INFORÁDIÓ
2022. május 27. péntek
Hella

sergio mattarella

2022.02.03. 19:08

Égető problémák megoldását sürgette Sergio Mattarella

Nemzeti összefogást szorgalmazott a politikában és a társadalomban Olaszország pandémia utáni újraindulása érdekében Sergio Mattarella régi-új államfő a második mandátuma első beszédében, melyet hivatali eskütételén mondott csütörtökön.
2022.01.31. 20:08

Az olasz hagyomány megszakadt, de ez most stabilitás hozhat

Olaszországban ismét Sergio Mattarellát választotta meg köztársasági elnöknek a parlament. A nyolcvanéves államfő nem akart újrázni, de a kormánykoalíció pártjai meggyőzték, mert nem tudtak közös jelöltet találni. A római törvényhozás döntése azt jelenti, hogy Mario Draghi kormányfő maradhat. Olaszországban jövőre parlamenti választások lesznek. A kialakult helyzetről Molnár Anna Olaszország-szakértőt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanárát kérdeztük.
2022.01.30. 14:10

Az olasz belpolitika ismét ugyanaz, de nem egészen

Egyhetes belpolitikai csatározás után a régi-új köztársasági elnök, Sergio Mattarella újraválasztásával látszólag minden ugyanúgy folytatódhat az olasz közéletben, mint eddig. Valójában a történtek tanulságai óhatatlanul hatással lesznek a Draghi-kormány következő hónapjaira.
2021.11.29. 17:14

Súlyos dilemma előtt Mario Draghi, borulhat az olasz stabilitás

Olaszországban nem csupán a negyedik-ötödik járványhullám miatti további szigorítások elrendelése okoz növekvő fejfájást a kormánynak, hanem a 2021-es olasz belpolitikai stabilitás kulcsának tekintett Mario Draghi kormányfő napokban esedékes személyi döntése is.
2021.02.03. 12:50

Szakértő: az olasz államfő félig biztosra ment Mario Draghival

Szakértői kormány felállítását jelentette be Olaszországban az egészségügyi, társadalmi és gazdasági vészhelyzet kezelésére az államfő kedd este, miután eredménytelenül zárultak az eddigi kormánytöbbség fenntartásáról szóló egyeztetések. Sergio Mattarella szerdán fogadja Mario Draghit, az Európai Központi Bank előző elnökét, akit várhatóan felkér a kormányalakításra.
2021.01.25. 19:52

Conte kedden lemond

Azt reméli az olasz miniszterelnök, hogy felkérést kap az elnöktől egy új kormány megalakítására, amelynek stabilabb többsége lehet.
2019.08.29. 12:17

Talán csak néhány szavazásra áll össze a római kormány

Koalícióra lép Olaszországban az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt, a kormányfő pedig átmenetileg marad Giuseppe Conte. Molnár Anna Olaszország-szakértő szerint nem kizárt, hogy néhány szavazás és törvényalkotási lépés után új választásokat fognak kiírni. CSütörtökön olasz államfő kormányalakítási megbízást adott Giuseppe Conte ügyvezető kormányfőnek.
2019.08.20. 22:43

Máris kezdődik az olasz kormányalakítási egyeztetés

Sergio Mattarella olasz államfő szerdán kezdi meg a konzultációt a parlamenti pártok vezetőivel egy újabb kormánytöbbség kialakítására Giuseppe Conte kormányfő lemondása után - jelentette be az olasz elnöki hivatal kedd este.
2018.05.28. 11:42

Pénzügyi katasztrófától féltik Olaszországot

Új választásokat tarthatnak Olaszországban, miután az államfő ellenkezése miatt nem állhat populista pártok koalíciós kormánya. Sergio Mattarella ugyanis nem volt hajlandó jóváhagyni egy ismert euróellenes politikus pénzügyminiszteri kinevezését.
2018.05.27. 22:11

Sosem látott intézményes válság bontakozott ki Olaszországban

A kudarcba fulladt kormányalakítás után az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vasárnap este Sergio Mattarella leváltását vetette fel, mivel az államfő nemet mondott az M5S és a Liga pénzügyminiszter-jelöltjére, és ezzel megvétózta a két párt közös kormányának megalakulását.
2018.05.23. 14:28

Délután dőlhet el az olasz helyzet

A római elnöki palotába kérette az államfő Giuseppe Contét, az euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a jobboldali Liga közös miniszterelnök-jelöltét szerda délután, ami azt jelenheti, hogy kész őt megbízni az új olasz kormány megalakításával.
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018