eur:
393.84
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Annegret Kramp-Karrenbauernek, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkárának (b) gratulál Angela Merkel, a CDU leköszönő elnöke, miután Kramp-Karrenbauert pártelnökké választották a CDU tisztújító kongresszusán Hamburgban 2018. december 7-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Hajlandó "szembeszállni" Merkellel is az új CDU-elnök

A migráció és a biztonság témáját veszi elsőként napirendre a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer.

A politikus a Bild am Sonntag című vasárnapi német lapban megjelent interjúban arra a kérdésre, hogy mi lesz az első nagy "projektje", elmondta, hogy januárban úgynevezett műhelytanácskozást szerveznek a migrációról és a biztonságról szakértők és a jelenlegi "migrációs és menekültügyi politika bírálói" részvételével. A tanácskozás célja "konkrét javítások kidolgozása" - mondta Annegret Kramp-Karrenbauer. Hozzátette, hogy az eredményeket beépítik majd a májusi európai parlamenti választásra készítendő programba.

Hangsúlyozta, hogy az alulmaradt elnökjelölteknek - Friedrich Merz volt parlamenti (Bundestag) frakcióvezető, Jens Spahn egészségügyi miniszter - is tenniük kell a CDU egységének megőrzéséért. Mint mondta, az elnökválasztási küzdelem során mindig egyetértettek abban, hogy mindhárman felelősek a párt összetartásáért, azért, hogy a választásból egységesen kerüljön ki a CDU.

Annegret Kramp-Karrenbauer egy másik interjúban, az ARD országos köztelevízióban arról is beszélt, hogy miként képzeli el a párt és a szövetségi kormány viszonyát az új felállásban. Jelezte, hogy ezen a területen is átalakításokra készül. Hajlandó "szembeszállni" Angela Merkel kancellárral, a CDU volt elnökével, ha a párt érdeke ezt diktálja.

"Ami jó, azt továbbvisszük, és változtatunk, ahol változtatni kell"

- fogalmazott.

Kifejtette, hogy erősíteni kell a párt szerepét a kormányzati döntések meghozatalában. A CDU-nak, a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös Bundestag-frakciójának, valamint a kormánynak egy "háromszöget" kell alkotnia - mondta Annegret Kramp-Karrenbauer.

A párt keresztényszociális irányzatához és Angela Merkel középre húzó politikájának támogatóihoz sorolt Annegret Kramp-Karrenbauert szűk többséggel, a küldöttek 51,7 százalékának támogatásával választották meg elnöknek a CDU hét végi hamburgi tisztújító kongresszusán. A választás döntő, második fordulójában a konzervatív irányzathoz és Angela Merkel politikájának bírálóihoz tartozó Friedrich Merz volt az ellenfele.

Ezt várja a német sajtó

Az egység megteremtése lesz a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnökének első nagy feladata a párt hét végi tisztújító kongresszusa után a német sajtóban megjelent értékelések többsége szerint. A Bild elemzése szerint Annegret Kramp-Karrenbauer előtt "hatalmas feladat áll, mindenképpen egyesítenie kell és azonnal kampányképessé kell tennie megosztott pártját", mert 2019 "nehéz választási év" lesz. Jövőre az európai parlamenti választás mellett tartományi parlamenti választást is tartanak Brémában és három keleti, a volt NDK területén fekvő tartományban, Brandenburgban, Szászországban és Türingiában, és ha CDU elveszíti ezeket a választásokat, gyorsan "elillan az újdonság varázsa" - írta a Bild.

Hasonló gondolatot fogalmazott meg a Süddeutsche Zeitung című liberális lap A CDU tavasza hamar véget érhet című kommentárjában, amelyben kiemelték, hogy a CDU "nincs beoltva a megosztottság ellen", és ugyan az elnökjelöltek bemutatkozásának viharos időszakában kimerült párt nyugalomra lelhet Annegret Kramp-Karrenbauer megválasztásával, de

"nem nagyon valószínű, hogy ez a nyugalom sokáig tart".

A szoros eredmény megmutatta, hogy a kongresszusi küldöttek csaknem fele hajlandó a legfőbb vetélytárs, Friedrich Merz irányvonalát követni, amelynek kiindulópontja az a tétel, hogy a CDU csak akkor tudja visszahódítani a tőle jobbra álló, Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párthoz átállt szavazókat, ha a politikai mező közepéről "elmozdul jobbra", például egy szigorúbb menekültügyi politika révén. Ennek az irányzatnak a megnyerése lesz az új elnök "első és alighanem legnehezebb feladata" a Süddeutsche Zeitung szerint.

Az ARD országos köztelevízió Annegret Kramp-Karrenbauernek kell betapasztania a repedést című kommentárja szerint az elnökválasztás eredménye azt jelenti, hogy a CDU szűk többséggel elutasította a Friedrich Merz által képviselt "nagyobb kockázatot, a radikális megújulás" útját, a vesztesek csaknem 48 százalékos aránya pedig megmutatja, mennyire megosztott a párt.

A párt most Annegret Kramp-Karrenbauertől várja Friedrich Merz azon ígéretének teljesítését, hogy a felére csökkenti az AfD támogatottságát - áll a kommentárban, amely szerint az új elnök "nagyon gyorsan meggyengülhet", ha a CDU nem szerez vissza szavazókat jelentős számban, és

a "türelmi idő" legkésőbb a keleti tartományokban tartandó választások után lejár.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című konzervatív vasárnapi lap szerint viszont nem valószínű, hogy a szoros választási végeredmény megosztottsághoz vezet, mert a CDU mindig is egységre törekvő párt volt, és mindhárom jelölt - Annegret Kramp-Karrenbauer, Friedrich Merz és az első fordulóban kiesett Jens Spahn egészségügyi miniszter - büszke lehet a saját eredményére.

Az viszont alaptalan remény, hogy ezentúl mindhárman részt vesznek a párt vezetésében, mert a gazdaságból az országos politikába csaknem tíz év után visszatérő Friedrich Merz számára az elnöki tisztségért folytatott küzdelem csak egy "kirándulás" volt.

Azonban Jens Spahn "megkerülhetetlen" tényezővé vált, az új elnök számára is. Ezt jelzi "a Spahn-tábor egyik tehetsége", Paul Ziemiak megválasztása főtitkárnak - írta a FAS, amely szerint a CDU tisztújító kongresszusán hozott döntések azt jelentik, hogy "kapott még egy esélyt a nagykoalíció", a CDU, a bajor testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) szövetségi kormánya, az élen a párt volt elnökével, Angela Merkel kancellárral.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×