eur:
393.29
usd:
367
bux:
66620.54
2024. április 25. csütörtök Márk
Első exobolygóját fedezte fel a James Webb űrteleszkóp Fotó: Twitter/Mipsou
Nyitókép: Fotó: Twitter/Mipsou

Kiss László a James Webb felfedezéséről: mérföldkavics

A NASA bejelentette, hogy a James Webb űrteleszkóp felfedezte az első exobolygóját. Olyan planétát találtak a Földtől 41 fényévnyire, amely akkora, mint a mi bolygónk, de sokkal forróbb, 300 Celsius-fokos, és egy esztendő mindössze két földi napig tart rajta – mondta Kiss László csillagász, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.

Az amerikai csillagászati társaság, több ezer szakcsillagász nagy amerikai szervezete minden évben kétszer, először január elején gyűlik össze, ilyenkor szokták időzíteni a nagyobb bejelentéseket – ismertette a főigazgató. Mivel egy éve működik a James Webb űrteleszkóp, mostanában várhatók a nagy érdeklődést kiváltó hírek.

„Az egyik friss bejelentés a James Webb által felfedezett első exobolygóról szól. Az exobolygó az extraszoláris bolygó, azaz a Naprendszeren kívüli bolygó rövidítése, a más csillagok körül keringő planétákra szoktunk így hivatkozni.

Ezt a mérföldkövet én leginkább mérföldkavicsnak nevezném,

mert az, hogy a James Webb képes fölfedezni egy exobolygót, senkit sem lep meg, és amit talált, tulajdonképpen az se olyan nagyon meglepő rendszer, de az, hogy a James Webb tényleg képes arra, amire megtervezték, az mégiscsak egy jól dokumentált tudományos eredmény” – mondta Kiss László.

LHS475B a bolygó katalógusszáma, a déli égbolton az oktáns csillagképben található 41 fényévre tőlünk – idézte fel a csillagász. Érdekessége, hogy a bolygó egyszázalékos pontossággal akkora, mint a mi Földünk, a csillaga viszont nagyon nem olyan, mint a mi Napunk, hanem egy vörös törpe, ezért ennél a bolygónál két földi nap egy esztendő, ennyi idő alatt kerüli meg a csillagát. Minden egyes keringésekor elhalad a csillaga előtt, és a James Webb azt volt képes megmérni, hogyan csökken a csillag fényessége, amikor a bolygó éppen kitakarja a csillagkorong egy parányi részét – mondta Kiss László. Hozzátette, így lehet felmérni azt is, van-e légköre, hiszen a légkör több fényt nyel el, de erre utaló adatot a James Webb nem talált, így

az is lehet, hogy ez egy teljesen légkörmentes, sziklás planéta.

A James Webb egy több mint tízmilliárd éves csillagcsoportról küldött képeket. Ennek NGC346 az „égi telefonszáma”. Egy viszonylag közeli galaxisban, a Kis Magellán-felhőben található.

„Aktívan zajlik benne még mindig a csillagkeletkezés – mondta Kiss László. – Hiába idős maga a galaxis, még most is van benne elég hidrogénmolekula-felhő, gázfelhő, hogy abban csillagok keletkezzenek. Az újdonsága a dolognak az, hogy a James Webb hatalmas fénygyűjtő képességével képes volt elérni a kis tömegű csillagot, de még az exobolygók keletkezési tartományát is, amihez érzékenyebbnek kellett lennie, mint mondjuk a Hubble űrtávcső. Ehhez az kell, hogy nagyobb legyen a fénygyűjtőterülete, hat és fél méteres tükre van a Hubble két és fél méteres tükréhez képest. Ez a galaxis, a Kis Magellán-felhő tőlünk 200 ezer fényévre van, tehát

egy mindeddig ismeretlen sarokban néz be a tudomány, amikor ezt a területet vizsgálja

ezzel a kiváló űrteleszkóppal.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

A 2008-as pénzügyi válság kirobbanása utáni állapotokat idézte a magyar lakáshitelpiac tavalyi inaktivitása: ebben az évezredben egyedül 2013-ban történt kevesebb lakáshitel-folyósítás, mint tavaly. A KSH friss adatai alapján összesen 652 ezer lakáscélú hitelszerződés él Magyarországon, ami 22%-kal elmarad a 2008-as csúcstól. A hitelből finanszírozott lakásvásárlások aránya nagyjából egyharmadra süllyedt, vagyis aki tehette, nem hitelből vásárolt. Az idei év már a fellendülésről szól, de hogy miként zajlik ez, arról a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján lehet érdekes szakértői véleményeket hallani, érdemes mielőbb regisztrálni!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×