eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Vallatóra fogták a misztikus sötét anyagot

Egy nemzetközi kutatás adatai arra utalnak, hogy a Naprendszer viszonylagos közelében nagy mennyiségben megtalálható a kozmosz tömegének tekintélyes részét kitevő sötét anyag, amelyről egyelőre keveset tudnak a csillagászok.

Az Antarktisz felett lebegő műszer váratlanul nagy energiájú kozmikus sugárzást regisztrált elektronok formájában, ennek forrása pedig mintegy 3 ezer fényévre van a Naprendszertől, vagyis csillagászati léptékkel meglehetősen közel.

A jelenség egyik magyarázata szerint az elektronok a sötét anyag részecskéinek ütközése során keletkeznek, eközben ugyanis ezek a kölcsönösen megsemmisítik egymást, és "hagyományos" részecskékké, egyebek mellett neutronokká és protonokká alakulnak.

A kutatók úgy vélik, hogy a kozmosz tömegének negyedét alkotja a sötét anyag, amelyre ugyanúgy hat a tömegvonzás, mint az általunk jól ismert bolygókra és egyéb égitestekre. Ezzel együtt azonban a tudósok nagyon keveset tudnak a láthatatlan sötét anyagról, ezért is keltett érdeklődést a mostani eredmény.

Szakemberek becslései szerint az általunk ismert anyag csak az univerzum tömegének 5 százalékát adja, míg a fennmaradó 70 százalékot a sötét anyaghoz hasonlóan misztikus sötét energia, amely a feltételezések szerint az univerzum tágulását okozza a gravitáció semlegesítésével.

Persze az elektronok forrása nem feltétlenül a gravitáció hatására összesűrűsödött sötét anyag, származhat könnyebben azonosítható helyről is, mint amilyen egy pulzár (neutroncsillag), egy közepes méretű fekete lyuk vagy egy régen bekövetkezett szupernóva maradéka.

A mérést végző szerkezet körülbelül 40 kilométer magasan lebeg egy hőlégballonban az Antarktisz felett.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×