eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Törékenyebbek a mesterséges megtermékenyítéssel fogant babák

A mesterséges megtermékenyítéssel fogant gyerekek sokkal nagyobb eséllyel halnak meg a születés előtt vagy után, mint a természetes úton fogantak, ráadásul gyakrabban jönnek világra idő előtt, a normálisnál kisebb súllyal - derül ki egy új kutatásból.

A norvég tudósok a kutatás során 2500 olyan nőről szóló adatokat elemeztek, akik mesterséges megtermékenyítéssel és természetes úton is teherbe estek, majd összehasonlították ezeket több mint egymillió, természetes terhességről szóló információval.

A szakértők azt találták, hogy a mesterséges úton fogant babák 31 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg a szülés előtt vagy után, átlagosan 25 grammal kisebb súllyal és két nappal előbb jönnek világra, ráadásul a korukhoz képest kisebbek, mint a természetes módon fogantak.

A kutatást végző tudósok, a Norvég Technológiai és Tudományegyetem munkatársai szerint a mesterséges úton fogant gyerekek közötti magasabb halálozási arány kapcsolatban van azokkal az okokkal, amelyek miatt az anyák nem tudnak természetes úton teherbe esni.

A Liv Bente Romunstad vezette kutatás során az is kiderült, hogy az olyan anyák természetes úton fogant gyermekei, akik mesterséges megtermékenyítéssel fogant babát is világra hoztak, háromszor nagyobb eséllyel halnak meg, mint testvéreik, akiknek az élete lombikban kezdődött.

A mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos kedvezőtlen eredmények a meddőséget okozó tényezőkből fakadnak, nem a lombikprogram technológiai megoldásaiból - magyarázta a kutatásvezető.

A szakértők folyamatosan próbálják csökkenteni a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos beavatkozások kockázatát, például egyre kevesebb petesejtet ültetnek vissza az anya méhébe, hogy csökkentsék - a nő és a magzatok számára is kockázatosabb - ikerterhességek arányát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×