eur:
388.98
usd:
361.9
bux:
68559.7
2024. május 8. szerda Mihály
Mario Draghi kijelölt olasz miniszterelnök, az Európai Központi Bank korábbi elnöke (j) távozik római lakásából 2021. február 4-én.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

Mario Draghi átülhet az államfői székbe

Januárban kell szavazni Sergio Mattarella utódjáról. Borulhat a mostani koalíció.

Kevesebb mint egyéves kormányzása eredményeit sorolta fel az olasz miniszterelnök, Mario Draghi évzáró sajtótájékoztatóján szerdán, melyen hangsúlyozta, hogy a megkezdett gazdasági-pénzügyi reformok akkor is folytatódnak, ha esetleg más állami pozícióba kerül át.

Mario Draghi kijelentette, hogy a pandémia miatti gazdasági helyreállítási program elindításával és megvalósításával megbízott kormány munkája "a miniszterelnök személyétől függetlenül folytatódik".

Hozzátette:

"az én sorsom nem számít, az intézmények szolgálatában álló ember, nagypapa vagyok".

Felsorolta kormánya eredményeit, hangoztatva, hogy a gazdasági helyreállítás minden projektje útjára indult, valamint jól áll a kormány irányította vakcinázási program is több mint 85 százalékos átoltottsággal.

Elemzők szerint Mario Draghi arra utalt, hogy a rábízott kormányfői feladatot elvégzettnek tekinti, és koránál fogva készen áll a miniszterelnöki széket az államfőire cserélni.

Sergio Mattarella államfő február 13-án bízta meg Mario Draghit, az Európai Központi Bank (EKB) volt elnökét a parlamenti erők többségének részvételével alkotott új kormány vezetésével. A Draghi-kormány egyik legfontosabb feladata a koronavírus-járvány okozta válságban az úgynevezett európai Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) programjainak kidolgozása és elindítása volt.

Azóta Sergio Mattarella mandátuma a végéhez érkezett: az új államfőről a parlamentnek januárban kell szavaznia. Más, a pártok többségétől támogatott jelölt hiányában a legesélyesebbnek Mario Draghi tűnik, de

Draghi távozása a jelenlegi széles - a bal- és a jobboldalon is támogatott - kormánykoalíció felborulásához vezethet.

A sajtótájékoztatón Mario Draghi megjegyezte, akárki is legyen a következő köztársasági elnök, ha a pártok között nem születik többségi megállapodás az államfő személyéről, "nehezen képzelhető el", hogy ugyanezek a pártok tovább támogatják a kormányt.

Az affaritaliani.it politikai hírportál kommentárja szerint Mario Draghi "felajánlotta" elnöki kinevezését. A 74 éves Draghi saját "nagyapai" életkorát hangsúlyozva üzent az olasz és az európai politikának is, amely attól tart, hogy távozásával Rómában nem csak politikai, hanem pénzügyi-gazdasági fordulat is bekövetkezhet - írta az internetes oldal.

A sajtó máris azt találgatja, ki lehetne Mario Draghi utódja a kormányfői palotában. Az Il Fatto Quotidiano napilap szerint az esetleges miniszterelnök-csere utat nyit a választások előtt, "visszaadva a szót a választóknak, hogy szakértői helyett ismét politikai kormány alakuljon".

Az Il Giornale című jobboldali lapban közölt felmérés azt mutatja, hogy a jobboldali pártok 47,5 százalékon állnak, miközben a baloldali erők támogatottsága nem haladja meg a 41 százalékot.

Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Nincsenek képben a vállalatok az új webdizájn elvárásokkal

Nincsenek képben a vállalatok az új webdizájn elvárásokkal

Jövő év júniusától új szabályozás lép életbe, amely a honlapok, digitális szolgáltatások akadálymentesítésének új kereteit tartalmazza, amely szükségessé teszi, hogy a vállalkozások felülvizsgálják az oldalaikat, tartalmaikat, de a Digital Compliance by Design&Legaltech Konferencia hallgatóságából is csak néhányan emelték fel a kezüket arra kérdésre, hogy hányan gondoltak már rá, hogy ennek ügyében lépniük kell a közeljövőben. A digitalizáció egyik legfontosabb pontja, hogy az új és korábban keletkezett dokumentációt milyen módon érdemes kezelniük a cégeknek, hogy azok képesek legyenek joghatást kiváltani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×