDU leköszönő elnöke, miután Kramp-Karrenbauert pártelnökké választották a CDU tisztújító kongresszusán Hamburgban 2018. december 7-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

A koalíciós partner is kell a Merkel-utód terveihez

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnöke vázolta, hogy miként képzeli el a vezetése alatt álló párt és a berlini kormánykoalíció viszonyát. Annegret Kramp-Karrenbauer hangsúlyozta, erősíteni akarja pártja szerepét a kormány döntéseiben. Az új pártelnök csaknem önálló kormányprogrammal állt elő, amelynek megvalósításához azonban nélkülözhetetlen a koalíciós partner, a szociáldemokraták egyetértése.

A CDU pénteken megválasztott új elnöke közölte, hogy januárban úgynevezett műhelytanácskozást szerveznek a migrációról és az ország belső biztonságáról szakértők részvételével, amelybe mindenképpen be akarja vonni a jelenlegi migrációs és menekültügyi politika bírálóit is. Annegret Kramp-Karrenbauer kijelentése arra utal, hogy

mielőbb be szeretné váltani a megválasztásakor tett ígéretét, azaz visszahódítaná a Kereszténydemokrata Uniótól elpártolt szavazók zömét,

amit jórészt úgy akar megvalósítani, hogy kifogja a szelet az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt vitorlájából.

Nyilatkozatában odáig ment, hogy kilátásba helyezte az esetleges szembeszállást is eddigi mentorával, Angela Merkel kancellárral, ha ezt a párt érdeke megköveteli. Ennek sikeréhez azonban közvetve legalábbis, szükség van a kormánykoalícióban résztvevő Szociáldemokrata Párt támogatására is.

A hatgyerekes katolikus családban született és jelenleg 56 éves Annegret Kramp-Karrenbauer pályafutása eddig töretlenül ívelt felfelé. Jogot és politikai tudományokat hallgatott a trieri, majd a saarbrückeni egyetemen, de már tanulmányai során belépett a CDU ifjúsági tagozatába, a Junge Unionba. Már fiatalon rövid időre bekerült a szövetségi parlamentbe, a Bundestagba is – ahová, mint egy interjúban elmondta – kisírt szemekkel érkezett, mert nehezen tudta kizárólag bányamérnök férjére bízni három pici gyermekét. Így aztán hamarosan visszatért szűkebb pátriájába, a Saar-vidékre, ahol az ezredfordulót követő 11 évben előbb a tartományi kormány belügy-, majd művelődésügyi minisztere volt, 2011 és idén tavasz között pedig kormányfőként irányította a Franciaországgal határos, alig egymilliós tartomány ügyeit.

Erről a tisztségről lemondva került előbb a CDU főtitkári tisztségébe, múlt pénteken pedig a párt elnöki székébe. Eddigi feladatkörét a lengyelországi Szczecinben született és hároméves kora óta Németországban élő Paul Ziemiak, a Junge Union eddigi vezetője vette át, mivel azonban őt a hamburgi pártkongresszus küldötteinek alig 63 százaléka támogatta, ezt politikai elemzők az első komoly intésnek minősítették Annegret Kramp-Karrenbauer számára, aki maga is csak szerény többséggel került a Kereszténydemokrata Unió élére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×